Terah

  Au plecat în ţara Canaan şi au ajuns în ţara Canaan. (Geneza 12:5)

  Cât de frumoase sunt cuvintele acestui text! Ele exprimă o experienţă împlinită, dusă cu bine până la capăt, amintind de cuvintele psalmistului referitoare la omul fericit, care-şi găseşte plăcerea în Legea Domnului şi care „tot ce începe duce la bun sfârşit” (Psalmii 1:1-3).

  Este dureros să descoperi însă că, de cele mai multe ori, lucrurile nu se petrec în felul acesta. Scriptura îl înfăţişează pe Terah ca fiind un om cu iniţiativă, care, strângându-şi familia în jurul său, hotărăşte să părăsească cetatea natală, spre o destinaţie clară: „Au ieşit împreună din Ur, din Caldeea, ca să meargă în ţara Canaan.” Dar ceva se întâmplă pe drum, care face ca destinaţia iniţială să fie uitată: „Au venit până la Haran şi s-au aşezat acolo” (Geneza 11:31). În mod obişnuit, ai spune că o pauză este întotdeauna bine-venită şi, de fapt, lucrurile nu ar părea atât de serioase dacă ideea de „aşezare” nu ar prevesti încheierea unei experienţe incomplete, exprimată în versetul următor: „Zilele lui Terah au fost de două sute cinci ani şi Terah a murit în Haran” (Geneza 11:32).

  Istoria marii lupte ne învaţă că ratarea ţintei a condus de prea multe ori la o experienţă a fatalismului: generaţia poporului evreu ieşită din Egipt a pornit spre Canaan, doar pentru a pieri în pustie; Saul a primit ungerea de rege, pentru ca, în final, să-şi piardă nu doar calitatea de rege, ci însăşi viaţa; Iuda s-a alăturat Domnului Hristos, devenind chiar unul dintre cei doisprezece apostoli, doar pentru ca, în final, să devină vânzătorul şi să-şi curme viaţa, iar lista poate continua.

  Ar trebui ca toate aceste experienţe dureroase să ne conducă la o stare de disperare? Nicidecum! Ele au însă importanţa lor, oferindu-ne o lecţie valoroasă: călătoria se încheie cu adevărat doar atunci când ai atins destinaţia finală.

  Îţi doresc o zi în care conştienţa călătoriei prezente să-ţi menţină gândul continuu îndreptat către destinaţia viitoare, pentru ca, în cele din urmă, să poţi trăi împreună cu Avraam experienţa sosirii în Canaan!

  Liviu Mihai Papadopol, pastor, Conferința Muntenia

  Terah - 2018. Îţi doresc o zi în care conştienţa călătoriei prezente să-ţi menţină gândul continuu îndreptat către destinaţia viitoare, pentru ca, în cele din urmă, să poţi trăi împreună cu Avraam experienţa sosirii în Canaan!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Publicate astăzi

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Binecuvântări deghizate

  Am cerut de la Dumnezeu iertare pentru gândurile mele nechibzuite de mai înainte. Niciodată nu m-am gândit că o să-I mulțumesc pentru căldura excesivă. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru mila Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru dragostea Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru harul Său! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru căldură!

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  A három angyal üzenete

  „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja.”...