Efron Hetitul

  Şi Efron Hetitul a răspuns lui Avraam: „Nu, domnul meu, ascultă-mă! Îţi dăruiesc ogorul şi-ţi dăruiesc şi peştera care este în el. Ţi le dăruiesc în faţa fiilor norodului meu şi îngroapă-ţi moarta.” Avraam s-a aruncat cu faţa la pământ înaintea norodului ţării. (Geneza 23:10-12)

  Mult timp s-a crezut că menţionarea hetiţilor este o fantezie biblică, întrucât nu erau dovezi istorice despre existenţa acestora. În 1906, profesorul german Hugo Winkler, a descoperit capitala Imperiului Hetit, Hatusa, la Bogazkoi, lângă Ankara, Turcia. Toate criticile scepticilor au căzut. Hetiţii erau prezenţi în Canaan la sosirea lui Avraam şi au rămas acolo încă mult timp.

  Trebuie apreciată amabilitatea deosebită a hetiţilor. Atunci când Avraam a solicitat ca loc de înmormântare peştera Macpela, de la Hebron, proprietarul acesteia, Efron, a fost gata să i-o cedeze doar împreună cu ogorul de lângă aceasta. Discuţiile în cadrul tranzacţiei în care Avraam dorea să plătească în mod corect, cinstit, conform tradiţiei şi practicilor antice ale locului, denotă obiectivitatea şi corectitudinea lui Avraam, în ciuda posibilelor planuri sau intenţii ale lui Efron de a-i oferi un avantaj negustoresc. Tot aici se menţionează, în contract, ogorul, copacii, peştera şi hotarele proprietăţii cumpărate (vezi Geneza 23:17,18).

  Avraam a fost numit de către hetiţi „domnitor al lui Dumnezeu în mijlocul nostru” (Geneza 23:6). Aceasta înseamnă respect, încredere. Aproape zilnic avem diferite tranzacţii în care sunt implicaţi semenii în mijlocul cărora trăim. Poate că nu întotdeauna reuşim să câştigăm conform dorinţelor. Efron l-a provocat pe Avraam, care a înţeles imediat provocarea şi a răspuns plătind preţul ogorului. O relaţie corectă se bazează pe o încredere temeinică. Acesta este un lucru foarte important pentru cei din jur.

  „Moştenirea pe care Dumnezeu a făgăduit-o poporului Său nu este din lumea aceasta. Avraam n-a avut nicio stăpânire pe pământul acesta, «nici măcar o palmă de loc» (Faptele 7:5).” (Patriarhi şi profeţi, p. 163)

  Să ne dovedim urmaşi ai lui Avraam cu fiecare Efron de azi.

  Isuse, ajută-ne să investim mai mult în moştenirea cerească decât în cea de aici!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Nicio negociere

  Generația de mâine se clădește prin generația de astăzi. Tu poți fi azi un arhitect al celor ce Îi vor sluji mâine lui Dumnezeu. PROVOCARE: Ia-ți timp să te ocupi de viața spirituală a copiilor sau a nepoților tăi! Ajută-i să Îl cunoască pe Isus în mod personal!

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...