Canaan

  Căci cei binecuvântaţi de Domnul stăpânesc țara, dar cei blestemaţi de El sunt nimiciţi. (Psalmii 37:22)

  Canaan apare în istoria sacră ca moștenitorul unui blestem. Ne mirăm că tata Noe s-a îmbătat (Proverbele 23:31,32), dar nu este nicio mirare că s-a lăsat în costumul lui Adam în cortul lui, unde locuia cu soția. Oare, întâmplător l-a văzut Ham? Expresia ebraică se referă la privirea părţilor genitale sau la fapte indecente, în special tentative de incest (Leviticul 20:17,19). Ce le-a povestit Ham fraților săi trebuie să fi fost „haios”, dar nu pentru Sem și Iafet, care au venit imediat să-și acopere tatăl, cu tot respectul, mergând cu spatele.

  După ce Noe s-a trezit și a aflat totul, a profeţit viitorul fiilor săi. Blestemele acelea, ca și binecuvântările, erau condiționate. Blestemul lui Noe însă îl vizează pe Canaan, fiul lui Ham. El urma să fie slujitorul fraților lui. Ham este numit în special „tatăl lui Canaan”, deși acesta era fiul cel mai mic, iar Ham este în aceeași măsură părintele tuturor popoarelor din nord-estul Africii și al multor popoare din Orientul Apropiat. Autorul Moise anticipează astfel relaţia specială dintre Dumnezeu și semitul Avraam, precum și decizia pedepsirii canaaniților.

  Totuși canaaniții fenicieni au fost mult timp stăpânii mării, așa cum canaaniții amoriți și hitiți au stăpânit centrul lumii, Babilonul, Anatolia, Siria şi Canaanul. Previziunile profeților, mult mai sumbre decât blestemul lui Noe, i-au urmărit pe toți aceștia pentru stricăciunea lor (Leviticul 20:8-23; Deuteronomul 18:9-14).

  În cultura noastră tot mai lipsită de „prejudecăți” cu privire la goliciune, subiectul rușinii este total demodat. Ca și în păgânismul antic, blestemul faptelor rușinoase vine adesea prin privire. Cu atât mai trist când sunt afectați minorii. De aceea, tu hotărăști dacă vei păstra în casa ta blestemul lui Canaan sau binecuvântarea respectului față de sex.

  „Singura cale sigură pentru copiii noștri, împotriva oricărei practici vicioase, este de a căuta să fie admiși în turma lui Hristos și luați sub protecția credinciosului și adevăratului Păstor.” (An Appeal to Mothers, p. 23)

  Florin Lăiu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Canaan - 2018. „Singura cale sigură pentru copiii noștri, împotriva oricărei practici vicioase, este de a căuta să fie admiși în turma lui Hristos și luați sub protecția credinciosului și adevăratului Păstor.” (An Appeal to Mothers, p. 23)
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...