Articolul precedentDuhul dă viața
  Articolul următorEl le vorbește acelora care ascultă

  Ginerii lui Lot

  Lot a ieşit şi a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui: „Sculaţi-vă”, a zis el, „ieşiţi din locul acesta; căci Domnul are să nimicească cetatea.” Dar ginerii lui credeau că glumeşte. (Geneza 19:14)

  Nu am avut privilegiul de a fi ginere pentru socrul meu, care s-a stins mult prea devreme faţă de data căsătoriei mele. Mi-ar fi plăcut să-mi însuşesc câte ceva din experienţa şi din credinţa despre care am auzit că le avea. Influenţa unui socru credincios este benefică şi încurajatoare pentru viaţa de credinţă.

  În această privinţă, în dreptul lui Lot, lucrurile stăteau cu totul diferit. Influenţa sa asupra copiilor şi ginerilor săi se vede în remarca acestora privind obiceiul socrului de a spune glume, care nu făceau altceva decât să minimalizeze şi să scadă creditul vorbelor celui care le rosteşte.

  Atunci când a venit momentul salvării din faţa pericolului iminent, cuvintele lui Lot şi-au pierdut puterea.

  „Lot merse să-şi avertizeze copiii. El le repetă cuvintele îngerilor: «Sculaţi-vă, ieşiţi din locul acesta, căci Domnul are să nimicească cetatea!» Dar lor li se părea că el glumeşte. Fiicele lui erau influenţate de soţii lor. Ele erau destul de bine acolo unde se găseau. Nu puteau vedea nicio dovadă de primejdie. Totul era aşa cum fusese mai înainte. Aveau averi mari şi nu credeau că este posibil ca frumoasa Sodomă să fie nimicită.” (Patriarhi şi profeţi, p. 154)

  Astfel, ginerii lui Lot au rămas în cetate, pierind odată cu ea.

  Influenţa noastră şi a cuvintelor noastre rostite faţă de cei din familie sau faţă de cei din jurul nostru este greu de evaluat. Ştim că Dumnezeu ne va cere socoteală pentru fiecare cuvânt rostit. Ştiind că „din prisosul inimii, vorbeşte gura” (Matei 12:34), cuvintele noastre vor fi un indiciu despre acela care domneşte în inima şi viaţa noastră. Este momentul să vedem dacă Isus mai este acolo… Să ne rugăm ca, începând de astăzi, să fim mai atenţi la fiecare cuvânt pe care-l rostim şi la influenţa acestuia, în beneficiul binecuvântat al celor din jur!

  Doamne, ajută-mă ca fiecare cuvânt al meu să fie rostit cu înţelepciunea Ta, pentru bucuria şi salvarea semenilor mei!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Izvorul bunătății

  Roagă-te astăzi pentru tinerii care trec prin depresie! Mijlocirea îi poate susține să depășească momentul cu speranță. PROVOCARE: Cu siguranță în jurul nostru sunt persoane cărora nimeni nu le-a arătat bunătate de foarte multă vreme. Alege dintre aceste persoane un tânăr și, pe parcursul zilei, fă un gest care să-i arate bunătate!

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Adevăr relativ sau absolut?

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima! PROVOCARE: Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Opt plus unu egal B

  Nu îți dori ceva care te depășește, va fi doar un motiv de amărăciune, și nu unul de bucurie. Fii credincios mai întâi în lucrurile mici! Adevărata capacitate se demonstrează în lucruri nespectaculoase și în detalii, nu în misiunile răsunătoare.

  Calmă în furtună

  Dumnezeu cunoaște fiecare circumstanță și permite să fim în acea situație pentru a-L cunoaște mai bine.

  Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu

  Dacă îndoiala îţi copleşeşte viaţa, fă ce a făcut Isus! Adună toate dovezile că tu eşti fiul Său drag sau fiica Lui preaiubită. Contemplă prin credinţă la propriul tău caracter, care va deveni mai curat în lumina de la cruce.

  Izvorul bunătății

  Roagă-te astăzi pentru tinerii care trec prin depresie! Mijlocirea îi poate susține să depășească momentul cu speranță. PROVOCARE: Cu siguranță în jurul nostru sunt persoane cărora nimeni nu le-a arătat bunătate de foarte multă vreme. Alege dintre aceste persoane un tânăr și, pe parcursul zilei, fă un gest care să-i arate bunătate!

  Isten népe megszabadul

  „Igen, így szól az Úr, az erőstől elvétetnek a foglyok is, és megszabadul a kegyetlen...