Esau

  Preaiubiților, vă sfătuiesc, ca pe niște străini și călători, să vă feriți de poftele firii pământești care se războiesc cu sufletul. (1 Petru 2:11)

  Am fost mereu interesat de categoria de oameni în care se află personajul zilei, Esau. Aici mai intră Cain, Balaam, Ghehazi ș.a. Ați observat ce au aceștia în comun? Toți au avut privilegii spirituale incredibile și un cadru extraordinar al cunoașterii lui Dumnezeu. Continuarea o știți: ceva îi împiedică lamentabil să fructifice uriașul avantaj al vieții lor. Care ar putea fi piedicile? Invidia, setea de popularitate, lăcomia, pofta senzuală, orgoliul, lupta pentru întâietate. Poate ați mai întâlnit acești paraziți ai caracterului și în lumea contemporană.

  Dar oare ce îl include pe Esau în acest cerc nefericit de oameni? Esau era nepotul lui Avraam, numit și „prietenul lui Dumnezeu”. Avea cincisprezece ani când asista la ceremonia de înmormântare a bunicului său. Crescuse pe genunchii acestuia, ascultând cum îi vorbea despre făgăduințele minunate ale lui Dumnezeu.

  Aveam douăzeci și trei de ani când am condus-o pe bunica mea dragă pe ultimul drum, după ce pe genunchii ei am învățat primele rugăciuni și primele cuvinte despre Dumnezeu. Tot ea m-a îndemnat să devin pastor pentru o viață de slujire. Am păstrat cu scumpătate sfaturile ei. Esau, primul născut, avea prin naștere chemarea de a fi moștenitorul spiritual al bunicului, cel care duce mai departe cunoașterea de Dumnezeu.

  Potrivit raportului biblic, totul se năruie într-o singură și banală zi, când pe fondul foamei apare un contracandidat puternic: o ciorbă de linte. Pavel scrie mai târziu că „pentru o mâncare, Esau și-a vândut dreptul de întâi născut” (Evrei 12:16). Incredibil de ieftin! Pentru o mâncare, o pierdere veșnică. Dar falimentul lui Esau nu este rodul neatenției dintr-o zi. „El reprezintă o categorie de oameni care au o binecuvântare specială, valoroasă, la îndemâna lor, moștenirea nepieritoare, o viaţă care durează cât viaţa lui Dumnezeu şi o greutate veşnică de slavă, dar care s-au lăsat timp atât de îndelungat în voia apetitului, pasiunilor şi înclinaţiilor, încât puterea lor de a discerne şi de a aprecia valoarea lucrurilor a slăbit” (Dietă și hrană, p. 148). Este vorba de multe zile în care a cedat apetitului nestăpânit.

  Te invit azi să ceri părtășia Duhului Sfânt, „ungerea” (1 Ioan 2:27) care asigură discernământul în toate alegerile pe care le vei face în această nouă zi, ca să nu pierzi o moștenire așa de mare pentru… o mâncare!

  Ilie Cristea, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...