Ruben

  Iacov a chemat pe fiii săi şi a zis: „Strângeţi-vă şi vă voi vesti ce se va întâmpla în vremurile care vor veni.” (Geneza 49:1)

  Ruben este un exemplu grăitor al celor ce au pierdut sau vor pierde chemarea lui Dumnezeu şi, implicit, misiunea încredinţată lor. „Ruben, tu, întâiul meu născut, puterea mea şi pârga tăriei mele, întâiul în vrednicie şi întâiul în putere, năvalnic ca apele. Tu nu vei mai avea întâietatea” (Geneza 49:3,4).

  Ce parte a caracterului lui Ruben a dus la această pierdere? Iacov este scurt: „năvalnic ca apele”. Apa este elementul esenţial al vieţii, dar apa nu este un element stabil şi de multe ori, în condiţii extreme, îşi schimbă starea, iar în loc de stabilitate în viaţă, aduce instabilitate, confuzie şi pierderea echilibrului.

  Ca să putem înţelege mai bine, să privim la viaţa lui Ruben din prisma celor trei stări de agregare ale apei: solidă, lichidă şi gazoasă. Am să le iau în ordine inversă.

  1. Gazoasă (ceaţă). Atunci când fraţii săi vor să îl omoare pe Iosif, Ruben îşi foloseşte autoritatea de întâi născut doar pe jumătate, fără să-și clarifice în faţa fraţilor poziţia şi alegerea lui (Geneza 37:22 „căci avea de gând să-l scape”), fapt ce duce la vânzarea fratelui său, în Egipt. Atunci când în faţa oamenilor ai doar gânduri bune, dar fără fapte, eşti în ceaţă şi de multe ori îi bagi şi pe alţii în ceață.

  2. Lichidă. Apa lichidă fără barieră poate provoca mult rău. Apa se ţine în vase, în albia unui râu sau în spatele unui baraj. Altfel vor fi distrugeri nebănuite. Ruben nu şi-a putut ţine trupul în frâu şi, din cauza caracterului său „năvalnic”, a ajuns la un păcat ce l-a făcut nevrednic să primească binecuvântarea dreptului de întâi născut.

  3. Solidă (gheaţă – instabilitate). De multe ori, popoarele din jurul lor îi aduceau pe propriii copii jertfă zeilor, fapt ce se pare că l-a influenţat şi pe Ruben. Atunci când vrea să depună o garanţie pentru viaţa lui Beniamin, el îi propune tatălui său: „Să omori pe amândoi fiii mei, dacă nu îţi voi aduce înapoi pe Beniamin. Dă-l în mâna mea şi ţi-l voi aduce înapoi” (Geneza 42:37). Nu aşa poţi convinge pe cineva. Deosebirea dintre Ruben şi Iuda, care primeşte binecuvântarea de întâi născut, se vede în Geneza 44:33: „Îngăduie dar, te rog, robului tău să rămână în locul băiatului.” Iuda în locul lui Beniamin, Domnul Hristos în locul meu şi al tău. Amin!

  Ruben alunecă şi cade şi la capitolul încredere. Apa este un dar al lui Dumnezeu pentru noi, dar orice dar folosit cum nu trebuie poate duce la moarte. De aceea „păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii”!

  Niculae Buică, pastor, Conferința Oltenia

  Ruben - 2018. Ruben alunecă şi cade şi la capitolul încredere. Apa este un dar al lui Dumnezeu pentru noi, dar orice dar folosit cum nu trebuie poate duce la moarte. De aceea „păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii”!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Publicate astăzi

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Binecuvântări deghizate

  Am cerut de la Dumnezeu iertare pentru gândurile mele nechibzuite de mai înainte. Niciodată nu m-am gândit că o să-I mulțumesc pentru căldura excesivă. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru mila Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru dragostea Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru harul Său! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru căldură!

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  A három angyal üzenete

  „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja.”...