Terah

Au plecat în ţara Canaan şi au ajuns în ţara Canaan. (Geneza 12:5)

Cât de frumoase sunt cuvintele acestui text! Ele exprimă o experienţă împlinită, dusă cu bine până la capăt, amintind de cuvintele psalmistului referitoare la omul fericit, care-şi găseşte plăcerea în Legea Domnului şi care „tot ce începe duce la bun sfârşit” (Psalmii 1:1-3).

Este dureros să descoperi însă că, de cele mai multe ori, lucrurile nu se petrec în felul acesta. Scriptura îl înfăţişează pe Terah ca fiind un om cu iniţiativă, care, strângându-şi familia în jurul său, hotărăşte să părăsească cetatea natală, spre o destinaţie clară: „Au ieşit împreună din Ur, din Caldeea, ca să meargă în ţara Canaan.” Dar ceva se întâmplă pe drum, care face ca destinaţia iniţială să fie uitată: „Au venit până la Haran şi s-au aşezat acolo” (Geneza 11:31). În mod obişnuit, ai spune că o pauză este întotdeauna bine-venită şi, de fapt, lucrurile nu ar părea atât de serioase dacă ideea de „aşezare” nu ar prevesti încheierea unei experienţe incomplete, exprimată în versetul următor: „Zilele lui Terah au fost de două sute cinci ani şi Terah a murit în Haran” (Geneza 11:32).

Istoria marii lupte ne învaţă că ratarea ţintei a condus de prea multe ori la o experienţă a fatalismului: generaţia poporului evreu ieşită din Egipt a pornit spre Canaan, doar pentru a pieri în pustie; Saul a primit ungerea de rege, pentru ca, în final, să-şi piardă nu doar calitatea de rege, ci însăşi viaţa; Iuda s-a alăturat Domnului Hristos, devenind chiar unul dintre cei doisprezece apostoli, doar pentru ca, în final, să devină vânzătorul şi să-şi curme viaţa, iar lista poate continua.

Ar trebui ca toate aceste experienţe dureroase să ne conducă la o stare de disperare? Nicidecum! Ele au însă importanţa lor, oferindu-ne o lecţie valoroasă: călătoria se încheie cu adevărat doar atunci când ai atins destinaţia finală.

Îţi doresc o zi în care conştienţa călătoriei prezente să-ţi menţină gândul continuu îndreptat către destinaţia viitoare, pentru ca, în cele din urmă, să poţi trăi împreună cu Avraam experienţa sosirii în Canaan!

Liviu Mihai Papadopol, pastor, Conferința Muntenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video