Lot

  Cel lacom de câștig își tulbură casa, dar cel ce urăște mita va trăi. (Proverbele 15:27)

  Lot era nepotul lui Avraam și este considerat strămoșul iordanienilor. Într-o ceartă între slujitorii lui Avraam și ai lui, Lot alege să meargă spre cetățile din Câmpia Iordanului, unde era vegetație din belșug pentru turmele lui. În cetățile acelea locuiau oameni care își făcuseră din nelegiuire haina lor de zi cu zi. Lot face o alegere fără să-L întrebe pe Dumnezeu.

  Intenția lui Lot a fost să locuiască în preajma Sodomei, să beneficieze de iarba pământului mănos din Câmpia Iordanului, să prospere economic, să-i asigure familiei un avantaj material. Treptat, și-a întins corturile până aproape de Sodoma. Această decizie de apropiere de o lume stricată avea să aducă în familia lui consecințe dramatice. El, care a vrut binele familiei, a pierdut din vedere familia. S-a concentrat pe bogăția materială a familiei și a pierdut din vedere bogăția spirituală.

  Căutând să-și consolideze relațiile cu locuitorii Sodomei și să-și asigure protecție și prosperitate materială, își căsătorește fetele în Sodoma. Având statutul de cetățean în Sodoma, câștigă loc între fruntașii cetății, participă la sfatul lor, la poarta cetății. Chiar dacă el nu s-a simțit confortabil în Sodoma, în mijlocul nelegiuirilor, al desfrâului cetății, planurile lui de a păstra familia ferită de contaminarea cu obiceiurile păgâne ale locuitorilor n-au ajuns să se concretizeze.

  Fetele lui au îndrăgit obiceiurile tinerilor din Sodoma, iar soția lui este cuprinsă în agitația petrecerilor păgâne. Putem spune „nu numai că ea s-a mutat în Sodoma, dar și Sodoma s-a mutat în ea”. Fetele lui, în afara căminului, unite cu vrăjmași ai lui Dumnezeu, și-au pierdut credința în Yahwe, cunoscută în copilărie. Chiar dacă Lot a făcut eforturi să-și țină familia, copiii, în ascultare, totuși compromisul pe care îl făcuse a dus la alt compromis, până când Lot își pierde credibilitatea în fața propriei familii. Neputincios, a asistat la urmări și și-a văzut copiii asimilând, încet-încet, obiceiurile păgâne ale locuitorilor din cetate. „Mulți fac și astăzi aceeași greșeală. În alegerea unui loc de locuit, ei privesc mai mult la avantajele trecătoare pe care le pot avea decât la influența morală și socială care îi va înconjura pe ei și familia lor… În alegerea unei locuințe, Dumnezeu dorește ca mai întâi să luăm seama la influențele morale și religioase care ne vor înconjura pe noi și familiile noastre… Dumnezeu ne va ajuta să rămânem neatinși de stricăciune, dacă veghem și ne rugăm, încrezându-ne în harul lui Hristos.” (Patriarhi și profeți)

  Marian Ciupagu, pastor, Conferința Oltenia

  Lot - 2018. În alegerea unei locuințe, Dumnezeu dorește ca mai întâi să luăm seama la influențele morale și religioase care ne vor înconjura pe noi și familiile noastre… Dumnezeu ne va ajuta să rămânem neatinși de stricăciune, dacă veghem și ne rugăm, încrezându-ne în harul lui Hristos.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...