Dan, fiul lui Iacov

  Bilha a rămas însărcinată şi a născut lui Iacov un fiu. Rahela a zis: „Mi-a făcut Dumnezeu dreptate, mi-a auzit glasul şi mi-a dăruit un fiu.” De aceea i-a pus numele Dan (A judecat). (Geneza 30:5,6)

  Astăzi, femeile care nu au copii pot urma un anumit tratament balnear sau medicamentos care favorizează fertilizarea. Cunosc o familie care s-a rugat foarte mult pentru acest lucru. Au urmat tratamente şi nu s-a întâmplat nimic, până într-o zi, după vreo cincisprezece ani, când soţia a adus vestea bucuriei în familie: „Sunt însărcinată.” Şi Dumnezeu i-a binecuvântat.

  Ceva asemănător s-a întâmplat în relaţia dintre Iacov şi Rahela, doar că metoda folosită pentru a avea copii era una cu totul contraindicată din punct de vedere spiritual, moral şi etic. Copilul născut de Bilha, roaba Rahelei, a fost considerat ca un răspuns al lui Dumnezeu la mâhnirea şi, poate, la rugăciunile ei. „Dan” poate însemna „Dumnezeu a făcut dreptate”.

  Ca fiu al lui Iacov (ulterior Israel), Dan nu este foarte proeminent spiritual. Dintre urmaşii săi s-a ridicat Samson, care le-a făcut mult rău filistenilor. În vremea judecătorilor, seminţia lui Dan a fost prima care a introdus închinarea la idoli (vezi Judecătorii 18), cultivând un caracter nepotrivit pentru mântuire. Ţinutul lui Dan din nordul lui Israel era unul predispus idolatriei. În Apocalipsa 7, la enumerarea seminţiilor lui Israel, Dan este omis.

  Oare putem noi să evaluăm corect ce înseamnă să fii un fiu al lui Israel şi să nu ai parte de mântuire alături de fraţii tăi? Oare realizăm corect ce înseamnă să susţii o viaţă întreagă faptul că eşti credincios, să te rogi şi să te implici în biserică, iar la sfârşit să constaţi că nu vei fi mântuit? Domnul Isus clarifică această situaţie avertizând că doar „cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri” (Matei 7:21) va avea parte de Împărăţia Sa. Să nu ne amăgim cu superficialitate spirituală sau doar cu o formă de evlavie! Astăzi este încă o zi minunată pentru ca, în spiritul Evangheliei lui Hristos, să ne pregătim pentru cer.

  Doamne Isuse, ajută-ne ca astăzi şi în fiecare zi din viaţa noastră să facem doar voia Ta, pentru a fi cu Tine în veşnicie!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Dan, fiul lui Iacov - 2018. Să nu ne amăgim cu superficialitate spirituală sau doar cu o formă de evlavie! Astăzi este încă o zi minunată pentru ca, în spiritul Evangheliei lui Hristos, să ne pregătim pentru cer.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...