Simeon

  Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și când nu l-ai fi primit? (1 Corinteni 4:7)

  Îți place să fii pe locul doi? Pentru pornirile noastre firești, pentru clasamentele lumii noastre înstrăinate de viața adevărată, tot ce contează este să fii primul. Uneori, când nu reușești să ajungi primul, faci tot ce poți ca să ieși în evidență, să vadă ceilalți că, deși nu ești tu cel dintâi, tu meriți locul acela.

  Unul dintre exemplele care confirmă din plin această realitate este cel al lui Simeon, al doilea fiu al lui Iacov. Simeon vine pe lume într-o familie temătoare de Dumnezeu, dar o familie cu foarte multe disfuncționalități. Nașterea sa este privită de Lea, mama sa, ca un răspuns al lui Dumnezeu la drama ei – era neiubită. Simeon crește cu aceste două complexe, este al doilea, iar mama lui nu este iubită. Din cauza aceasta, el va face orice pentru a ieși în evidență, uneori în dauna intereselor familiei sau ale fraților lui.

  Atunci când Iosif, fratele lui, vine să le aducă un mic dar din partea tatălui și să se întoarcă acasă cu vești de la ei, el este cel care, la sugestia lui Iuda, îi încurajează pe frații lui să-l vândă. Profitând de faptul că Ruben nu era la sfatul lor, Simeon simte că el trebuie să spună ce să se facă pentru a scăpa de Iosif.

  Apoi, tot el este cel care, împreună cu Levi, merge să-i omoare pe toți bărbații din Sihem într-un gest nebunesc ce urmărea să apere onoarea surorii lor și a familiei lui Iacov. Doar intervenția lui Dumnezeu a oprit răzbunarea canaaniților și, implicit, un dezastru pentru familia lor.

  Tocmai de aceea, în binecuvântarea finală dată fiilor lui, Iacov spune despre Simeon și Levi: „Blestemată să fie mânia lor, pentru că a fost prea turbată, și furia lor, căci a fost prea sălbatică! Îi voi împărți în Iacov și-i voi risipi în Israel” (Geneza 49:7).

  Simeon nu va ajunge niciodată să fie primul, dimpotrivă, lupta sa pentru a ieși în evidență îl va costa închiderea în temnița din Egipt și risipirea urmașilor săi în Israel.

  Noi însă putem învăța din experiența lui nevoia de umilință și modestie. Putem alege astăzi să facem din Isus eroul nostru, să Îl înălțăm pe El, să Îi dăm prioritate în gândurile și faptele noastre și să slujim după puterea noastră acolo unde ne-a chemat El, respectând locul celorlalți și slujba pe care le-a încredințat-o același Dumnezeu mare și bun.

  Adrian Neagu, redactor-șef, Editura Viață și Sănătate

  Simeon - 2018. Putem alege astăzi să facem din Isus eroul nostru, să Îl înălțăm pe El, să Îi dăm prioritate în gândurile și faptele noastre și să slujim după puterea noastră acolo unde ne-a chemat El, respectând locul celorlalți și slujba pe care le-a încredințat-o același Dumnezeu mare și bun.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Publicate astăzi

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Binecuvântări deghizate

  Am cerut de la Dumnezeu iertare pentru gândurile mele nechibzuite de mai înainte. Niciodată nu m-am gândit că o să-I mulțumesc pentru căldura excesivă. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru mila Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru dragostea Sa! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru harul Său! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru căldură!

  Slujirea lui Dumnezeu (I)

  Dacă Hristos ar veni astăzi, din ce grup ai face parte? Ai ajutat pe cineva care are o nevoie foarte importantă? Le-ai întins o mână de ajutor celor uitaţi şi oropsiţi? Dumnezeu primeşte ajutorul tău şi dragostea ta pentru semeni ca şi când le-ai fi manifestat faţă de El.

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  A három angyal üzenete

  „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja.”...