Haran

  Iată spița neamului lui Terah. Terah a născut pe Avram, pe Nahor și pe Haran. Haran a născut pe Lot. (Geneza 11:27)

  Aș dori să vă invit în dimineața aceasta la un exercițiu: să vă faceți fiecare „spița neamului”. Gândiți-vă la nepoți, copii, părinți, bunici, străbunici, unchi, mătuși, verișori. Cum i-ați caracteriza pe toți? Sunt toți la fel? Nu. Unii sunt mai buni, alții mai puțin buni. Acum vă invit să priviți doar la dumneavoastră; cum v-ați caracteriza? Ce a contribuit la formarea dumneavoastră? Cât de mult a contat familia în care v-ați născut?

  Revenind la textul nostru, aș dori să vorbim de „spița neamului” lui Haran, fiul lui Terah și frate cu Avraam și Nahor. Despre Avraam știm cele mai multe lucruri. Dar despre Nahor și Haran nu știm foarte multe, doar că li s-au născut copii și că Haran a murit înaintea tatălui său, Terah. Haran „a născut pe Lot”. Chiar dacă este cunoscut drept nepotul lui Avraam, se pare că Lot nu a învățat prea multe de la unchiul său. Acesta a moștenit anumite valori de la tatăl său, rămânând cu educația primită în familie și influența oamenilor în mijlocul cărora trăia.

  Auzim deseori spunându-se că în copii se reflectă cel mai bine caracterul unui om. Știm greșelile pe care le-a făcut Lot alegând să se așeze în Sodoma și Gomora, ceea ce se dovedește a fi fatal, apoi merge în Țoar, de dragul fetelor sale.

  De puține ori ne gândim la efectul pe care îl au alegerile noastre pe termen lung asupra urmașilor noștri. Pentru a putea face alegeri bune, avem nevoie de o educație bună, de un partener credincios și de o relație continuă cu Dumnezeu. Lot nu numai că face alegeri greșite, ci demonstrează lipsă de credincioșie față de Dumnezeu în fața fetelor sale. El nu își educă fetele după principiile lui Dumnezeu și, în cele din urmă, acestea păcătuiesc cu tatăl lor (Geneza 19:36-38). Copiii născuți de fetele lui Lot sunt Moab și Ben-Ammi, tatăl moabiților și tatăl amoniților. În Deuteronomul 23:3-6, Biblia vorbește despre cele două popoare ca fiind osândite de Dumnezeu, cauza fiind refuzul de a ieși înaintea copiilor lui Israel cu pâine și apă și încumetarea de a-l aduce pe Balaam să-i blesteme. Așadar, Lot poartă o responsabilitate pentru tot ce se întâmplă în urma lui, din cauza unor alegeri greșite.

  Cum doriți să arate „spița neamului” dumneavoastră? Sunt multe alegeri pe care le facem zilnic, alegeri care pot avea efect asupra copiilor și urmașilor care vor face parte din „spița neamului”. Vă invit astăzi să faceți cele mai bune alegeri pentru dumneavoastră și „spița neamului”!

  Viorel Șestun, pastor, Conferința Moldova

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  O religie atractivă

  Doamne, atrage-i pe tineri la Tine! PROVOCARE: Spune-i unui tânăr, când ai ocazia, de ce ești adventist și de ce aceasta te face atât de fericit!

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Publicate astăzi

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Iertarea

  Vom reuși să îi iertăm pe alții numai cerându-I lui Isus în fiecare dimineață să ne dea ajutor, putere și un duh de iertare.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  Sátánt a saját cselekedetei ítélik el

  „És énekelik Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Báránynak énekét, ezt mondván: Nagyok és...