Efron Hetitul

  Şi Efron Hetitul a răspuns lui Avraam: „Nu, domnul meu, ascultă-mă! Îţi dăruiesc ogorul şi-ţi dăruiesc şi peştera care este în el. Ţi le dăruiesc în faţa fiilor norodului meu şi îngroapă-ţi moarta.” Avraam s-a aruncat cu faţa la pământ înaintea norodului ţării. (Geneza 23:10-12)

  Mult timp s-a crezut că menţionarea hetiţilor este o fantezie biblică, întrucât nu erau dovezi istorice despre existenţa acestora. În 1906, profesorul german Hugo Winkler, a descoperit capitala Imperiului Hetit, Hatusa, la Bogazkoi, lângă Ankara, Turcia. Toate criticile scepticilor au căzut. Hetiţii erau prezenţi în Canaan la sosirea lui Avraam şi au rămas acolo încă mult timp.

  Trebuie apreciată amabilitatea deosebită a hetiţilor. Atunci când Avraam a solicitat ca loc de înmormântare peştera Macpela, de la Hebron, proprietarul acesteia, Efron, a fost gata să i-o cedeze doar împreună cu ogorul de lângă aceasta. Discuţiile în cadrul tranzacţiei în care Avraam dorea să plătească în mod corect, cinstit, conform tradiţiei şi practicilor antice ale locului, denotă obiectivitatea şi corectitudinea lui Avraam, în ciuda posibilelor planuri sau intenţii ale lui Efron de a-i oferi un avantaj negustoresc. Tot aici se menţionează, în contract, ogorul, copacii, peştera şi hotarele proprietăţii cumpărate (vezi Geneza 23:17,18).

  Avraam a fost numit de către hetiţi „domnitor al lui Dumnezeu în mijlocul nostru” (Geneza 23:6). Aceasta înseamnă respect, încredere. Aproape zilnic avem diferite tranzacţii în care sunt implicaţi semenii în mijlocul cărora trăim. Poate că nu întotdeauna reuşim să câştigăm conform dorinţelor. Efron l-a provocat pe Avraam, care a înţeles imediat provocarea şi a răspuns plătind preţul ogorului. O relaţie corectă se bazează pe o încredere temeinică. Acesta este un lucru foarte important pentru cei din jur.

  „Moştenirea pe care Dumnezeu a făgăduit-o poporului Său nu este din lumea aceasta. Avraam n-a avut nicio stăpânire pe pământul acesta, «nici măcar o palmă de loc» (Faptele 7:5).” (Patriarhi şi profeţi, p. 163)

  Să ne dovedim urmaşi ai lui Avraam cu fiecare Efron de azi.

  Isuse, ajută-ne să investim mai mult în moştenirea cerească decât în cea de aici!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Efron Hetitul - 2018. Moştenirea pe care Dumnezeu a făgăduit-o poporului Său nu este din lumea aceasta. Avraam n-a avut nicio stăpânire pe pământul acesta, «nici măcar o palmă de loc» (Faptele 7:5). Să ne dovedim urmaşi ai lui Avraam cu fiecare Efron de azi.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Publicate astăzi

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  A menny hibátlan igazgyöngye

  „Ismét hasonlatos a mennyek országa a kereskedőhöz, aki igazgyöngyöket keres.” (Mát 13,45)
 
„Az értékes igazgyöngy:...