Peleg

  (Un nume – un semn al intervenţiei divine)

  Lui Eber i s-au născut doi fii: numele unuia era Peleg, numit aşa pentru că pe vremea lui s-a împărţit pământul, iar numele fratelui său era Ioctan. (Geneza 10:25)

  Despre Peleg, nu ştim nimic altceva decât că la naşterea lui a avut loc un eveniment atât de important, încât părinţii lui au ales să-i pună numele strict legat de ceea ce s-a întâmplat. Atunci când citesc acest verset, unii poate s-ar grăbi să tragă repede o concluzie şi să spună: ,,Am găsit un indiciu biblic despre despărţirea plăcilor tectonice!” Alţii ar putea să se gândească la prima reformă agrară din istoria lumii noastre. Dar despre ce este vorba?

  Deşi, pentru cei mai mulţi, lecturarea genealogiilor este aridă şi plictisitoare, prezenţa lor este una dintre cele mai puternice dovezi despre istoricitatea relatărilor şi faptelor biblice. Dacă urmărim cu atenţie şirul genealogic prezentat de autorul cărții Geneza, vom observa că acesta indică, pe de-o parte, care sunt urmaşii lui Sem pe linia lui Ioctan, fratele lui Peleg (Geneza 10:26-31), iar pe de altă parte, găsim reluarea liniei genealogice a lui Sem, fiul lui Noe, în capitolul 11, dar din perspectiva urmaşilor lui Peleg. La Ioctan nu se mai face nicio aluzie în acest capitol.

  Aşadar, avem de-a face cu prezentarea a două linii genealogice care sunt despărţite de un eveniment major în istoria lumii. Dacă, la început, tot pământul avea o singură limbă şi aceleaşi cuvinte (Geneza 11:1), a intervenit ceva în istoria lumii noastre şi a împărţit pământul (10:25). Faptul că întâlnim episodul cu Turnul Babel între cele două genealogii nu este la întâmplare. Peleg, unul dintre strămoşii lui Avraam, s-a născut cu ocazia divizării lumii noastre în funcţie de limba pe care a început să o vorbească atunci, la Turnul Babel. Astfel, el avea să fie o mărturie vie pentru cel puţin 239 de ani despre evenimentul din Câmpia Şinearului (Geneza 11:18,19), dar şi pentru toţi aceia care au citit ce a scris Moise în Geneza 10:25. Odată cu Peleg, lumea avea să se dividă nu doar în funcţie de limba vorbită, ci şi în funcţie de concepţia despre mântuire. Şi aceasta, până la sfârşitul timpului, când „Cel Preaînalt va coborî să vadă ce au zidit fiii oamenilor. Puterea Lui suverană se va manifesta, iar lucrările îngâmfării omeneşti se vor da pe faţă” (Patriarhi şi profeţi, p. 124).

  Fii astăzi un semn al lui Dumnezeu pentru cei din jurul tău şi lasă-L pe El să-ţi facă un nume! (Geneza 12:2)

  George Șchiopu, capelan, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Peleg - 2018. Fii astăzi un semn al lui Dumnezeu pentru cei din jurul tău şi lasă-L pe El să-ţi facă un nume! (Geneza 12:2)
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...