Eliezer – ajutorul lui Dumnezeu

  Atunci, omul a plecat capul și s-a aruncat cu fața la pământ înaintea Domnului, zicând: „Binecuvântat să fie Domnul, Dumnezeul stăpânului meu, Avraam, care n-a părăsit îndurarea și credincioșia Lui față de stăpânul meu!” (Geneza 24:26,27)

  Contextul în care îl întâlnim pe Eliezer este cel în care Avraam primește pentru a treia oară făgăduința unui fiu, deși era încă fără copii (Geneza 15:1-3). Dialogul din acest pasaj ne dezvăluie cât de apropiată era relația dintre Avraam și Dumnezeu, pentru că Avraam se plânge: „Doamne Dumnezeule, ce-mi vei da? Căci mor fără copii, și moștenitorul casei mele este Eliezer din Damasc.” Potrivit unui obicei antic, un cuplu fără copii adopta un fiu ca moștenitor și, pentru că Eliezer s-a născut în casa lui Avraam, a fost luat în calcul pentru rezolvarea acestei situații care producea multă frustrare pentru Avraam și soția lui. Numele pe care îl primește la naștere poartă amprenta speranței pe care și-o puseseră în el: Eliezer – Ajutorul lui Dumnezeu.

  Dar între timp se naște Isaac și este evident că se năruie deodată speranțe, așteptări, visuri – de fapt Eliezer pierde definitiv uriașa moștenire, pentru că nu mai este nevoie de „ajutorul” său pentru Avraam și Sara. Și, în mod normal, întrevedem că pentru Eliezer ar urma frustrare, nemulțumire, ba chiar invidie.

  Dar Inspirația ne confirmă că Eliezer a fost de folos pentru Avraam tot timpul, fiind „îngrijitorul tuturor averilor lui”, iar când avea statutul de „cel mai bătrân rob”, primește misiunea vieții lui, găsirea unei soții potrivite pentru Isaac, într-un sens „rivalul” său. Recitesc de fiecare dată cu multă plăcere această relatare amănunțită a desfășurării acestei misiuni, care are momente de suspans și în care Eliezer se dovedește a fi un om evlavios, cu experiență și judecată sănătoasă, bine organizat, cunoscându-și bine prioritățile, un om care avea o profundă relație personală cu Dumnezeu, de care depindea în îndeplinirea responsabilităților asumate (Geneza 24). Și ce frumos că, atunci când atinge obiectivele, nu-și atribuie meritele, ci, plin de recunoștință, „a plecat capul” și „s-a aruncat cu fața la pământ înaintea Domnului”.

  Doamne, îmi plec capul și Te rog să mă faci azi un AJUTOR pentru cei pe care-i voi întâlni!

  Iacob Pop, director, Editura Viață și Sănătate

  Eliezer - ajutorul lui Dumnezeu - 2018. Eliezer a fost de folos pentru Avraam tot timpul, fiind „îngrijitorul tuturor averilor lui”, iar când avea statutul de „cel mai bătrân rob”, primește misiunea vieții lui, găsirea unei soții potrivite pentru Isaac, într-un sens „rivalul” său.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...