Lot

  Cel lacom de câștig își tulbură casa, dar cel ce urăște mita va trăi. (Proverbele 15:27)

  Lot era nepotul lui Avraam și este considerat strămoșul iordanienilor. Într-o ceartă între slujitorii lui Avraam și ai lui, Lot alege să meargă spre cetățile din Câmpia Iordanului, unde era vegetație din belșug pentru turmele lui. În cetățile acelea locuiau oameni care își făcuseră din nelegiuire haina lor de zi cu zi. Lot face o alegere fără să-L întrebe pe Dumnezeu.

  Intenția lui Lot a fost să locuiască în preajma Sodomei, să beneficieze de iarba pământului mănos din Câmpia Iordanului, să prospere economic, să-i asigure familiei un avantaj material. Treptat, și-a întins corturile până aproape de Sodoma. Această decizie de apropiere de o lume stricată avea să aducă în familia lui consecințe dramatice. El, care a vrut binele familiei, a pierdut din vedere familia. S-a concentrat pe bogăția materială a familiei și a pierdut din vedere bogăția spirituală.

  Căutând să-și consolideze relațiile cu locuitorii Sodomei și să-și asigure protecție și prosperitate materială, își căsătorește fetele în Sodoma. Având statutul de cetățean în Sodoma, câștigă loc între fruntașii cetății, participă la sfatul lor, la poarta cetății. Chiar dacă el nu s-a simțit confortabil în Sodoma, în mijlocul nelegiuirilor, al desfrâului cetății, planurile lui de a păstra familia ferită de contaminarea cu obiceiurile păgâne ale locuitorilor n-au ajuns să se concretizeze.

  Fetele lui au îndrăgit obiceiurile tinerilor din Sodoma, iar soția lui este cuprinsă în agitația petrecerilor păgâne. Putem spune „nu numai că ea s-a mutat în Sodoma, dar și Sodoma s-a mutat în ea”. Fetele lui, în afara căminului, unite cu vrăjmași ai lui Dumnezeu, și-au pierdut credința în Yahwe, cunoscută în copilărie. Chiar dacă Lot a făcut eforturi să-și țină familia, copiii, în ascultare, totuși compromisul pe care îl făcuse a dus la alt compromis, până când Lot își pierde credibilitatea în fața propriei familii. Neputincios, a asistat la urmări și și-a văzut copiii asimilând, încet-încet, obiceiurile păgâne ale locuitorilor din cetate. „Mulți fac și astăzi aceeași greșeală. În alegerea unui loc de locuit, ei privesc mai mult la avantajele trecătoare pe care le pot avea decât la influența morală și socială care îi va înconjura pe ei și familia lor… În alegerea unei locuințe, Dumnezeu dorește ca mai întâi să luăm seama la influențele morale și religioase care ne vor înconjura pe noi și familiile noastre… Dumnezeu ne va ajuta să rămânem neatinși de stricăciune, dacă veghem și ne rugăm, încrezându-ne în harul lui Hristos.” (Patriarhi și profeți)

  Marian Ciupagu, pastor, Conferința Oltenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...