Abel

  Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui. (Geneza 4:4)

  De numele lui Abel se leagă prima jertfă umană din lumea noastră, primul deces înregistrat pe pământul acesta, primul exemplu de credincioșie cu preţul vieţii din istoria marii lupte dintre bine și rău și primul om credincios ale cărui fapte încă vorbesc, „măcar că este mort” (Evrei 11:4).
  Dezamăgiţi de consecinţele păcatului, Adam și Eva și-au educat copiii în așa fel încât să înţeleagă că neascultarea de Dumnezeu, chiar și în cele mai mici și neînsemnate detalii, înseamnă moarte. De asemenea, li s-a prezentat planul divin de salvare prin jertfa Domnului Isus Hristos, reprezentată la data aceea prin jertfele de animale ce trebuiau aduse în acest scop.

  „Abel avea un duh de credincioșie faţă de Dumnezeu; el vedea dreptate și milă în purtarea Creatorului faţă de neamul omenesc căzut în păcat și, plin de recunoștinţă, a primit nădejdea răscumpărării.” (Patriarhi și profeţi, p. 59)

  Istoria lui Abel ne învaţă că, în marea luptă dintre bine și rău – luptă ce se va încheia la revenirea Domnului Hristos –, Dumnezeu îngăduie ca oamenii buni și credincioși să sufere pentru credinţa lor. De ce? Pentru ca prin ei Dumnezeu să le arate lumilor necăzute urmările păcatului, dar și puterea iubirii divine în viaţa credincioșilor.

  Abel îi reprezintă pe cei care, în decursul istoriei, au plătit cu viaţa pentru credinţa lor.

  De asemenea, îi reprezintă pe aceia care se închină lui Dumnezeu pe calea prescrisă de El. De când a existat lumea și până la încheierea vremurilor, vor exista doar două clase de oameni. Unii care se închină cum cere Dumnezeu și alţii care se închină cum cred ei. Finalul va fi, fără îndoială, diferit. Ideea că fiecare poate avea credinţa sa și Dumnezeul său este nebiblică. Cei care cred că la Dumnezeu se poate ajunge pe orice cale greșesc. Unii spun că este suficient doar să fii sincer în cele ce crezi, dar sinceritatea nu te duce neapărat pe calea cea dreaptă și nici nu te scutește de răspundere. Istoria se repetă. Tu cui te închini și de partea cui ești?

  Titu Ghejan, pastor, Conferința Muntenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...