Mântuirea și voința

  „Aşadar, nu atârnă nici de cine vrea, nici de cine aleargă, ci de Dumnezeu care are milă.” Romani 9:16

  O descoperire importantă în ce priveşte înţelegerea modului în care viaţa creştină trebuie trăită este să înveţi cum funcţionează voinţa în procesul sfinţirii. Cu mult timp în urmă ni s-a spus că vom fi în continuă primejdie atâta vreme cât nu vom înţelege în mod corect rolul pe care voinţa noastră îl are în trăirea vieţii creştine, şi că printr-o corectă înţelegere a acestui proces, o schimbare radicală poate fi realizată în vieţile noastre (Mărturii, vol. 3, pag. 513; Calea către Hristos, pag. 47).

  Totul se învârteşte în jurul întrebării: putem noi ajunge la sfinţire numai prin credinţă, sau prin credinţă plus fapte. Subiectul ce priveşte puterea divină şi eforturile omeneşti încă aşteaptă exercitarea unui studiu serios din partea noastră. Mulţi oameni acceptă premiza că îndreptăţirea este numai prin credinţă, dar nu pot să se debaraseze de ideea că există ceva ce noi putem face pentru a ne mântui pe noi înşine în procesul sfinţirii. Unii consideră chiar periculos a renunţa la ideea că metoda trăirii unei vieţi creştine este prin credinţă şi prin fapte. „Solia Îngerului al treilea nu va fi înţeleasă, iar lumina care va lumina întregul pământ de slava sa va fi numită o lumină falsă de către aceia care refuză să umble în această lumină… în manifestarea acelei puteri care va lumina pământul cu slava lui Dumnezeu, ei nu vor vedea altceva decât ceea ce în orbirea lor ei consideră a fi periculos, ceva care le va stâni temeri, şi-i va determina să ia măsuri drastice pentru a-i rezista. ” Mărturii Alese, vol. l, pag. 372.

  Problema este că dacă noi nu vom înţelege cum să folosim voinţa noastră în mod corespunzător, este foarte probabil că o vom folosi în mod abuziv. În aceasta constă pericolul. Dacă vom îndrepta eforturile şi puterea noastră de voinţă spre un obiectiv imposibil de atins, vom sfârşi prin a fi înfrânţi. Dacă noi nu vom înţelege în mod corespunzător rolul voinţei şi al eforturilor omeneşti în vieţuirea creştină, diavolul are deja pregătite metode prin care să ne descurajeze, şi să scurt-circuiteze întreaga noastră legătură cu Dumnezeu. Ca urmare noi ne vom pierde asigurarea pe care am câştigat-o atunci când am acceptat pentru prima oară pe Hristos, pentru că noi nu vom înţelege cum să menţinem acea asigurare abţinându-ne de la a privi la noi înşine şi îndreptându-ne privirile spre Isus. Credinţa adevărată şi încrederea în meritele Sale este singura noastră nădejde atât la începutul vieţii creştine cât şi pe toată durata ei.

  Moris Venden
  Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...