Simeon

  Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și când nu l-ai fi primit? (1 Corinteni 4:7)

  Îți place să fii pe locul doi? Pentru pornirile noastre firești, pentru clasamentele lumii noastre înstrăinate de viața adevărată, tot ce contează este să fii primul. Uneori, când nu reușești să ajungi primul, faci tot ce poți ca să ieși în evidență, să vadă ceilalți că, deși nu ești tu cel dintâi, tu meriți locul acela.

  Unul dintre exemplele care confirmă din plin această realitate este cel al lui Simeon, al doilea fiu al lui Iacov. Simeon vine pe lume într-o familie temătoare de Dumnezeu, dar o familie cu foarte multe disfuncționalități. Nașterea sa este privită de Lea, mama sa, ca un răspuns al lui Dumnezeu la drama ei – era neiubită. Simeon crește cu aceste două complexe, este al doilea, iar mama lui nu este iubită. Din cauza aceasta, el va face orice pentru a ieși în evidență, uneori în dauna intereselor familiei sau ale fraților lui.

  Atunci când Iosif, fratele lui, vine să le aducă un mic dar din partea tatălui și să se întoarcă acasă cu vești de la ei, el este cel care, la sugestia lui Iuda, îi încurajează pe frații lui să-l vândă. Profitând de faptul că Ruben nu era la sfatul lor, Simeon simte că el trebuie să spună ce să se facă pentru a scăpa de Iosif.

  Apoi, tot el este cel care, împreună cu Levi, merge să-i omoare pe toți bărbații din Sihem într-un gest nebunesc ce urmărea să apere onoarea surorii lor și a familiei lui Iacov. Doar intervenția lui Dumnezeu a oprit răzbunarea canaaniților și, implicit, un dezastru pentru familia lor.

  Tocmai de aceea, în binecuvântarea finală dată fiilor lui, Iacov spune despre Simeon și Levi: „Blestemată să fie mânia lor, pentru că a fost prea turbată, și furia lor, căci a fost prea sălbatică! Îi voi împărți în Iacov și-i voi risipi în Israel” (Geneza 49:7).

  Simeon nu va ajunge niciodată să fie primul, dimpotrivă, lupta sa pentru a ieși în evidență îl va costa închiderea în temnița din Egipt și risipirea urmașilor săi în Israel.

  Noi însă putem învăța din experiența lui nevoia de umilință și modestie. Putem alege astăzi să facem din Isus eroul nostru, să Îl înălțăm pe El, să Îi dăm prioritate în gândurile și faptele noastre și să slujim după puterea noastră acolo unde ne-a chemat El, respectând locul celorlalți și slujba pe care le-a încredințat-o același Dumnezeu mare și bun.

  Adrian Neagu, redactor-șef, Editura Viață și Sănătate

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Mustrarea nu dăunează acceptării

  Dragi părinți, nu ocoliți cuvintele de avertizare pentru copiii și tinerii din casele voastre! Veți secera cele mai mari bucurii când îi veți vedea că Îi dau dreptate lui Dumnezeu și fac legământ cu El. Chiar azi, semănați o avertizare cu blândețe și dragoste! PROVOCARE: Ce lucru pe care îl fac copiii tăi ești convins că nu este bun? Roagă-te astăzi să ai putere să le spui cu blândețe că Dumnezeu vrea să le dea putere să renunțe la el!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Nepolitețea binecuvântată

  Să ne rugăm ca tinerii noștri iubiți să-I deschidă ușa Străinului care bate la ușa inimii ca să devină Prietenul lor veșnic. Numai El îi poate scoate pe toți străinii care le-au inundat viața, așa cum i-a scos pe negustorii ticăloși din Templu. Fie ca Domnul să îi ocrotească și azi de străini! PROVOCARE: Dacă ai ocazia, oferă-i unui străin o carte care să îi vorbească despre Isus! Fă-ți timp apoi să te rogi pentru el!

  Publicate astăzi

  Luna când începe școala

  Dacă ești printre cei care pot învăța mai ușor și mai mult, nu te mulțumi să aduni în palmaresul personal note bune, ci fă din capacitățile tale un atu pentru tot grupul! Ajută-i pe ceilalți să te ajungă din urmă! Vei simți mult mai multă satisfacție decât dacă o faci pe deșteptul și îi lași în urmă.

  Un uragan și o minune – partea 2

  Dumnezeu a promis să restaureze, să reconstruiască și să refacă. El are puterea de a da o viață nouă visurilor tale ofilite, vieții tale distruse. Amintește-ți ce a făcut El pentru noi după uraganul Maria. Și tu poți trăi o așa minune.

  Atacul de panică

  Îţi poţi ridica ochii spre cer şi să fii sigur că Dumnezeu te va ajuta. Cel care poate să te păzească de orice lucru rău nici nu doarme şi nici nu dormitează. „Domnul te va păzi la plecare şi la venire, de acum şi până în veac”.

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Amikor már túl késő

  „Ímé, napok jőnek, azt mondja az Úr Isten, és éhséget bocsátok e földre; nem kenyér...