Dumnezeu Tatăl

  Domnul… a strigat: „Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie, care Îşi ține dragostea până în mii de neamuri de oameni, iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul.” (Exodul 34:6,7)

  Dumnezeu Tatăl a fost şi este adesea înțeles greşit din cauza filonului de idei al teologiei moderne, dar şi al practicilor bisericilor tradiționale. Pe de o parte, ni se prezintă un Dumnezeu foarte libertin şi îngăduitor cu limitele omului păcătos, iar pe de altă parte, avem de-a face cu un personaj mitologic, caracterizat prin pedeapsă şi răzbunare. Este Dumnezeu Tatăl, în contrast cu milostivul Său Fiu şi cu Duhul Sfânt, intransigent, rece şi neîndurător? Este El Dumnezeul răzbunător al Vechiului Testament?

  Textul de astăzi este un argument puternic, tocmai din Vechiul Testament, în favoarea caracterului real al lui Dumnezeu Tatăl şi face parte din descoperirea de Sine a Lui. Domnul „a strigat” aceste cuvinte despre Sine, ca oamenii să audă şi să înțeleagă corect cine este El. Este strigătul tatălui care-l caută pe fiul risipitor şi al păstorului care caută oaia pierdută. El Îşi strigă caracterul prin faptele descrise în text. Aici există şapte căi desăvârşite prin care Domnul Îşi manifestă iubirea față de noi: (1) plin de îndurare, (2) milostiv, (3) încet la mânie, (4) plin de bunătate, (5) credincioşie, (6) Îşi ține dragostea, (7) iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul. Iar realitatea vieții noastre confirmă veridicitatea textului în dreptul lui Dumnezeu. Ce Tată bun şi iubitor avem! Acesta este Dumnezeul nostru „care nu obosește iertând”, iubindu-l pe omul păcătos, pe tine şi pe mine. De ce gândim noi uneori greşit despre El? Există un plan malefic care are în vedere discreditarea lui Dumnezeu în fața universului: „Eforturile lui Satana de a reprezenta greşit caracterul lui Dumnezeu, de a-i face pe oameni să cultive o concepţie falsă despre Creator şi, în felul acesta, să-L privească mai degrabă cu teamă şi ură, decât cu iubire, au fost urmărite continuu în toate veacurile.” (Tragedia veacurilor, ed. 2011, pp. 9–10)

  Dacă ai redescoperit în dimineața aceasta ce Tată deosebit avem în ceruri, eşti gata să-L prezinți şi altora aşa cum este El, prin viața şi cuvintele tale? Ca un copil al Său, eşti hotărât să fii „asemenea Lui” astăzi şi să încerci să arăți milă, îndurare, bunătate, credincioşie şi dragoste față de orice om cu care intri în contact?

  Eugen Radu, pastor, Conferința Muntenia

  Dumnezeu Tatăl - 2018. Dacă ai redescoperit în dimineața aceasta ce Tată deosebit avem în ceruri, eşti gata să-L prezinți şi altora aşa cum este El, prin viața şi cuvintele tale? Ca un copil al Său, eşti hotărât să fii „asemenea Lui” astăzi şi să încerci să arăți milă, îndurare, bunătate, credincioşie şi dragoste față de orice om cu care intri în contact?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Publicate astăzi

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Credință și ascultare

  Ascultarea credincioasă a poruncii lui Dumnezeu a avut ca rezultat binecuvântarea promisă.

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  Látvány, hanghatások és bűnözés

  „Nem vetem a szemem hiábavaló dologra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: nincs köze hozzám. A csalárd...