Articolul precedentUrcând spre vârste înaintate
  Articolul următorTe epuizezi sau delegi

  Moartea zilnică a eului

  „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să Mă urmeze.” Luca 9:23.

  Isus a zis: „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede…” De ce? De ce anume? “… de sine.” Uneori parcă înțelegem diferit. Să se lepede de una sau de alta, ori de vreun obicei sau vreo practică sau vreun alt lucru.

  A existat o perioadă din viața mea în care mă gândeam că crucea îmi interzicea să fac ceva care îmi plăcea cu adevărat să fac. Am auzit același lucru și de la alții. „Crucea mea este renunțarea la dans. Nu mai pot dansa. Tare aș dori să pot, dar, ce să fac, asta mi-e crucea.” Nu despre așa ceva vorbește Isus. Crucea este lepădarea de sine. Dacă voiește cineva să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze.

  Ni se cere predarea de noi înșine, renunțarea la sine. De aceea, o greșită înțelegere a problemei predării conduce la înlocuirea predării adevărate cu una falsă. Dacă sunt destul de mare și destul de puternic și am destulă hotărâre și putere de voință, pot să mă păcălesc pe mine însumi gândind că m-am predat. Adevărul este că probabil am făcut exact contrariul. Dacă cred că pot renunța la fumat de unul singur, fără puterea lui Dumnezeu, foarte probabil că mi-am creat atmosfera în care să mă simt ca în chinurile iadului De ce? Pentru că voi trăi ceva mai mult fără cancer la plămîni, însă în același timp îmi voi atribui glorie, onoare și credit mie însumi, și voi vrea inevitabil o răsplată pentru realizarea mea. Este aceasta posibil? Adevărul este că fără Isus pot renunța la fumat, băut ori dans doar pe dinafară.

  Pe dinăuntru voi fi tot același. Crucea nu constă în a renunța să facem ceva ce ne-ar place. Ea înseamnă lepădare de sine.

  Cât de des trebuie luată această cruce? Odată, la începutul vieții mele de creștin? Nu, ci zilnic. Luați aminte: „Este nevoie de o convertire adevărată nu o dată la câțiva ani, ci zilnic. Această convertire aduce pe om într-o relație nouă cu Dumnezeu. Lucrurile vechi, patimile firești, tendințele spre rău, moștenite ori cultivate, vor dispărea, iar noi vom fi reînnoiți și sfințiți. Iar această lucrare trebuie să fie continuă… Nici o inimă reînnoită nu poate fi menținută în condiția de dulce iubire de la început fără o aplicare zilnică a sării Cuvântului. Nimeni nu va putea rămâne convertit fără să primească zilnic harul divin.” Ellen White, Review and Herald, 14 septembrie 1897.

  Moris Venden
  Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Nicio negociere

  Generația de mâine se clădește prin generația de astăzi. Tu poți fi azi un arhitect al celor ce Îi vor sluji mâine lui Dumnezeu. PROVOCARE: Ia-ți timp să te ocupi de viața spirituală a copiilor sau a nepoților tăi! Ajută-i să Îl cunoască pe Isus în mod personal!

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...