Haran

  Iată spița neamului lui Terah. Terah a născut pe Avram, pe Nahor și pe Haran. Haran a născut pe Lot. (Geneza 11:27)

  Aș dori să vă invit în dimineața aceasta la un exercițiu: să vă faceți fiecare „spița neamului”. Gândiți-vă la nepoți, copii, părinți, bunici, străbunici, unchi, mătuși, verișori. Cum i-ați caracteriza pe toți? Sunt toți la fel? Nu. Unii sunt mai buni, alții mai puțin buni. Acum vă invit să priviți doar la dumneavoastră; cum v-ați caracteriza? Ce a contribuit la formarea dumneavoastră? Cât de mult a contat familia în care v-ați născut?

  Revenind la textul nostru, aș dori să vorbim de „spița neamului” lui Haran, fiul lui Terah și frate cu Avraam și Nahor. Despre Avraam știm cele mai multe lucruri. Dar despre Nahor și Haran nu știm foarte multe, doar că li s-au născut copii și că Haran a murit înaintea tatălui său, Terah. Haran „a născut pe Lot”. Chiar dacă este cunoscut drept nepotul lui Avraam, se pare că Lot nu a învățat prea multe de la unchiul său. Acesta a moștenit anumite valori de la tatăl său, rămânând cu educația primită în familie și influența oamenilor în mijlocul cărora trăia.

  Auzim deseori spunându-se că în copii se reflectă cel mai bine caracterul unui om. Știm greșelile pe care le-a făcut Lot alegând să se așeze în Sodoma și Gomora, ceea ce se dovedește a fi fatal, apoi merge în Țoar, de dragul fetelor sale.

  De puține ori ne gândim la efectul pe care îl au alegerile noastre pe termen lung asupra urmașilor noștri. Pentru a putea face alegeri bune, avem nevoie de o educație bună, de un partener credincios și de o relație continuă cu Dumnezeu. Lot nu numai că face alegeri greșite, ci demonstrează lipsă de credincioșie față de Dumnezeu în fața fetelor sale. El nu își educă fetele după principiile lui Dumnezeu și, în cele din urmă, acestea păcătuiesc cu tatăl lor (Geneza 19:36-38). Copiii născuți de fetele lui Lot sunt Moab și Ben-Ammi, tatăl moabiților și tatăl amoniților. În Deuteronomul 23:3-6, Biblia vorbește despre cele două popoare ca fiind osândite de Dumnezeu, cauza fiind refuzul de a ieși înaintea copiilor lui Israel cu pâine și apă și încumetarea de a-l aduce pe Balaam să-i blesteme. Așadar, Lot poartă o responsabilitate pentru tot ce se întâmplă în urma lui, din cauza unor alegeri greșite.

  Cum doriți să arate „spița neamului” dumneavoastră? Sunt multe alegeri pe care le facem zilnic, alegeri care pot avea efect asupra copiilor și urmașilor care vor face parte din „spița neamului”. Vă invit astăzi să faceți cele mai bune alegeri pentru dumneavoastră și „spița neamului”!

  Viorel Șestun, pastor, Conferința Moldova

  Haran - 2018. Cum doriți să arate „spița neamului” dumneavoastră? Sunt multe alegeri pe care le facem zilnic, alegeri care pot avea efect asupra copiilor și urmașilor care vor face parte din „spița neamului”. Vă invit astăzi să faceți cele mai bune alegeri pentru dumneavoastră și „spița neamului”!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Publicate astăzi

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  A menny hibátlan igazgyöngye

  „Ismét hasonlatos a mennyek országa a kereskedőhöz, aki igazgyöngyöket keres.” (Mát 13,45)
 
„Az értékes igazgyöngy:...