Haran

  Iată spița neamului lui Terah. Terah a născut pe Avram, pe Nahor și pe Haran. Haran a născut pe Lot. (Geneza 11:27)

  Aș dori să vă invit în dimineața aceasta la un exercițiu: să vă faceți fiecare „spița neamului”. Gândiți-vă la nepoți, copii, părinți, bunici, străbunici, unchi, mătuși, verișori. Cum i-ați caracteriza pe toți? Sunt toți la fel? Nu. Unii sunt mai buni, alții mai puțin buni. Acum vă invit să priviți doar la dumneavoastră; cum v-ați caracteriza? Ce a contribuit la formarea dumneavoastră? Cât de mult a contat familia în care v-ați născut?

  Revenind la textul nostru, aș dori să vorbim de „spița neamului” lui Haran, fiul lui Terah și frate cu Avraam și Nahor. Despre Avraam știm cele mai multe lucruri. Dar despre Nahor și Haran nu știm foarte multe, doar că li s-au născut copii și că Haran a murit înaintea tatălui său, Terah. Haran „a născut pe Lot”. Chiar dacă este cunoscut drept nepotul lui Avraam, se pare că Lot nu a învățat prea multe de la unchiul său. Acesta a moștenit anumite valori de la tatăl său, rămânând cu educația primită în familie și influența oamenilor în mijlocul cărora trăia.

  Auzim deseori spunându-se că în copii se reflectă cel mai bine caracterul unui om. Știm greșelile pe care le-a făcut Lot alegând să se așeze în Sodoma și Gomora, ceea ce se dovedește a fi fatal, apoi merge în Țoar, de dragul fetelor sale.

  De puține ori ne gândim la efectul pe care îl au alegerile noastre pe termen lung asupra urmașilor noștri. Pentru a putea face alegeri bune, avem nevoie de o educație bună, de un partener credincios și de o relație continuă cu Dumnezeu. Lot nu numai că face alegeri greșite, ci demonstrează lipsă de credincioșie față de Dumnezeu în fața fetelor sale. El nu își educă fetele după principiile lui Dumnezeu și, în cele din urmă, acestea păcătuiesc cu tatăl lor (Geneza 19:36-38). Copiii născuți de fetele lui Lot sunt Moab și Ben-Ammi, tatăl moabiților și tatăl amoniților. În Deuteronomul 23:3-6, Biblia vorbește despre cele două popoare ca fiind osândite de Dumnezeu, cauza fiind refuzul de a ieși înaintea copiilor lui Israel cu pâine și apă și încumetarea de a-l aduce pe Balaam să-i blesteme. Așadar, Lot poartă o responsabilitate pentru tot ce se întâmplă în urma lui, din cauza unor alegeri greșite.

  Cum doriți să arate „spița neamului” dumneavoastră? Sunt multe alegeri pe care le facem zilnic, alegeri care pot avea efect asupra copiilor și urmașilor care vor face parte din „spița neamului”. Vă invit astăzi să faceți cele mai bune alegeri pentru dumneavoastră și „spița neamului”!

  Viorel Șestun, pastor, Conferința Moldova

  Haran - 2018. Cum doriți să arate „spița neamului” dumneavoastră? Sunt multe alegeri pe care le facem zilnic, alegeri care pot avea efect asupra copiilor și urmașilor care vor face parte din „spița neamului”. Vă invit astăzi să faceți cele mai bune alegeri pentru dumneavoastră și „spița neamului”!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...