Articolul precedentEl ne călăuzește în tot adevărul
  Articolul următorEl ne învață

  Agar

  El a zis: „Agar, roaba lui Sarai, de unde vii şi unde te duci?” Ea a răspuns: „Fug de stăpâna mea, Sarai.” (Geneza 16:8)

  Sunt 29 de femei menţionate pe nume în Geneza. Printre ele găsim femei înţelepte, puternice, remarcabile, având o spiritualitate înaltă. În general, când ne gândim la Agar, nu avem pentru ea o simpatie prea mare, nu o aşezăm în vârful piramidei, ea fiind eclipsată de personaje excepţionale precum Sara, Rebeca sau Rahela. În plus, Agar nu este o femeie care să se înscrie în genealogia legământului şi poartă permanent stigmatul de „alungat”, „aruncat”, o sclavă fără valoare…

  Şi totuşi, sub o lupă atentă, ce se întâmplă cu Agar este unic:

  – Prima dată când se scrie că Îngerul Domnului i Se arată unei persoane este vorba despre Agar (Geneza 16:7). (În Vechiul Testament, Îngerul Domnului indică spre Domnul Isus Hristos. Atunci când se foloseşte articolul hotărât [„îngerul”], se specifică o fiinţă unică, separată de ceilalţi îngeri. El vorbeşte ca Dumnezeu, Se identifică pe Sine cu Dumnezeu sau acţionează ca Dumnezeu – Geneza 16:7-12; 21:17,18; 22:11-18; Exodul 3:2; Judecătorii 2:1-4; 5:23; 6:11-24; 13:3-22; 2 Samuel 24:16; Zaharia 1:12; 3:1; 12:8.)

  – Promisiunea pe care Îngerul i-o face lui Agar – că îi va înmulţi sămânţa încât nu va putea fi numărată – este similară făgăduinţei legământului făcut cu Avraam. Dumnezeu face un legământ cu Agar (Geneza 16:10-12).

  – În Geneza 16:13, Agar devine singura femeie din Biblie care Îi dă un Nume lui Dumnezeu: El Roi (Dumnezeu care mă vede).

  – În Biblie, Îngerul Domnului apare în două momente în care strigă din ceruri: o dată strigă pentru Avraam (Geneza 22:11,12) şi altă dată o strigă pe Agar (Geneza 21:17).

  Agar, femeia-sclavă, desconsiderată, alungată, nedreptăţită, cu demnitatea umană furată, rămâne un om de care Dumnezeu Se ocupă personal. Câtă valoare, câtă simpatie îi oferă El Roi!? Pentru că Dumnezeu este un Dumnezeu care ne vede pe toţi, ne cunoaşte culmile, dar şi mizeria… şi Se ocupă personal de noi, ne arată simpatie şi ne dă valoare.

  „Ea a fugit în pustie şi, pe când se odihnea lângă un izvor de apă, singură şi fără prieteni, a întâmpinat-o un înger al Domnului, în chip omenesc.” (Patriarhi şi profeţi, cap. „Încercarea credinţei”).

  Ovidiu Băluță, pastor, Conferința Oltenia

  Agar - 2018. Agar, femeia-sclavă, alungată, nedreptăţită, rămâne un om de care Dumnezeu Se ocupă personal. Câtă valoare, câtă simpatie îi oferă El Roi!? Pentru că Dumnezeu este un Dumnezeu care ne vede pe toţi, ne cunoaşte culmile, dar şi mizeria… şi Se ocupă personal de noi, ne arată simpatie şi ne dă valoare.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...