Lot

  Cel lacom de câștig își tulbură casa, dar cel ce urăște mita va trăi. (Proverbele 15:27)

  Lot era nepotul lui Avraam și este considerat strămoșul iordanienilor. Într-o ceartă între slujitorii lui Avraam și ai lui, Lot alege să meargă spre cetățile din Câmpia Iordanului, unde era vegetație din belșug pentru turmele lui. În cetățile acelea locuiau oameni care își făcuseră din nelegiuire haina lor de zi cu zi. Lot face o alegere fără să-L întrebe pe Dumnezeu.

  Intenția lui Lot a fost să locuiască în preajma Sodomei, să beneficieze de iarba pământului mănos din Câmpia Iordanului, să prospere economic, să-i asigure familiei un avantaj material. Treptat, și-a întins corturile până aproape de Sodoma. Această decizie de apropiere de o lume stricată avea să aducă în familia lui consecințe dramatice. El, care a vrut binele familiei, a pierdut din vedere familia. S-a concentrat pe bogăția materială a familiei și a pierdut din vedere bogăția spirituală.

  Căutând să-și consolideze relațiile cu locuitorii Sodomei și să-și asigure protecție și prosperitate materială, își căsătorește fetele în Sodoma. Având statutul de cetățean în Sodoma, câștigă loc între fruntașii cetății, participă la sfatul lor, la poarta cetății. Chiar dacă el nu s-a simțit confortabil în Sodoma, în mijlocul nelegiuirilor, al desfrâului cetății, planurile lui de a păstra familia ferită de contaminarea cu obiceiurile păgâne ale locuitorilor n-au ajuns să se concretizeze.

  Fetele lui au îndrăgit obiceiurile tinerilor din Sodoma, iar soția lui este cuprinsă în agitația petrecerilor păgâne. Putem spune „nu numai că ea s-a mutat în Sodoma, dar și Sodoma s-a mutat în ea”. Fetele lui, în afara căminului, unite cu vrăjmași ai lui Dumnezeu, și-au pierdut credința în Yahwe, cunoscută în copilărie. Chiar dacă Lot a făcut eforturi să-și țină familia, copiii, în ascultare, totuși compromisul pe care îl făcuse a dus la alt compromis, până când Lot își pierde credibilitatea în fața propriei familii. Neputincios, a asistat la urmări și și-a văzut copiii asimilând, încet-încet, obiceiurile păgâne ale locuitorilor din cetate. „Mulți fac și astăzi aceeași greșeală. În alegerea unui loc de locuit, ei privesc mai mult la avantajele trecătoare pe care le pot avea decât la influența morală și socială care îi va înconjura pe ei și familia lor… În alegerea unei locuințe, Dumnezeu dorește ca mai întâi să luăm seama la influențele morale și religioase care ne vor înconjura pe noi și familiile noastre… Dumnezeu ne va ajuta să rămânem neatinși de stricăciune, dacă veghem și ne rugăm, încrezându-ne în harul lui Hristos.” (Patriarhi și profeți)

  Marian Ciupagu, pastor, Conferința Oltenia

  Lot - 2018. În alegerea unei locuințe, Dumnezeu dorește ca mai întâi să luăm seama la influențele morale și religioase care ne vor înconjura pe noi și familiile noastre… Dumnezeu ne va ajuta să rămânem neatinși de stricăciune, dacă veghem și ne rugăm, încrezându-ne în harul lui Hristos.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...