Terah

  Au plecat în ţara Canaan şi au ajuns în ţara Canaan. (Geneza 12:5)

  Cât de frumoase sunt cuvintele acestui text! Ele exprimă o experienţă împlinită, dusă cu bine până la capăt, amintind de cuvintele psalmistului referitoare la omul fericit, care-şi găseşte plăcerea în Legea Domnului şi care „tot ce începe duce la bun sfârşit” (Psalmii 1:1-3).

  Este dureros să descoperi însă că, de cele mai multe ori, lucrurile nu se petrec în felul acesta. Scriptura îl înfăţişează pe Terah ca fiind un om cu iniţiativă, care, strângându-şi familia în jurul său, hotărăşte să părăsească cetatea natală, spre o destinaţie clară: „Au ieşit împreună din Ur, din Caldeea, ca să meargă în ţara Canaan.” Dar ceva se întâmplă pe drum, care face ca destinaţia iniţială să fie uitată: „Au venit până la Haran şi s-au aşezat acolo” (Geneza 11:31). În mod obişnuit, ai spune că o pauză este întotdeauna bine-venită şi, de fapt, lucrurile nu ar părea atât de serioase dacă ideea de „aşezare” nu ar prevesti încheierea unei experienţe incomplete, exprimată în versetul următor: „Zilele lui Terah au fost de două sute cinci ani şi Terah a murit în Haran” (Geneza 11:32).

  Istoria marii lupte ne învaţă că ratarea ţintei a condus de prea multe ori la o experienţă a fatalismului: generaţia poporului evreu ieşită din Egipt a pornit spre Canaan, doar pentru a pieri în pustie; Saul a primit ungerea de rege, pentru ca, în final, să-şi piardă nu doar calitatea de rege, ci însăşi viaţa; Iuda s-a alăturat Domnului Hristos, devenind chiar unul dintre cei doisprezece apostoli, doar pentru ca, în final, să devină vânzătorul şi să-şi curme viaţa, iar lista poate continua.

  Ar trebui ca toate aceste experienţe dureroase să ne conducă la o stare de disperare? Nicidecum! Ele au însă importanţa lor, oferindu-ne o lecţie valoroasă: călătoria se încheie cu adevărat doar atunci când ai atins destinaţia finală.

  Îţi doresc o zi în care conştienţa călătoriei prezente să-ţi menţină gândul continuu îndreptat către destinaţia viitoare, pentru ca, în cele din urmă, să poţi trăi împreună cu Avraam experienţa sosirii în Canaan!

  Liviu Mihai Papadopol, pastor, Conferința Muntenia

  Terah - 2018. Îţi doresc o zi în care conştienţa călătoriei prezente să-ţi menţină gândul continuu îndreptat către destinaţia viitoare, pentru ca, în cele din urmă, să poţi trăi împreună cu Avraam experienţa sosirii în Canaan!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...