Adam

  Dar ei au călcat legământul la fel ca Adam. (Osea 6:7, trad. text.)

  Acesta este singurul verset din Biblie care afirmă explicit că Dumnezeu a făcut un legământ cu Adam. Dintotdeauna legământul Lui constă într-o conjugare a iubirii, aşa cum spune şi Isus: „Luaţi jugul Meu!” (Matei 11:29). Dumnezeu a creat familia şi ea rămâne până astăzi expresia legământului propus de El. În familie, toţi decid şi lucrează pentru binele comun, pentru că toţi se identifică unul cu celălalt şi sunt una. Când se pune masa, fiecare primeşte după nevoile lui, fără să plătească la ieşire şi, când se lucrează, fiecare lucrează după puterea lui, fără să ceară un salariu pentru lucrul prestat. Toţi pun totul în mijloc şi decid împreună. Tatăl ceresc vrea să rămânem uniţi cu El în familia iubirii, ca fii şi fiice. Nu poţi rămâne în acelaşi jug cu cineva şi să o luaţi unul la dreapta şi altul la stânga. Părţile implicate caută, în principal, să fie în consens pentru binele comun.

  Dumnezeu aşază în mijlocul Edenului un pom al libertăţii de alegere între bine şi rău, deoarece El îl invită pe om să pună, de bunăvoie, în comun, singurul lucru pe care îl avea – voinţa. Rezultatul este că Dumnezeu pune şi El totul în comun cu Adam, cu omul. Solidaritatea volitivă cu Dumnezeu o aduce automat după sine pe cea operativă – „s-o lucreze şi s-o păzească” (Geneza 2:15); temporală – săptămâna şi Sabatul sunt timpul lui Dumnezeu pus la dispoziţia omului; administrativă – „să stăpânească” (Geneza 1:26), cu Dumnezeu, omul este domn, şi nu sclav; patrimonială – Dumnezeu a dat omului grădina Lui; existenţială – Dumnezeu a pus în mijlocul grădinii pomul vieţii, viaţa Sa împărtăşită cu omul; relaţională – Dumnezeu îl adoarme pe Adam, din care, apoi, o scoate pe Eva, gest prin care ne învaţă că noi, chiar de la origini, suntem făcuţi să fim una între noi şi cu El şi că aşa vrea să rămânem.

  Rezultă aici un acronim în italiană: V-O-T-A P-E-R DIO, care te încurajează: Alege-L pe Dumnezeu, dă-i Lui voinţa ta, caută mai întâi pe Hristos ca Domn, menţinând solidaritatea familiei lui Dumnezeu şi armonia cu El, şi toate celelalte ţi se vor da pe deasupra!

  Iulian Sava, pastor, Conferința Moldova

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...