Articolul precedentBanii uitați
  Articolul următorAvantajele citirii Bibliei

  Îngerului bisericii din… scrie-i (a doua parte)

  Îngerului bisericii din… scrie-i. (Apocalipsa 2:1,8,12,18; 3:1 ;7:14)

  Când eram adolescent, la televizor era un serial extrem de popular numit Star Trek. Era despre nava spaţială Enterprise, o navă de luptă spaţială care cutreiera galaxia apărând Federaţia Unită a Planetelor împotriva klingonienilor şi a altor specii malefice. Căpitanul navei era o fiinţă umană normală, pe nume Kirk, care manifesta gama tipică de emoţii de la euforie la victoria în luptă la panică, atunci când totul funcţiona greşit. Subordonatul lui era domnul Spock, un umanoid cu urechi ascuţite, care venea de pe planeta Vulcan şi era total lipsit de emoţii.

  O intrigă secundară în aproape fiecare episod îl privea pe căpitanul Kirk, care îşi pierdea calmul într-o criză, iar domnul Spock intervenea cu un ton sec al vocii: „Căpitane, asta nu este foarte logic.” Vezi tu, spre deosebire de fiinţele de pe Vulcan, fiinţele umane au două moduri majore de a rezolva fiecare situaţie: unul este raţional şi logic, iar celălalt, sentimental. Emoţiile, desigur, pot fi un instrument principal de protecţie a fiinţelor umane, dar îi pot şi face pe oameni să aibă acţiuni prosteşti şi neproductive, aşa cum arăta adeseori acest serial.

  Putem ilustra logica apuseană prin ecuaţia A + B = C. Totul duce la concluzie. Dar logica evreiască a Bibliei este diferită: A + B = A! Logica evreiască se întoarce la ea însăşi. Este ca notele de pe un pian. Pe măsură ce urci pe scara muzicală (do, re, mi etc.) te tot întorci la aceleaşi note, dar la un nivel mai înalt, mai avansat decât înainte. Logica apuseană accentuează concluzia, în timp ce logica evreiască accentuează centrul.

  Cele şapte biserici par să fie construite după logica evreiască: A-B-A. Isus nu critică Smirna şi Filadelfia (a doua şi a şasea) deloc; Pergam şi Sardes (a treia şi a cincea) par să fie într-un declin serios; Efes şi Laodiceea (prima şi ultima) au probleme similare. Biserica din mijloc – Tiatira – pare să aibă două faze, etape, iar mesajul către ea este cel mai lung.

  Structura rezultată este ca un sfeşnic cu şapte braţe cu trei braţe de fiecare parte, unul în mijloc şi perechi de braţe care se întâlnesc în acelaşi punct pe suportul sfeşnicului. Efes şi Laodiceea sunt la capetele opuse ale sfeşnicului; Smirna şi Filadelfia sunt nivelul următor, Pergam şi Sardes, deasupra lor, iar Tiatira, vârful.

  Dumnezeu nu a aplicat logica apuseană pentru bisericile din Asia Mică. Lui I-a păsat atât de mult de ele, încât a venit în întâmpinarea lor acolo unde erau.

  Doamne, sunt atât de recunoscător să ştiu că poţi ajunge la nivelul meu de înţelegere!

  Îngerului bisericii din... scrie-i (a doua parte) - 2017. Dumnezeu nu a aplicat logica apuseană pentru bisericile din Asia Mică. Lui I-a păsat atât de mult de ele, încât a venit în întâmpinarea lor acolo unde erau.
  Moris Venden
  Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  „Calc pe urmele tale!”

  Doamne, fă-ne cele mai bune exemple pentru cei care calcă pe urmele noastre! PROVOCARE: Adoptă astăzi un obicei pe care ai vrea să îl aibă și copiii sau nepoții tăi!

  Aşa am văzut la tata!

  Este timpul să ne rugăm cu mult interes ca Dumnezeu să ne deschidă ochii pentru a putea croi cu picioarele noastre cele mai drepte cărări. PROVOCARE: Fii foarte atent la ce faci, ca să nu te simți vreodată cu musca pe căciulă tocmai atunci când ar trebui să-i avertizezi sau să-i mustri pe cei care vin pe urmele tale!

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Publicate astăzi

  Avion de croazieră cu patru motoare

  Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!

  Lumina cerească

  De ce să nu ne preocupăm, dimineața devreme, înainte de munca fiecărei zile, să petrecem timp fără grabă conectați la Sursa luminii cerești? Celor care fac așa, Dumnezeu le-a promis călăuzire în viață.

  Toleranţa

  Astăzi ne putem dezvolta toleranţa, dacă ne înfruntăm responsabilităţile cu încredere în Dumnezeu, în promisiunile Lui şi dacă ne rugăm până primim binecuvântările Lui.

  Sfatul nelegiuit dat de mamă

  Doamne, învață-ne înțelepciunea și bunătatea Ta și ajută-ne să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru, îndreptându-i spre Tine! PROVOCARE: Când ți se cere sfatul, gândește-te ce ar spune Isus dacă ar fi întrebat în locul tău!

  A fiatalok Isten eszközei

  „Jó a férfiúnak, ha igát visel ifjúságában.” (Siral 3,27)„Isten fiatalokat hív, akik ifjúságuk lendületével és...