Nevasta lui Lot

  Aduceți-vă aminte de nevasta lui Lot! (Luca 17:32)

  Acesta este un verset scurt, dar cu o mare încărcătură semantică. Este o poruncă spre binele nostru. Unde mai găsim o poruncă cu un început la fel de solemn? În Decalog.

  De ce oare să ne aducem aminte? Oare numai de soția lui Lot sau de rezultatele alegerilor lui Lot? Biblia nu vorbește mult despre Lot, cu atât mai puțin de nevasta lui. Lot este un om foarte credincios, nepotul lui Avraam și care are cam aceeași viață cu Avraam. El se închină la același altar cu Avraam, dar are niște defecte grave de caracter, care încep să se vadă.

  Primul: când alege valea Sodomei. Și nu ar fi de mirare, pentru că această zonă era de zeci de ori mai frumoasă și mai bogată decât Occidentul.

  Al doilea: când negociază cu îngerii – la Sodoma – ca să câștige timp.

  Al treilea: când se roagă Domnului pentru a rămâne în Țoar.

  El strânsese multă avere și fetele lui cele măritate erau foarte bogate. Casele lor erau foarte luxoase. Și averea se strânge greu.

  Dar a venit ceasul judecății peste Sodoma. Și acum doar mijlocirea lui Avraam i-a mai salvat o parte din familie.

  Condițiile salvării erau foarte clare: să alerge cu mâinile goale și să nu se uite înapoi. Este grozav dacă poți face asta, după ce ai muncit o viață. Apoi îți mai rămân și copiii acolo. De aceea nu o acuzăm pe nevasta lui Lot. Nici textul nu cere așa ceva, ci: „Aduceți-vă aminte de ea!”

  Învățăm câteva lucruri:

  DUMNEZEU are niște judecăți de adus, iar noi visăm pace și belșug.

  Vom scăpa numai dacă se fac multe rugăciuni.

  Bogăția corupe. Lot nu mai gândea foarte clar.

  Poruncile lui DUMNEZEU nu înseamnă doar cele zece. Ellen G. White spune că nevasta lui Lot a murit deoarece „făcuse păcatul care i-a pecetluit soarta” (acela de a se uita înapoi).

  Este greu să renunți la tot ce ai reușit să strângi muncind.

  DUMNEZEU este bun, dar toate au limite.

  Când încep judecățile lui DUMNEZEU, ziua începe cu o dimineață frumoasă.

  Miron Toma, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...