Efron Hetitul

  Şi Efron Hetitul a răspuns lui Avraam: „Nu, domnul meu, ascultă-mă! Îţi dăruiesc ogorul şi-ţi dăruiesc şi peştera care este în el. Ţi le dăruiesc în faţa fiilor norodului meu şi îngroapă-ţi moarta.” Avraam s-a aruncat cu faţa la pământ înaintea norodului ţării. (Geneza 23:10-12)

  Mult timp s-a crezut că menţionarea hetiţilor este o fantezie biblică, întrucât nu erau dovezi istorice despre existenţa acestora. În 1906, profesorul german Hugo Winkler, a descoperit capitala Imperiului Hetit, Hatusa, la Bogazkoi, lângă Ankara, Turcia. Toate criticile scepticilor au căzut. Hetiţii erau prezenţi în Canaan la sosirea lui Avraam şi au rămas acolo încă mult timp.

  Trebuie apreciată amabilitatea deosebită a hetiţilor. Atunci când Avraam a solicitat ca loc de înmormântare peştera Macpela, de la Hebron, proprietarul acesteia, Efron, a fost gata să i-o cedeze doar împreună cu ogorul de lângă aceasta. Discuţiile în cadrul tranzacţiei în care Avraam dorea să plătească în mod corect, cinstit, conform tradiţiei şi practicilor antice ale locului, denotă obiectivitatea şi corectitudinea lui Avraam, în ciuda posibilelor planuri sau intenţii ale lui Efron de a-i oferi un avantaj negustoresc. Tot aici se menţionează, în contract, ogorul, copacii, peştera şi hotarele proprietăţii cumpărate (vezi Geneza 23:17,18).

  Avraam a fost numit de către hetiţi „domnitor al lui Dumnezeu în mijlocul nostru” (Geneza 23:6). Aceasta înseamnă respect, încredere. Aproape zilnic avem diferite tranzacţii în care sunt implicaţi semenii în mijlocul cărora trăim. Poate că nu întotdeauna reuşim să câştigăm conform dorinţelor. Efron l-a provocat pe Avraam, care a înţeles imediat provocarea şi a răspuns plătind preţul ogorului. O relaţie corectă se bazează pe o încredere temeinică. Acesta este un lucru foarte important pentru cei din jur.

  „Moştenirea pe care Dumnezeu a făgăduit-o poporului Său nu este din lumea aceasta. Avraam n-a avut nicio stăpânire pe pământul acesta, «nici măcar o palmă de loc» (Faptele 7:5).” (Patriarhi şi profeţi, p. 163)

  Să ne dovedim urmaşi ai lui Avraam cu fiecare Efron de azi.

  Isuse, ajută-ne să investim mai mult în moştenirea cerească decât în cea de aici!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Efron Hetitul - 2018. Moştenirea pe care Dumnezeu a făgăduit-o poporului Său nu este din lumea aceasta. Avraam n-a avut nicio stăpânire pe pământul acesta, «nici măcar o palmă de loc» (Faptele 7:5). Să ne dovedim urmaşi ai lui Avraam cu fiecare Efron de azi.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...