Abel

  Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui. (Geneza 4:4)

  De numele lui Abel se leagă prima jertfă umană din lumea noastră, primul deces înregistrat pe pământul acesta, primul exemplu de credincioșie cu preţul vieţii din istoria marii lupte dintre bine și rău și primul om credincios ale cărui fapte încă vorbesc, „măcar că este mort” (Evrei 11:4).
  Dezamăgiţi de consecinţele păcatului, Adam și Eva și-au educat copiii în așa fel încât să înţeleagă că neascultarea de Dumnezeu, chiar și în cele mai mici și neînsemnate detalii, înseamnă moarte. De asemenea, li s-a prezentat planul divin de salvare prin jertfa Domnului Isus Hristos, reprezentată la data aceea prin jertfele de animale ce trebuiau aduse în acest scop.

  „Abel avea un duh de credincioșie faţă de Dumnezeu; el vedea dreptate și milă în purtarea Creatorului faţă de neamul omenesc căzut în păcat și, plin de recunoștinţă, a primit nădejdea răscumpărării.” (Patriarhi și profeţi, p. 59)

  Istoria lui Abel ne învaţă că, în marea luptă dintre bine și rău – luptă ce se va încheia la revenirea Domnului Hristos –, Dumnezeu îngăduie ca oamenii buni și credincioși să sufere pentru credinţa lor. De ce? Pentru ca prin ei Dumnezeu să le arate lumilor necăzute urmările păcatului, dar și puterea iubirii divine în viaţa credincioșilor.

  Abel îi reprezintă pe cei care, în decursul istoriei, au plătit cu viaţa pentru credinţa lor.

  De asemenea, îi reprezintă pe aceia care se închină lui Dumnezeu pe calea prescrisă de El. De când a existat lumea și până la încheierea vremurilor, vor exista doar două clase de oameni. Unii care se închină cum cere Dumnezeu și alţii care se închină cum cred ei. Finalul va fi, fără îndoială, diferit. Ideea că fiecare poate avea credinţa sa și Dumnezeul său este nebiblică. Cei care cred că la Dumnezeu se poate ajunge pe orice cale greșesc. Unii spun că este suficient doar să fii sincer în cele ce crezi, dar sinceritatea nu te duce neapărat pe calea cea dreaptă și nici nu te scutește de răspundere. Istoria se repetă. Tu cui te închini și de partea cui ești?

  Titu Ghejan, pastor, Conferința Muntenia

  Abel - 2018. Cei care cred că la Dumnezeu se poate ajunge pe orice cale greșesc. Unii spun că este suficient doar să fii sincer în cele ce crezi, dar sinceritatea nu te duce neapărat pe calea cea dreaptă și nici nu te scutește de răspundere. Istoria se repetă. Tu cui te închini și de partea cui ești?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...