Ruben

  Iacov a chemat pe fiii săi şi a zis: „Strângeţi-vă şi vă voi vesti ce se va întâmpla în vremurile care vor veni.” (Geneza 49:1)

  Ruben este un exemplu grăitor al celor ce au pierdut sau vor pierde chemarea lui Dumnezeu şi, implicit, misiunea încredinţată lor. „Ruben, tu, întâiul meu născut, puterea mea şi pârga tăriei mele, întâiul în vrednicie şi întâiul în putere, năvalnic ca apele. Tu nu vei mai avea întâietatea” (Geneza 49:3,4).

  Ce parte a caracterului lui Ruben a dus la această pierdere? Iacov este scurt: „năvalnic ca apele”. Apa este elementul esenţial al vieţii, dar apa nu este un element stabil şi de multe ori, în condiţii extreme, îşi schimbă starea, iar în loc de stabilitate în viaţă, aduce instabilitate, confuzie şi pierderea echilibrului.

  Ca să putem înţelege mai bine, să privim la viaţa lui Ruben din prisma celor trei stări de agregare ale apei: solidă, lichidă şi gazoasă. Am să le iau în ordine inversă.

  1. Gazoasă (ceaţă). Atunci când fraţii săi vor să îl omoare pe Iosif, Ruben îşi foloseşte autoritatea de întâi născut doar pe jumătate, fără să-și clarifice în faţa fraţilor poziţia şi alegerea lui (Geneza 37:22 „căci avea de gând să-l scape”), fapt ce duce la vânzarea fratelui său, în Egipt. Atunci când în faţa oamenilor ai doar gânduri bune, dar fără fapte, eşti în ceaţă şi de multe ori îi bagi şi pe alţii în ceață.

  2. Lichidă. Apa lichidă fără barieră poate provoca mult rău. Apa se ţine în vase, în albia unui râu sau în spatele unui baraj. Altfel vor fi distrugeri nebănuite. Ruben nu şi-a putut ţine trupul în frâu şi, din cauza caracterului său „năvalnic”, a ajuns la un păcat ce l-a făcut nevrednic să primească binecuvântarea dreptului de întâi născut.

  3. Solidă (gheaţă – instabilitate). De multe ori, popoarele din jurul lor îi aduceau pe propriii copii jertfă zeilor, fapt ce se pare că l-a influenţat şi pe Ruben. Atunci când vrea să depună o garanţie pentru viaţa lui Beniamin, el îi propune tatălui său: „Să omori pe amândoi fiii mei, dacă nu îţi voi aduce înapoi pe Beniamin. Dă-l în mâna mea şi ţi-l voi aduce înapoi” (Geneza 42:37). Nu aşa poţi convinge pe cineva. Deosebirea dintre Ruben şi Iuda, care primeşte binecuvântarea de întâi născut, se vede în Geneza 44:33: „Îngăduie dar, te rog, robului tău să rămână în locul băiatului.” Iuda în locul lui Beniamin, Domnul Hristos în locul meu şi al tău. Amin!

  Ruben alunecă şi cade şi la capitolul încredere. Apa este un dar al lui Dumnezeu pentru noi, dar orice dar folosit cum nu trebuie poate duce la moarte. De aceea „păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii”!

  Niculae Buică, pastor, Conferința Oltenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...