Peleg

  (Un nume – un semn al intervenţiei divine)

  Lui Eber i s-au născut doi fii: numele unuia era Peleg, numit aşa pentru că pe vremea lui s-a împărţit pământul, iar numele fratelui său era Ioctan. (Geneza 10:25)

  Despre Peleg, nu ştim nimic altceva decât că la naşterea lui a avut loc un eveniment atât de important, încât părinţii lui au ales să-i pună numele strict legat de ceea ce s-a întâmplat. Atunci când citesc acest verset, unii poate s-ar grăbi să tragă repede o concluzie şi să spună: ,,Am găsit un indiciu biblic despre despărţirea plăcilor tectonice!” Alţii ar putea să se gândească la prima reformă agrară din istoria lumii noastre. Dar despre ce este vorba?

  Deşi, pentru cei mai mulţi, lecturarea genealogiilor este aridă şi plictisitoare, prezenţa lor este una dintre cele mai puternice dovezi despre istoricitatea relatărilor şi faptelor biblice. Dacă urmărim cu atenţie şirul genealogic prezentat de autorul cărții Geneza, vom observa că acesta indică, pe de-o parte, care sunt urmaşii lui Sem pe linia lui Ioctan, fratele lui Peleg (Geneza 10:26-31), iar pe de altă parte, găsim reluarea liniei genealogice a lui Sem, fiul lui Noe, în capitolul 11, dar din perspectiva urmaşilor lui Peleg. La Ioctan nu se mai face nicio aluzie în acest capitol.

  Aşadar, avem de-a face cu prezentarea a două linii genealogice care sunt despărţite de un eveniment major în istoria lumii. Dacă, la început, tot pământul avea o singură limbă şi aceleaşi cuvinte (Geneza 11:1), a intervenit ceva în istoria lumii noastre şi a împărţit pământul (10:25). Faptul că întâlnim episodul cu Turnul Babel între cele două genealogii nu este la întâmplare. Peleg, unul dintre strămoşii lui Avraam, s-a născut cu ocazia divizării lumii noastre în funcţie de limba pe care a început să o vorbească atunci, la Turnul Babel. Astfel, el avea să fie o mărturie vie pentru cel puţin 239 de ani despre evenimentul din Câmpia Şinearului (Geneza 11:18,19), dar şi pentru toţi aceia care au citit ce a scris Moise în Geneza 10:25. Odată cu Peleg, lumea avea să se dividă nu doar în funcţie de limba vorbită, ci şi în funcţie de concepţia despre mântuire. Şi aceasta, până la sfârşitul timpului, când „Cel Preaînalt va coborî să vadă ce au zidit fiii oamenilor. Puterea Lui suverană se va manifesta, iar lucrările îngâmfării omeneşti se vor da pe faţă” (Patriarhi şi profeţi, p. 124).

  Fii astăzi un semn al lui Dumnezeu pentru cei din jurul tău şi lasă-L pe El să-ţi facă un nume! (Geneza 12:2)

  George Șchiopu, capelan, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Nicio negociere

  Generația de mâine se clădește prin generația de astăzi. Tu poți fi azi un arhitect al celor ce Îi vor sluji mâine lui Dumnezeu. PROVOCARE: Ia-ți timp să te ocupi de viața spirituală a copiilor sau a nepoților tăi! Ajută-i să Îl cunoască pe Isus în mod personal!

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...