Faraonul din vremea lui Avram

  Faraon a chemat pe Avram și l-a întrebat: „Ce mi-ai făcut? Pentru ce nu mi-ai spus că este nevastă-ta?” (Geneza 12:18)

  Înainte de toate, te provoc să te pui în pielea fiecărui personaj prezent aici.

  Deasupra orizontului, se ridica soarele arzător, prevestind o zi caniculară. Trecuseră câteva zile de când Avram și alaiul său ajunseseră în țara Egiptului. Campaseră lângă cea mai îmbelșugată zonă din „țara lui Mițraim”, Delta Nilului. Părăsiră Canaanul din cauza secetei și a foametei.

  Nou-veniții cu straie de caldeeni atrăgeau atenția egiptenilor. Sarai, fiind foarte frumoasă, a fost observată de către demnitarii faraonului, urmând să fie adăugată haremului acestuia. Înainte să ajungă în Egipt, Avram făcuse un plan de scăpare. (Sursele istorice nu sunt sigure în legătură cu identitatea faraonului din acea perioadă. Unii cercetători spun că acesta era Cheops [Khufu – cel pentru care s-a construit piramida de la Giza], iar alții oscilează între Amenemhet I și Amenemhet al II-lea.)

  Când monarhul întrebă: „Cine e frumoasa domniță?”, Avram răspunse: „Este sora mea.” Țesături și condimente nemaivăzute, turme de oi, vite, cămile, sclavi (printre care și Agar) i-au fost oferite lui Avram ca recompensă pentru Sarai. Soția sa, „sora” sa, a fost luată la palat, dar imediat „Domnul a lovit cu mari urgii pe faraon și familia lui din cauza ei”.

  Conducătorul Egiptului era într-o mare dilemă. Să-l ucidă pe Avram? Să-i confiște averea? Să-l facă sclav? Sau Dumnezeul pe care acesta Îl slujește va trimite urgii mai mari peste Egipt pentru că nu e de acord cu aceste practici?

  „Chiar și după ce a fost mințit, faraonul n-a îngăduit să i se facă vreun rău lui Avram, ci a poruncit unei escorte să-l petreacă în siguranţă în afara graniţelor… Îndepărtarea lui Avraam de către faraon a fost amabilă şi generoasă: el i-a cerut să părăsească Egiptul.” (Patriarhi și profeți, p. 130)

  „Iată-ți nevasta! Ia-o și pleacă!” Faraonul n-a făcut compromisuri, ba chiar i-a dat o lecție lui Avram. Tu cum reacționezi când ești mințit? Dar în situații de criză? Îți recomand să fii mereu conectat la sursa cerului pentru a primi înțelepciune! Isus fie cu tine!

  Paul Gună, masterand în teologie, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Plin de sfat sau răsfăț?

  Doamne, ajută-mă să văd chipul și asemănarea Ta în ceilalți și să-i iubesc așa cum ai făcut-o Tu! PROVOCARE: Fă tot ce poți ca astăzi să-i tratezi într-o manieră plină de respect atât pe cei cunoscuți, cât și pe necunoscuți!

  Jertfe pentru fii

  Doamne, ajută-ne să ne rugăm pentru cei din familia noastră, să ne pese de mântuirea lor și să facem tot ce putem pentru a fi împreună Acasă! PROVOCARE: Astăzi, orientează-te în jur, privește la cei care apun, la tine, la copii și găsește-ți locul! Dacă reușești, ai găsit cărarea înțelepciunii.

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Publicate astăzi

  Uriașul născut în nouă zile

  Dacă sunt conștient că o mână divină m-a modelat din țărână, mă voi considera cea mai importantă operă din univers și nu voi accepta să mă trateze cineva cu lipsă de respect sau de prețuire. Chiar atitudinea mea față de propria persoană ar trebui să fie mai plină de considerație și de stimă de sine. Un copil al lui Dumnezeu nu are absolut niciun motiv de rușine sau reținere. Nu aroganță, ci demnitate.

  Îngeri sub acoperire

  Cu siguranță Dumnezeu ne aude și răspunde rugăciunilor, dar ne folosește și pe noi, agenții umani, pentru a împlini marea lucrare a oștilor cerești.

  Tresaltă de bucurie!

  Poţi să te încrezi în EL! Astăzi fii plin de bucurie şi strigă de veselie: „Iată că împăratul tău vine la tine; El este neprihănit şi biruitor!”

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Az Úr szemmel tartja népét

  „Hát az Isten nem áll-é bosszút az Ő választottaiért, kik Őhozzá kiáltanak éjjel és nappal,...