Enos

  Lui Set i s-a născut și lui un fiu și i-a pus numele Enos. Atunci au început oamenii să cheme Numele Domnului. (Geneza 4:26)

  Ziua de azi poartă cu sine toate oportunitățile unei zile noi, în care mii de binecuvântări luminoase se pot amesteca, din păcate, cu pustiul „văii plângerii”.

  În viața lui Adam și a Evei, pacea edenică a fost înlocuită de diversitatea zilelor săptămânii. Prin nașterea lui Cain au experimentat speranța mântuirii, iar prin nașterea lui Abel, plinătatea. Au văzut dezvoltarea, munca, jertfa copiilor lor, dar, între timp, și activitatea celui rău.

  Chiar și astăzi, abia observăm dacă ceva nu funcționează bine. Oare primii părinți au văzut că invidia lui Cain creștea mereu și și-au dat seama unde putea duce această situație? Dumnezeu însă a știut și a văzut totul.

  Adam și Eva au experimentat povara și consecințele păcatului mai mult decât s-ar fi așteptat pe baza declarațiilor lui Dumnezeu în urma căderii în păcat (Geneza 3:16-19). Au trebuit să privească la felul cum păcatul se moștenește, crește, apoi cum un frate îl omoară pe celălalt. Ce mai poate aduce ziua de astăzi?

  Ziua de astăzi – în ciuda greutății sau a provocării ei – poartă cu sine posibilitatea experimentării providenței lui Dumnezeu. După moartea lui Abel, Dumnezeu a binecuvântat familia cu un alt copil. Se naște Set, apoi copilul lui, Enos. Ei devin reprezentanții celor credincioși lui Dumnezeu.

  Dumnezeu Se îngrijește de viitorul copiilor Lui, ca să existe întotdeauna un popor al Lui, cu o credință vie. Cât de mult s-a mirat Ilie când a aflat că, în afară de el, mai sunt șapte mii de credincioși!

  Enos a devenit reprezentantul unei grupe care a început să cheme în ajutor Numele Domnului. „Cei credincioși s-au închinat lui Dumnezeu și mai înainte, dar, pe măsură ce oamenii se înmulțeau, deosebirea dintre cele două clase a devenit mai vizibilă. Exista o mărturisire deschisă de ascultare de Dumnezeu din partea unora, după cum, din partea altora, se dădea pe față dispreț și neascultare.” (Patriarhi și profeți, p. 80)

  „Fugi de poftele tinereții și urmărește neprihănirea, credința, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.” (2 Timotei 2:22)

  Sfatul lui Pavel corespunde cu acele calități pe care le reprezintă Enos. Aici putem vedea ce calități le corespund acelora care Îl caută pe Dumnezeu.

  Cheamă în ajutor Numele Domnului cu o credință deplină, în orice situație!

  Mago Zsolt, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...