Articolul precedentÎn cămin
  Articolul următorO putere pentru toate națiunile

  Rahela

  Astfel, Iacob a slujit şapte ani pentru Rahela; şi anii aceştia i s-au părut ca vreo câteva zile, pentru că o iubea! (Geneza 29:20)

  Atunci când cineva este iubit, viaţa lui este plină de bucurie, de împlinire şi de sens. Dar viaţa Rahelei, cu toată dragostea lui Iacov pentru ea, era umbrită de o realitate nefericită în vremurile biblice. Rahela nu avea copii. Şi într-o zi l-a făcut pe iubitorul ei soţ să se mânie din cauza ei. Ea i-a zis lui Iacov: „Dă-mi copii ori mor!” (Geneza 30:1). Desigur, patriarhul avea dreptate. El nu era în locul lui Dumnezeu, care o oprise să aibă copii.

  Dar dorinţa acestei femei era legitimă. Acest lucru a determinat-o să se roage foarte mult. Geneza 30:22-24 spune că „Dumnezeu Şi-a adus aminte de Rahela, a ascultat-o şi a făcut-o să aibă copii. Ea a rămas însărcinată şi a născut un fiu; şi a zis: «Mi-a luat Dumnezeu ocara!» Şi i-a pus numele Iosif (Adaos) zicând: «Domnul să-mi mai adauge un fiu!»”

  Primul copil al Rahelei a fost cel mai bun dintre copiii lui Iacov. Rahela este o mamă-model. Educaţia pe care i-a dat-o lui Iosif o aşază la loc de cinste printre mamele din poporul lui Dumnezeu. De altfel, fiul ei, Iosif, dovedeşte o credincioşie fără egal în condiţiile cele mai vitrege, fapt ce va face din el un prototip pentru Mesia. Este vândut de fraţii lui, pe care îi iartă. Este aruncat în temniţă, ştiindu-se că este nevinovat. Ajunge să fie salvatorul familiilor fraţilor săi şi al unui întreg imperiu. Toate acestea i se datorează şi Rahelei, mama lui. Se confirmă afirmaţia inspirată că cea mai bună educaţie pentru un copil se realizează când tata o iubeşte pe mama, şi copilul e conştient de acest lucru. Iubirea nu are egal între puterile universului.

  Rahela va muri născând. La câțiva ani de la naşterea lui Iosif, soţia iubită îi va mai dărui patriarhului, cu preţul vieţii, un fiu pe care Iacov îl va numi Beniamin, care înseamnă Fiul dreptei.

  Acest nume prin care Iacov îşi caracterizează soţia iubită demonstrează faptul că Rahela are un rol important în planul divin, iar prorocul Ieremia, inspirat de Duhul lui Dumnezeu, confirmă acest lucru prin profeţia mesianică pe care o face cu multe veacuri înainte de prima venire a Domnului Isus. În această profeţie, Rahela este personajul principal (Ieremia 31:15,16).

  Ajută-mă, Doamne, să simt că sunt iubit şi dă-mi și mie determinarea Rahelei, pentru ca, în drumul meu spre Canaanul ceresc, să pot salva pe cât mai mulţi dintre copiii Tăi!

  Gabriel Radu, pastor, Conferința Muntenia

  Rahela - 2018. Ajută-mă, Doamne, să simt că sunt iubit şi dă-mi și mie determinarea Rahelei, pentru ca, în drumul meu spre Canaanul ceresc, să pot salva pe cât mai mulţi dintre copiii Tăi!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...