Eliezer – ajutorul lui Dumnezeu

  Atunci, omul a plecat capul și s-a aruncat cu fața la pământ înaintea Domnului, zicând: „Binecuvântat să fie Domnul, Dumnezeul stăpânului meu, Avraam, care n-a părăsit îndurarea și credincioșia Lui față de stăpânul meu!” (Geneza 24:26,27)

  Contextul în care îl întâlnim pe Eliezer este cel în care Avraam primește pentru a treia oară făgăduința unui fiu, deși era încă fără copii (Geneza 15:1-3). Dialogul din acest pasaj ne dezvăluie cât de apropiată era relația dintre Avraam și Dumnezeu, pentru că Avraam se plânge: „Doamne Dumnezeule, ce-mi vei da? Căci mor fără copii, și moștenitorul casei mele este Eliezer din Damasc.” Potrivit unui obicei antic, un cuplu fără copii adopta un fiu ca moștenitor și, pentru că Eliezer s-a născut în casa lui Avraam, a fost luat în calcul pentru rezolvarea acestei situații care producea multă frustrare pentru Avraam și soția lui. Numele pe care îl primește la naștere poartă amprenta speranței pe care și-o puseseră în el: Eliezer – Ajutorul lui Dumnezeu.

  Dar între timp se naște Isaac și este evident că se năruie deodată speranțe, așteptări, visuri – de fapt Eliezer pierde definitiv uriașa moștenire, pentru că nu mai este nevoie de „ajutorul” său pentru Avraam și Sara. Și, în mod normal, întrevedem că pentru Eliezer ar urma frustrare, nemulțumire, ba chiar invidie.

  Dar Inspirația ne confirmă că Eliezer a fost de folos pentru Avraam tot timpul, fiind „îngrijitorul tuturor averilor lui”, iar când avea statutul de „cel mai bătrân rob”, primește misiunea vieții lui, găsirea unei soții potrivite pentru Isaac, într-un sens „rivalul” său. Recitesc de fiecare dată cu multă plăcere această relatare amănunțită a desfășurării acestei misiuni, care are momente de suspans și în care Eliezer se dovedește a fi un om evlavios, cu experiență și judecată sănătoasă, bine organizat, cunoscându-și bine prioritățile, un om care avea o profundă relație personală cu Dumnezeu, de care depindea în îndeplinirea responsabilităților asumate (Geneza 24). Și ce frumos că, atunci când atinge obiectivele, nu-și atribuie meritele, ci, plin de recunoștință, „a plecat capul” și „s-a aruncat cu fața la pământ înaintea Domnului”.

  Doamne, îmi plec capul și Te rog să mă faci azi un AJUTOR pentru cei pe care-i voi întâlni!

  Iacob Pop, director, Editura Viață și Sănătate

  Eliezer - ajutorul lui Dumnezeu - 2018. Eliezer a fost de folos pentru Avraam tot timpul, fiind „îngrijitorul tuturor averilor lui”, iar când avea statutul de „cel mai bătrân rob”, primește misiunea vieții lui, găsirea unei soții potrivite pentru Isaac, într-un sens „rivalul” său.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...