Adam

  Dar ei au călcat legământul la fel ca Adam. (Osea 6:7, trad. text.)

  Acesta este singurul verset din Biblie care afirmă explicit că Dumnezeu a făcut un legământ cu Adam. Dintotdeauna legământul Lui constă într-o conjugare a iubirii, aşa cum spune şi Isus: „Luaţi jugul Meu!” (Matei 11:29). Dumnezeu a creat familia şi ea rămâne până astăzi expresia legământului propus de El. În familie, toţi decid şi lucrează pentru binele comun, pentru că toţi se identifică unul cu celălalt şi sunt una. Când se pune masa, fiecare primeşte după nevoile lui, fără să plătească la ieşire şi, când se lucrează, fiecare lucrează după puterea lui, fără să ceară un salariu pentru lucrul prestat. Toţi pun totul în mijloc şi decid împreună. Tatăl ceresc vrea să rămânem uniţi cu El în familia iubirii, ca fii şi fiice. Nu poţi rămâne în acelaşi jug cu cineva şi să o luaţi unul la dreapta şi altul la stânga. Părţile implicate caută, în principal, să fie în consens pentru binele comun.

  Dumnezeu aşază în mijlocul Edenului un pom al libertăţii de alegere între bine şi rău, deoarece El îl invită pe om să pună, de bunăvoie, în comun, singurul lucru pe care îl avea – voinţa. Rezultatul este că Dumnezeu pune şi El totul în comun cu Adam, cu omul. Solidaritatea volitivă cu Dumnezeu o aduce automat după sine pe cea operativă – „s-o lucreze şi s-o păzească” (Geneza 2:15); temporală – săptămâna şi Sabatul sunt timpul lui Dumnezeu pus la dispoziţia omului; administrativă – „să stăpânească” (Geneza 1:26), cu Dumnezeu, omul este domn, şi nu sclav; patrimonială – Dumnezeu a dat omului grădina Lui; existenţială – Dumnezeu a pus în mijlocul grădinii pomul vieţii, viaţa Sa împărtăşită cu omul; relaţională – Dumnezeu îl adoarme pe Adam, din care, apoi, o scoate pe Eva, gest prin care ne învaţă că noi, chiar de la origini, suntem făcuţi să fim una între noi şi cu El şi că aşa vrea să rămânem.

  Rezultă aici un acronim în italiană: V-O-T-A P-E-R DIO, care te încurajează: Alege-L pe Dumnezeu, dă-i Lui voinţa ta, caută mai întâi pe Hristos ca Domn, menţinând solidaritatea familiei lui Dumnezeu şi armonia cu El, şi toate celelalte ţi se vor da pe deasupra!

  Iulian Sava, pastor, Conferința Moldova

  Adam - 2018. Alege-L pe Dumnezeu, dă-i Lui voinţa ta, caută mai întâi pe Hristos ca Domn, menţinând solidaritatea familiei lui Dumnezeu şi armonia cu El, şi toate celelalte ţi se vor da pe deasupra!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...