Faraonul din vremea lui Avram

  Faraon a chemat pe Avram și l-a întrebat: „Ce mi-ai făcut? Pentru ce nu mi-ai spus că este nevastă-ta?” (Geneza 12:18)

  Înainte de toate, te provoc să te pui în pielea fiecărui personaj prezent aici.

  Deasupra orizontului, se ridica soarele arzător, prevestind o zi caniculară. Trecuseră câteva zile de când Avram și alaiul său ajunseseră în țara Egiptului. Campaseră lângă cea mai îmbelșugată zonă din „țara lui Mițraim”, Delta Nilului. Părăsiră Canaanul din cauza secetei și a foametei.

  Nou-veniții cu straie de caldeeni atrăgeau atenția egiptenilor. Sarai, fiind foarte frumoasă, a fost observată de către demnitarii faraonului, urmând să fie adăugată haremului acestuia. Înainte să ajungă în Egipt, Avram făcuse un plan de scăpare. (Sursele istorice nu sunt sigure în legătură cu identitatea faraonului din acea perioadă. Unii cercetători spun că acesta era Cheops [Khufu – cel pentru care s-a construit piramida de la Giza], iar alții oscilează între Amenemhet I și Amenemhet al II-lea.)

  Când monarhul întrebă: „Cine e frumoasa domniță?”, Avram răspunse: „Este sora mea.” Țesături și condimente nemaivăzute, turme de oi, vite, cămile, sclavi (printre care și Agar) i-au fost oferite lui Avram ca recompensă pentru Sarai. Soția sa, „sora” sa, a fost luată la palat, dar imediat „Domnul a lovit cu mari urgii pe faraon și familia lui din cauza ei”.

  Conducătorul Egiptului era într-o mare dilemă. Să-l ucidă pe Avram? Să-i confiște averea? Să-l facă sclav? Sau Dumnezeul pe care acesta Îl slujește va trimite urgii mai mari peste Egipt pentru că nu e de acord cu aceste practici?

  „Chiar și după ce a fost mințit, faraonul n-a îngăduit să i se facă vreun rău lui Avram, ci a poruncit unei escorte să-l petreacă în siguranţă în afara graniţelor… Îndepărtarea lui Avraam de către faraon a fost amabilă şi generoasă: el i-a cerut să părăsească Egiptul.” (Patriarhi și profeți, p. 130)

  „Iată-ți nevasta! Ia-o și pleacă!” Faraonul n-a făcut compromisuri, ba chiar i-a dat o lecție lui Avram. Tu cum reacționezi când ești mințit? Dar în situații de criză? Îți recomand să fii mereu conectat la sursa cerului pentru a primi înțelepciune! Isus fie cu tine!

  Paul Gună, masterand în teologie, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Faraonul din vremea lui Avram - 2018. „Iată-ți nevasta! Ia-o și pleacă!” Faraonul n-a făcut compromisuri, ba chiar i-a dat o lecție lui Avram. Tu cum reacționezi când ești mințit? Dar în situații de criză? Îți recomand să fii mereu conectat la sursa cerului pentru a primi înțelepciune! Isus fie cu tine!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...