Lea

  Acolo au îngropat pe Avraam și pe Sara, nevasta lui; acolo au îngropat pe Isaac şi pe Rebeca, nevasta lui, şi acolo am îngropat eu pe Lea. (Geneza 49:31)

  Dacă au fost momente în viaţa ta când te-ai simţit neapreciat şi neiubit, îţi propun să-ţi aminteşti de Lea. Conspirând cu tatăl ei pentru a-l sili pe Iacov să accepte o căsătorie nedorită, s-a strecurat în dormitorul conjugal în speranţa că va deveni soţia iubită. S-a trezit însă dimineaţa cu un tulburător semn de întrebare: Cum va putea trăi cu un soţ care nu o iubeşte? Tot ce urmează reprezintă lupta ei disperată de a supravieţui acestei încercări chinuitoare.

  De fiecare dată când naşte, se descoperă dorinţa inimii ei: „Bărbatul meu are să mă iubească negreşit” (Geneza 29:32), „bărbatul meu se va alipi de mine” (v. 34). În textul biblic nu găsim însă nici cel mai mic indiciu că Dumnezeu ar fi considerat-o pe Lea o soţie de calitate inferioară. El a văzut durerea din inima ei, din pricina dispreţului soţului faţă de ea, şi, în pofida greşelilor, a binecuvântat-o cu mulţi copii.

  Istoria mişcătoare a Leei a impresionat, de-a lungul veacurilor, mai ales inimile celor care s-au simţit respinşi şi neiubiţi de cei din jur, poate şi pentru că, în dramatismul ei, ascunde unul dintre acele surprinzătoare finaluri fericite pe care Dumnezeu le acordă cu plăcere, chiar dacă această recunoaştere finală a venit târziu pentru ea. Nu este vorba de o reconciliere romantică sub clar de lună, nici la o masă festivă, în uralele prietenilor. Nu este decât mărturia tăcută a unei recunoaşteri finale, prin alegerea unui mormânt.

  După moartea Rahelei, Lea a rămas, în sfârşit, singura femeie din viaţa soţului ei. Cât a durat şi cât de frumoasă a fost această perioadă nu ştim prea bine. Dar ceea ce ştim este că, atunci când a simţit că i se apropie sfârşitul, Iacov a dat instrucţiuni precise cu privire la locul unde să fie îngropat, în peștera Macpela, unde se aflau mormintele părinților și unde o îngropase şi pe Lea, incluzând-o astfel în panteonul familiei. Şi toate acestea pentru că povestea ei, a ta şi a mea sunt parte a unui context mai larg: povestea lui Dumnezeu, a unui Tată iubitor care are mulţi copii, niciunul însă de calitate inferioară. Este povestea unei iubiri fără margini, care ne cuprinde pe toţi, nu doar pentru aici şi acum, ci pentru panteonul veşniciei.

  Beniamin Ciurea, pastor, Conferința Muntenia

  Lea - 2018. Istoria mişcătoare a Leei a impresionat, de-a lungul veacurilor, mai ales inimile celor care s-au simţit respinşi şi neiubiţi de cei din jur, pentru că, în dramatismul ei, ascunde unul dintre acele surprinzătoare finaluri fericite pe care Dumnezeu le acordă cu plăcere.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...