Ascultă-ne, domnule! Tu ești ca un domnitor al lui Dumnezeu în mijlocul nostru… (Geneza 23:6)
Da, știu. Cuvintele din textul de azi îi sunt adresate lui Avraam, dar ele vorbesc și mai mult de caracterul lui Melhisedec. E adevărat că Sfânta Scriptură nu acordă un spațiu larg descrierii vieții și caracterului acestui premergător al Domnului Hristos. Totuși cuvintele adresate lui Avraam descriu caracterul și reușita misiunii lui.
Fiii lui Het îl compară pe Avraam cu un model impus, recunoscut în societatea vremii, ca fiind cel mai înalt și căruia, datorită caracterului său, i se cuvin respectul și orice bun pământesc. Expresia „domnitor al lui Dumnezeu în mijlocul nostru” face referire la un set de trăsături de caracter în contrast cu restul societății, dar care vorbesc de Cineva mai înalt și care conduc la o autoritate superioară, Dumnezeu. Avraam recunoaște statutul și misiunea lui Mehisedec prin zeciuiala adusă.
„Melhisedec, împăratul Salemului, a adus pâine și vin – el era preot al Dumnezeului celui Preaînalt. Melhisedec a binecuvântat pe Avram” (Geneza 14:18,19). Într-o lume dominată de imoralitate și de lupte pentru supremație, împărăția lui Melhisedec era Salemul, Orașul Păcii, iar numele lui se traduce prin „Regele meu este Neprihănit”. Prin pâinea și vinul pe care le aduce, Melhisedec recunoaște în Avraam pe cel chemat de Dumnezeu să ducă mai departe misiunea ce îi fusese încredințată lui.
„Domnul Hristos a fost Acela care a vorbit prin Melhisedec. Melhisedec nu a fost Hristos. El a fost vocea lui Dumnezeu în lume, reprezentantul Tatălui… Când l-a ales pe Avraam ca reprezentant al Adevărului Său, Dumnezeu l-a luat din țara lui, l-a dus departe de neamul lui, punându-l deoparte. El a dorit să-l formeze după propriul model.” (Solii alese, cartea 1, p. 200)
Astăzi, poți să fii reprezentantul lui Dumnezeu, un model lângă care El să-i aducă pe cei pe care vrea să-i formeze pentru Împărăția păcii. Vocea Lui să fie auzită prin tine.
Carol Potocian Bandean, pastor, Conferința Transilvania de Nord