Dan, fiul lui Iacov

  Bilha a rămas însărcinată şi a născut lui Iacov un fiu. Rahela a zis: „Mi-a făcut Dumnezeu dreptate, mi-a auzit glasul şi mi-a dăruit un fiu.” De aceea i-a pus numele Dan (A judecat). (Geneza 30:5,6)

  Astăzi, femeile care nu au copii pot urma un anumit tratament balnear sau medicamentos care favorizează fertilizarea. Cunosc o familie care s-a rugat foarte mult pentru acest lucru. Au urmat tratamente şi nu s-a întâmplat nimic, până într-o zi, după vreo cincisprezece ani, când soţia a adus vestea bucuriei în familie: „Sunt însărcinată.” Şi Dumnezeu i-a binecuvântat.

  Ceva asemănător s-a întâmplat în relaţia dintre Iacov şi Rahela, doar că metoda folosită pentru a avea copii era una cu totul contraindicată din punct de vedere spiritual, moral şi etic. Copilul născut de Bilha, roaba Rahelei, a fost considerat ca un răspuns al lui Dumnezeu la mâhnirea şi, poate, la rugăciunile ei. „Dan” poate însemna „Dumnezeu a făcut dreptate”.

  Ca fiu al lui Iacov (ulterior Israel), Dan nu este foarte proeminent spiritual. Dintre urmaşii săi s-a ridicat Samson, care le-a făcut mult rău filistenilor. În vremea judecătorilor, seminţia lui Dan a fost prima care a introdus închinarea la idoli (vezi Judecătorii 18), cultivând un caracter nepotrivit pentru mântuire. Ţinutul lui Dan din nordul lui Israel era unul predispus idolatriei. În Apocalipsa 7, la enumerarea seminţiilor lui Israel, Dan este omis.

  Oare putem noi să evaluăm corect ce înseamnă să fii un fiu al lui Israel şi să nu ai parte de mântuire alături de fraţii tăi? Oare realizăm corect ce înseamnă să susţii o viaţă întreagă faptul că eşti credincios, să te rogi şi să te implici în biserică, iar la sfârşit să constaţi că nu vei fi mântuit? Domnul Isus clarifică această situaţie avertizând că doar „cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri” (Matei 7:21) va avea parte de Împărăţia Sa. Să nu ne amăgim cu superficialitate spirituală sau doar cu o formă de evlavie! Astăzi este încă o zi minunată pentru ca, în spiritul Evangheliei lui Hristos, să ne pregătim pentru cer.

  Doamne Isuse, ajută-ne ca astăzi şi în fiecare zi din viaţa noastră să facem doar voia Ta, pentru a fi cu Tine în veşnicie!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Dan, fiul lui Iacov - 2018. Să nu ne amăgim cu superficialitate spirituală sau doar cu o formă de evlavie! Astăzi este încă o zi minunată pentru ca, în spiritul Evangheliei lui Hristos, să ne pregătim pentru cer.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...