Efron Hetitul

Şi Efron Hetitul a răspuns lui Avraam: „Nu, domnul meu, ascultă-mă! Îţi dăruiesc ogorul şi-ţi dăruiesc şi peştera care este în el. Ţi le dăruiesc în faţa fiilor norodului meu şi îngroapă-ţi moarta.” Avraam s-a aruncat cu faţa la pământ înaintea norodului ţării. (Geneza 23:10-12)

Mult timp s-a crezut că menţionarea hetiţilor este o fantezie biblică, întrucât nu erau dovezi istorice despre existenţa acestora. În 1906, profesorul german Hugo Winkler, a descoperit capitala Imperiului Hetit, Hatusa, la Bogazkoi, lângă Ankara, Turcia. Toate criticile scepticilor au căzut. Hetiţii erau prezenţi în Canaan la sosirea lui Avraam şi au rămas acolo încă mult timp.

Trebuie apreciată amabilitatea deosebită a hetiţilor. Atunci când Avraam a solicitat ca loc de înmormântare peştera Macpela, de la Hebron, proprietarul acesteia, Efron, a fost gata să i-o cedeze doar împreună cu ogorul de lângă aceasta. Discuţiile în cadrul tranzacţiei în care Avraam dorea să plătească în mod corect, cinstit, conform tradiţiei şi practicilor antice ale locului, denotă obiectivitatea şi corectitudinea lui Avraam, în ciuda posibilelor planuri sau intenţii ale lui Efron de a-i oferi un avantaj negustoresc. Tot aici se menţionează, în contract, ogorul, copacii, peştera şi hotarele proprietăţii cumpărate (vezi Geneza 23:17,18).

Avraam a fost numit de către hetiţi „domnitor al lui Dumnezeu în mijlocul nostru” (Geneza 23:6). Aceasta înseamnă respect, încredere. Aproape zilnic avem diferite tranzacţii în care sunt implicaţi semenii în mijlocul cărora trăim. Poate că nu întotdeauna reuşim să câştigăm conform dorinţelor. Efron l-a provocat pe Avraam, care a înţeles imediat provocarea şi a răspuns plătind preţul ogorului. O relaţie corectă se bazează pe o încredere temeinică. Acesta este un lucru foarte important pentru cei din jur.

„Moştenirea pe care Dumnezeu a făgăduit-o poporului Său nu este din lumea aceasta. Avraam n-a avut nicio stăpânire pe pământul acesta, «nici măcar o palmă de loc» (Faptele 7:5).” (Patriarhi şi profeţi, p. 163)

Să ne dovedim urmaşi ai lui Avraam cu fiecare Efron de azi.

Isuse, ajută-ne să investim mai mult în moştenirea cerească decât în cea de aici!

Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video