Dina

  S-a lipit cu toată inima de Dina, fata lui Iacov, a iubit fata şi a căutat s-o liniştească. (Geneza 34:3)

  A fost fiica Leei, singura fată între cei doisprezece băieţi ai lui Iacov. Trebuie să fi fost alintată şi protejată de-a lungul pelerinajului lor. Ajunşi în Sihem, fata şi-a permis să se alăture fetelor de acolo, cu ocazia festivităţilor care erau în toi în cetate. Frumuseţea fecioriei ei l-a atras pe Sihem, care „s-a lipit cu toată inima de Dina, fata lui Iacov, a iubit fata” şi cei doi au ajuns într-o situaţie ireversibilă, căutând să se căsătorească. Ca să înţelegem cele întâmplate, trebuie să știm cum erau privite relaţiile copiilor lui Israel cu alte neamuri, mai ales că acestea nu-L cunoşteau pe Dumnezeu. Hamor, tatăl lui Sihem, care a iubit-o pe Dina, căuta cu tot dinadinsul să îi convingă pe Iacov şi pe familia lui să se încuscrească.

  Fiii lui Iacov, Simeon şi Levi, „au vorbit cu vicleşug lui Sihem şi tatălui său” (Geneza 34:13), determinându-i să le accepte condiţiile neobişnuite. Crimele care au urmat asupra cetăţii, din partea celor doi fii ai lui Iacov, nu se pot înţelege decât prin prisma concepţiei riguroase de a nu se înrudi în niciun fel cu neamurile din jurul lor. Tragedia nu a mai putut fi reparată.

  „Începutul care a dus la un rezultat aşa de teribil a fost fapta fiicei lui Iacov, care «a ieşit să vadă pe fetele ţării», avântându-se astfel într-o legătură cu cei netemători de Dumnezeu. Cel care caută plăcerea între cei ce nu se tem de Dumnezeu se aşază singur pe terenul lui Satana şi invită ispitele.” (Patriarhi şi profeţi, p. 204)

  „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune” (1 Corinteni 15:33). Lumea de azi oferă posibilităţi şi ocazii de socializare, asociere, comunicare, prietenie ca niciodată până acum. Hristos şi Evanghelia Lui sunt croite după aspiraţiile moderne. Unele restricţii obiective, prezentate de pastori sau părinţi copiilor lor, sunt evaluate ca perimate, expirate, anacronice pentru generaţia de astăzi. Consecinţele acestei atitudini nu vor putea fi evaluate şi nici reparate.

  Doamne, ajută-ne să vedem şi astăzi în Cuvântul Tău uşa deschisă spre libertate, şi nu porţi închise înspre ofertele plăcute ale lumii noastre!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Dina - 2018. Doamne, ajută-ne să vedem şi astăzi în Cuvântul Tău uşa deschisă spre libertate, şi nu porţi închise înspre ofertele plăcute ale lumii noastre!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...