Faraonul din vremea lui Avram

  Faraon a chemat pe Avram și l-a întrebat: „Ce mi-ai făcut? Pentru ce nu mi-ai spus că este nevastă-ta?” (Geneza 12:18)

  Înainte de toate, te provoc să te pui în pielea fiecărui personaj prezent aici.

  Deasupra orizontului, se ridica soarele arzător, prevestind o zi caniculară. Trecuseră câteva zile de când Avram și alaiul său ajunseseră în țara Egiptului. Campaseră lângă cea mai îmbelșugată zonă din „țara lui Mițraim”, Delta Nilului. Părăsiră Canaanul din cauza secetei și a foametei.

  Nou-veniții cu straie de caldeeni atrăgeau atenția egiptenilor. Sarai, fiind foarte frumoasă, a fost observată de către demnitarii faraonului, urmând să fie adăugată haremului acestuia. Înainte să ajungă în Egipt, Avram făcuse un plan de scăpare. (Sursele istorice nu sunt sigure în legătură cu identitatea faraonului din acea perioadă. Unii cercetători spun că acesta era Cheops [Khufu – cel pentru care s-a construit piramida de la Giza], iar alții oscilează între Amenemhet I și Amenemhet al II-lea.)

  Când monarhul întrebă: „Cine e frumoasa domniță?”, Avram răspunse: „Este sora mea.” Țesături și condimente nemaivăzute, turme de oi, vite, cămile, sclavi (printre care și Agar) i-au fost oferite lui Avram ca recompensă pentru Sarai. Soția sa, „sora” sa, a fost luată la palat, dar imediat „Domnul a lovit cu mari urgii pe faraon și familia lui din cauza ei”.

  Conducătorul Egiptului era într-o mare dilemă. Să-l ucidă pe Avram? Să-i confiște averea? Să-l facă sclav? Sau Dumnezeul pe care acesta Îl slujește va trimite urgii mai mari peste Egipt pentru că nu e de acord cu aceste practici?

  „Chiar și după ce a fost mințit, faraonul n-a îngăduit să i se facă vreun rău lui Avram, ci a poruncit unei escorte să-l petreacă în siguranţă în afara graniţelor… Îndepărtarea lui Avraam de către faraon a fost amabilă şi generoasă: el i-a cerut să părăsească Egiptul.” (Patriarhi și profeți, p. 130)

  „Iată-ți nevasta! Ia-o și pleacă!” Faraonul n-a făcut compromisuri, ba chiar i-a dat o lecție lui Avram. Tu cum reacționezi când ești mințit? Dar în situații de criză? Îți recomand să fii mereu conectat la sursa cerului pentru a primi înțelepciune! Isus fie cu tine!

  Paul Gună, masterand în teologie, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Faraonul din vremea lui Avram - 2018. „Iată-ți nevasta! Ia-o și pleacă!” Faraonul n-a făcut compromisuri, ba chiar i-a dat o lecție lui Avram. Tu cum reacționezi când ești mințit? Dar în situații de criză? Îți recomand să fii mereu conectat la sursa cerului pentru a primi înțelepciune! Isus fie cu tine!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...