Lot

Cel lacom de câștig își tulbură casa, dar cel ce urăște mita va trăi. (Proverbele 15:27)

Lot era nepotul lui Avraam și este considerat strămoșul iordanienilor. Într-o ceartă între slujitorii lui Avraam și ai lui, Lot alege să meargă spre cetățile din Câmpia Iordanului, unde era vegetație din belșug pentru turmele lui. În cetățile acelea locuiau oameni care își făcuseră din nelegiuire haina lor de zi cu zi. Lot face o alegere fără să-L întrebe pe Dumnezeu.

Intenția lui Lot a fost să locuiască în preajma Sodomei, să beneficieze de iarba pământului mănos din Câmpia Iordanului, să prospere economic, să-i asigure familiei un avantaj material. Treptat, și-a întins corturile până aproape de Sodoma. Această decizie de apropiere de o lume stricată avea să aducă în familia lui consecințe dramatice. El, care a vrut binele familiei, a pierdut din vedere familia. S-a concentrat pe bogăția materială a familiei și a pierdut din vedere bogăția spirituală.

Căutând să-și consolideze relațiile cu locuitorii Sodomei și să-și asigure protecție și prosperitate materială, își căsătorește fetele în Sodoma. Având statutul de cetățean în Sodoma, câștigă loc între fruntașii cetății, participă la sfatul lor, la poarta cetății. Chiar dacă el nu s-a simțit confortabil în Sodoma, în mijlocul nelegiuirilor, al desfrâului cetății, planurile lui de a păstra familia ferită de contaminarea cu obiceiurile păgâne ale locuitorilor n-au ajuns să se concretizeze.

Fetele lui au îndrăgit obiceiurile tinerilor din Sodoma, iar soția lui este cuprinsă în agitația petrecerilor păgâne. Putem spune „nu numai că ea s-a mutat în Sodoma, dar și Sodoma s-a mutat în ea”. Fetele lui, în afara căminului, unite cu vrăjmași ai lui Dumnezeu, și-au pierdut credința în Yahwe, cunoscută în copilărie. Chiar dacă Lot a făcut eforturi să-și țină familia, copiii, în ascultare, totuși compromisul pe care îl făcuse a dus la alt compromis, până când Lot își pierde credibilitatea în fața propriei familii. Neputincios, a asistat la urmări și și-a văzut copiii asimilând, încet-încet, obiceiurile păgâne ale locuitorilor din cetate. „Mulți fac și astăzi aceeași greșeală. În alegerea unui loc de locuit, ei privesc mai mult la avantajele trecătoare pe care le pot avea decât la influența morală și socială care îi va înconjura pe ei și familia lor… În alegerea unei locuințe, Dumnezeu dorește ca mai întâi să luăm seama la influențele morale și religioase care ne vor înconjura pe noi și familiile noastre… Dumnezeu ne va ajuta să rămânem neatinși de stricăciune, dacă veghem și ne rugăm, încrezându-ne în harul lui Hristos.” (Patriarhi și profeți)

Marian Ciupagu, pastor, Conferința Oltenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video