Canaan

  Blestemat să fie Canaan! Să fie robul robilor fraţilor lui! (Geneza 9:25)

  Când avea peste șase sute și un an, Noe a trecut printr-un necaz fără precedent în viața lui de până atunci: s-a îmbătat cu sucul strugurilor cultivați în propria vie. Se pare că, până la potop, sucul strugurelui nu se transforma în alcool, și de aici „greșeala” lui Noe, pe care Scriptura o menționează succint.

  Dar nu asupra alcoolului și asupra greșelilor lui Noe aș vrea să zăbovim astăzi, la momentele de devoțiune ale acestei zile. Ceea ce a urmat acestei întâmplări ne reține atenția într-un mod aparte, prin faptul că Noe rostește un blestem care nu se limitează la o persoană sau la o generație, ci se duce mult în timp, prin expresia finală „robul fraților lui”. „Păcatul nefiresc săvârșit de Ham, tatăl lui Canaan, arată că respectul filial fusese de multă vreme alungat din sufletul său și dădea pe față toată nelegiuirea și josnicia caracterului său. Aceste caracteristici rele s-au transmis mai departe în fiul său și în urmașii lui, a căror neîntreruptă vinovăție a atras asupra lor judecățile lui Dumnezeu” (Patriarhi și profeți, ed. 2011, p. 111). Blestemul profetic rostit de Noe „n-a determinat caracterul și destinul fiilor lui. Dar a arătat care avea să fie rezultatul felului de viață pe care ei și l-au ales în repetate rânduri și caracterul pe care și l-au dezvoltat” (Ibidem, p. 112). Doresc să reținem că lipsa de respect față de părinții noștri fizici sau spirituali poate aduce asupra noastră dizgrația și dezaprobarea lui Dumnezeu.

  Pentru cei care suntem obișnuiți cu Scriptura, atunci când auzim cuvântul „Canaan”, nu ne gândim la fiul lui Ham și nici la blestemul lui Noe pentru el. Nu! Ne gândim la Canaan ca fiind acel ținut promis poporului care a fost scos din robia egipteană de bravul Moise. Ne gândim la Canaan ca fiind acel loc ceresc promis de Dumnezeu ca un dar oferit celor care sunt mântuiți, un loc unde Însuși Domnul Hristos va fi veșnic împreună cu răscumpărații Săi.

  Dacă ne supunem lucrării Duhului Sfânt, El poate să ne transforme caracterul nedemn într-unul asemenea caracterului Său, spre a fi o binecuvântare de-a lungul multor generații. Aici e măreția unui Dumnezeu pe care aleg să Îl iubesc și înaintea căruia aleg să mă închin.

  Beniamin Codescu, administrator patrimoniu, Conferința Muntenia

  Canaan - 2018. Dacă ne supunem lucrării Duhului Sfânt, El poate să ne transforme caracterul nedemn într-unul asemenea caracterului Său, spre a fi o binecuvântare de-a lungul multor generații. Aici e măreția unui Dumnezeu pe care aleg să Îl iubesc și înaintea căruia aleg să mă închin.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...