Dan, fiul lui Iacov

  Bilha a rămas însărcinată şi a născut lui Iacov un fiu. Rahela a zis: „Mi-a făcut Dumnezeu dreptate, mi-a auzit glasul şi mi-a dăruit un fiu.” De aceea i-a pus numele Dan (A judecat). (Geneza 30:5,6)

  Astăzi, femeile care nu au copii pot urma un anumit tratament balnear sau medicamentos care favorizează fertilizarea. Cunosc o familie care s-a rugat foarte mult pentru acest lucru. Au urmat tratamente şi nu s-a întâmplat nimic, până într-o zi, după vreo cincisprezece ani, când soţia a adus vestea bucuriei în familie: „Sunt însărcinată.” Şi Dumnezeu i-a binecuvântat.

  Ceva asemănător s-a întâmplat în relaţia dintre Iacov şi Rahela, doar că metoda folosită pentru a avea copii era una cu totul contraindicată din punct de vedere spiritual, moral şi etic. Copilul născut de Bilha, roaba Rahelei, a fost considerat ca un răspuns al lui Dumnezeu la mâhnirea şi, poate, la rugăciunile ei. „Dan” poate însemna „Dumnezeu a făcut dreptate”.

  Ca fiu al lui Iacov (ulterior Israel), Dan nu este foarte proeminent spiritual. Dintre urmaşii săi s-a ridicat Samson, care le-a făcut mult rău filistenilor. În vremea judecătorilor, seminţia lui Dan a fost prima care a introdus închinarea la idoli (vezi Judecătorii 18), cultivând un caracter nepotrivit pentru mântuire. Ţinutul lui Dan din nordul lui Israel era unul predispus idolatriei. În Apocalipsa 7, la enumerarea seminţiilor lui Israel, Dan este omis.

  Oare putem noi să evaluăm corect ce înseamnă să fii un fiu al lui Israel şi să nu ai parte de mântuire alături de fraţii tăi? Oare realizăm corect ce înseamnă să susţii o viaţă întreagă faptul că eşti credincios, să te rogi şi să te implici în biserică, iar la sfârşit să constaţi că nu vei fi mântuit? Domnul Isus clarifică această situaţie avertizând că doar „cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri” (Matei 7:21) va avea parte de Împărăţia Sa. Să nu ne amăgim cu superficialitate spirituală sau doar cu o formă de evlavie! Astăzi este încă o zi minunată pentru ca, în spiritul Evangheliei lui Hristos, să ne pregătim pentru cer.

  Doamne Isuse, ajută-ne ca astăzi şi în fiecare zi din viaţa noastră să facem doar voia Ta, pentru a fi cu Tine în veşnicie!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...