Iuda

  Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până va veni Şilo, şi de El vor asculta popoarele. (Geneza 49:10)

  Cu ce s-a distins Iuda între fiii lui Iacov pentru ca Dumnezeu să-l răsplătească în felul acesta? Viața lui este poate cea mai întunecată dintre viețile patriarhilor. În ziua când fiii lui Iacov au hotărât să se răzbune pe Iosif pentru visele lui și pentru favoarea de care se bucura în fața tatălui lor, în timp ce Ruben se gândea cum să facă să-l scape, în replică și în absența lui Ruben, Iuda a fost artizanul vânzării fratelui lor ca rob (vezi Patriarhi și profeți, pp. 210–212). Greu de imaginat și de descris ce fel de om trebuie să fii pentru a putea să-i faci un asemenea rău fratelui tău. Iuda a putut. Era în plin declin. Deși parte a liniei descendenților lui Avraam, având chemarea să urmeze planul divin dezvăluit părintelui credinței, Iuda s-a îndepărtat de Dumnezeu și s-a alipit de locuitorii Canaanului și de păcatele lor (Geneza 38). El, unul dintre cei doisprezece patriarhi.

  Când părea că este imposibil să se mai întoarcă spre Dumnezeu, în inima pe care o credeai definitiv pierdută, s-a produs marele miracol al convertirii. Și Iuda s-a întors în casa tatălui său, în mijlocul fraților lui. Le-a câștigat încrederea și respectul. Era un om nou. El, cel care l-a vândut pe Iosif unor străini, a fost acum gata să-și sacrifice viața, oferindu-se să rămână el însuși rob în locul fratelui său Beniamin (Geneza 44:18-34). Și ce dovadă de iubire poate fi mai mare decât să-ți dai viața pentru frații tăi! La o asemenea înălțime morală ajunsese Iuda.

  Ceea ce a făcut ca Iuda să vină de la întuneric la lumină a fost clipa când a lăsat ca lucrarea Duhului să câștige lupta din inima lui. Momentul în care a avut puterea să spună cuvintele: „Ea este mai puțin vinovată decât mine” (Geneza 38:26) – aici este pocăința. Să admiți că păcatul tău este mai mare decât păcatele celor de lângă tine. Că tu ești cel mai vinovat.

  Dănuț Obăgeanu, pastor, Conferința Banat

  Iuda - 2018. Iuda era un om nou. El, cel care l-a vândut pe Iosif unor străini, a fost acum gata să-și sacrifice viața, oferindu-se să rămână el însuși rob în locul fratelui său Beniamin (Geneza 44:18-34). Și ce dovadă de iubire poate fi mai mare decât să-ți dai viața pentru frații tăi! La o asemenea înălțime morală ajunsese Iuda.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...