Articolul precedentEl ne călăuzește în tot adevărul
  Articolul următorEl ne învață

  Agar

  El a zis: „Agar, roaba lui Sarai, de unde vii şi unde te duci?” Ea a răspuns: „Fug de stăpâna mea, Sarai.” (Geneza 16:8)

  Sunt 29 de femei menţionate pe nume în Geneza. Printre ele găsim femei înţelepte, puternice, remarcabile, având o spiritualitate înaltă. În general, când ne gândim la Agar, nu avem pentru ea o simpatie prea mare, nu o aşezăm în vârful piramidei, ea fiind eclipsată de personaje excepţionale precum Sara, Rebeca sau Rahela. În plus, Agar nu este o femeie care să se înscrie în genealogia legământului şi poartă permanent stigmatul de „alungat”, „aruncat”, o sclavă fără valoare…

  Şi totuşi, sub o lupă atentă, ce se întâmplă cu Agar este unic:

  – Prima dată când se scrie că Îngerul Domnului i Se arată unei persoane este vorba despre Agar (Geneza 16:7). (În Vechiul Testament, Îngerul Domnului indică spre Domnul Isus Hristos. Atunci când se foloseşte articolul hotărât [„îngerul”], se specifică o fiinţă unică, separată de ceilalţi îngeri. El vorbeşte ca Dumnezeu, Se identifică pe Sine cu Dumnezeu sau acţionează ca Dumnezeu – Geneza 16:7-12; 21:17,18; 22:11-18; Exodul 3:2; Judecătorii 2:1-4; 5:23; 6:11-24; 13:3-22; 2 Samuel 24:16; Zaharia 1:12; 3:1; 12:8.)

  – Promisiunea pe care Îngerul i-o face lui Agar – că îi va înmulţi sămânţa încât nu va putea fi numărată – este similară făgăduinţei legământului făcut cu Avraam. Dumnezeu face un legământ cu Agar (Geneza 16:10-12).

  – În Geneza 16:13, Agar devine singura femeie din Biblie care Îi dă un Nume lui Dumnezeu: El Roi (Dumnezeu care mă vede).

  – În Biblie, Îngerul Domnului apare în două momente în care strigă din ceruri: o dată strigă pentru Avraam (Geneza 22:11,12) şi altă dată o strigă pe Agar (Geneza 21:17).

  Agar, femeia-sclavă, desconsiderată, alungată, nedreptăţită, cu demnitatea umană furată, rămâne un om de care Dumnezeu Se ocupă personal. Câtă valoare, câtă simpatie îi oferă El Roi!? Pentru că Dumnezeu este un Dumnezeu care ne vede pe toţi, ne cunoaşte culmile, dar şi mizeria… şi Se ocupă personal de noi, ne arată simpatie şi ne dă valoare.

  „Ea a fugit în pustie şi, pe când se odihnea lângă un izvor de apă, singură şi fără prieteni, a întâmpinat-o un înger al Domnului, în chip omenesc.” (Patriarhi şi profeţi, cap. „Încercarea credinţei”).

  Ovidiu Băluță, pastor, Conferința Oltenia

  Agar - 2018. Agar, femeia-sclavă, alungată, nedreptăţită, rămâne un om de care Dumnezeu Se ocupă personal. Câtă valoare, câtă simpatie îi oferă El Roi!? Pentru că Dumnezeu este un Dumnezeu care ne vede pe toţi, ne cunoaşte culmile, dar şi mizeria… şi Se ocupă personal de noi, ne arată simpatie şi ne dă valoare.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...