Abimelec din Gherar

  Abimelec a zis: … „Iată, dau fratelui tău o mie de arginţi…” (Geneza 20:15,16)

  Acest conducător filistean are în mod curent o legătură cu Dumnezeu. Când Dumnezeu îi spune că va muri dacă nu i-o înapoiază pe Sara lui Avraam (multe popoare semitice considerau adulterul un mare păcat), răspunsul lui este la fel ca al lui Daniel, care se identifică cu întreaga națiune (Daniel 9). Dimineața devreme, funcționarii de toate gradele sunt chemați pentru a primi o detaliere a situației, pentru că totul trebuie să fie transparent în „Țara Filistenilor” (21:32). Abimelec știe că cea mai bună cale de rezolvare a unei crize este confruntarea imediată (după ce a vorbit cu Dumnezeu), conștient că discuția trebuie să se încheie cu rugăciune. Paradoxal, nu el, cel nevinovat, trebuia să se roage pentru păcătos („ca să se pocăiască”), ci Avraam cel vinovat trebuia să mijlocească pentru Abimelec cel păgubit. Rugăciunea de mijlocire poate deveni mijlocul prin care binecuvântarea divină se revarsă peste alții. Aș accepta eu azi să-l confrunt astfel pe cel de lângă mine, care m-a păgubit sau mi-a călcat în picioare demnitatea cu fapta lui, considerând că discuția trebuie să se încheie cu rugăciune, și să-l las pe cel care mi-a greșit să se roage pentru mine? Abimelec, un filistean, așa a făcut!

  Mai învățăm ceva de la Abimelec. O ia frumos pe Sara, o așază în brațele lui Avraam, îi oferă 1 000 de arginți și spune în auzul tuturor: „Avraame, vreau să știi că, de azi înainte, oriunde te vei duce, Sara este soția ta. Sunt dispus să plătesc din banii mei prețul «zestrei», suport eu «cheltuiala unei nunți», pentru ca niciodată să nu uiți această lecție, că Sara este în primul rând SOȚIA ta. Sunt dispus să sacrific pentru ca tu să ții mine: «Sunteți soț și soție»”. E foarte ușor să îndrepți mâna spre cineva și să strigi cu voce tare: „Vinovat!” Dar câți suntem dispuși să plătim onoare, efort, sacrificiu pentru a ridica demnitatea celui care a greșit sau pentru a-l ajuta să crească? Abimelec, un filistean, a făcut-o. Noi?

  Dacă astăzi ești confruntat cu o situație dificilă, roagă-te, fii onest în cuvinte și în fapte, fii împăciuitor și, dacă poți, ajută-l pe cel greșit să se ridice. Iar Dumnezeu te va binecuvânta, dându-ți reușită deplină!

  Gabriel Kadar, pastor, Conferința Muntenia

  Abimelec din Gherar - 2018. Dacă astăzi ești confruntat cu o situație dificilă, roagă-te, fii onest în cuvinte și în fapte, fii împăciuitor și, dacă poți, ajută-l pe cel greșit să se ridice. Iar Dumnezeu te va binecuvânta, dându-ți reușită deplină!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...