Lea

  Acolo au îngropat pe Avraam și pe Sara, nevasta lui; acolo au îngropat pe Isaac şi pe Rebeca, nevasta lui, şi acolo am îngropat eu pe Lea. (Geneza 49:31)

  Dacă au fost momente în viaţa ta când te-ai simţit neapreciat şi neiubit, îţi propun să-ţi aminteşti de Lea. Conspirând cu tatăl ei pentru a-l sili pe Iacov să accepte o căsătorie nedorită, s-a strecurat în dormitorul conjugal în speranţa că va deveni soţia iubită. S-a trezit însă dimineaţa cu un tulburător semn de întrebare: Cum va putea trăi cu un soţ care nu o iubeşte? Tot ce urmează reprezintă lupta ei disperată de a supravieţui acestei încercări chinuitoare.

  De fiecare dată când naşte, se descoperă dorinţa inimii ei: „Bărbatul meu are să mă iubească negreşit” (Geneza 29:32), „bărbatul meu se va alipi de mine” (v. 34). În textul biblic nu găsim însă nici cel mai mic indiciu că Dumnezeu ar fi considerat-o pe Lea o soţie de calitate inferioară. El a văzut durerea din inima ei, din pricina dispreţului soţului faţă de ea, şi, în pofida greşelilor, a binecuvântat-o cu mulţi copii.

  Istoria mişcătoare a Leei a impresionat, de-a lungul veacurilor, mai ales inimile celor care s-au simţit respinşi şi neiubiţi de cei din jur, poate şi pentru că, în dramatismul ei, ascunde unul dintre acele surprinzătoare finaluri fericite pe care Dumnezeu le acordă cu plăcere, chiar dacă această recunoaştere finală a venit târziu pentru ea. Nu este vorba de o reconciliere romantică sub clar de lună, nici la o masă festivă, în uralele prietenilor. Nu este decât mărturia tăcută a unei recunoaşteri finale, prin alegerea unui mormânt.

  După moartea Rahelei, Lea a rămas, în sfârşit, singura femeie din viaţa soţului ei. Cât a durat şi cât de frumoasă a fost această perioadă nu ştim prea bine. Dar ceea ce ştim este că, atunci când a simţit că i se apropie sfârşitul, Iacov a dat instrucţiuni precise cu privire la locul unde să fie îngropat, în peștera Macpela, unde se aflau mormintele părinților și unde o îngropase şi pe Lea, incluzând-o astfel în panteonul familiei. Şi toate acestea pentru că povestea ei, a ta şi a mea sunt parte a unui context mai larg: povestea lui Dumnezeu, a unui Tată iubitor care are mulţi copii, niciunul însă de calitate inferioară. Este povestea unei iubiri fără margini, care ne cuprinde pe toţi, nu doar pentru aici şi acum, ci pentru panteonul veşniciei.

  Beniamin Ciurea, pastor, Conferința Muntenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...