Paharnicul faraonului

  Mai-marele paharnicilor nu s-a mai gândit însă la Iosif. L-a uitat. (Geneza 40:23)

  A uita este firesc. Într-un secol al vitezei, unde o cantitate nelimitată de informaţie ne bombardează zi de zi, este firesc să nu reţinem tot ce vedem, auzim sau citim. Cum putem ști ce ar trebui să reţinem şi ce nu? Există şi aspecte pe care trebuie să le uităm? Cum ar fi jignirile sau nedreptățile ce ni se fac? Dar atunci când cineva ne-a făcut bine?

  Paharnicul faraonului l-a uitat pe Iosif, a uitat vestea bună. Mai mult decât atât, a uitat rugămintea lui Iosif pentru eliberarea sa din închisoare, unde ajunsese pe nedrept. Iosif nu i se plânge paharnicului de greutăţile prin care trece, nu de aici vine dorinţa lui de a i se face dreptate. El este conştient că Dumnezeu îngăduie încercări pentru a-i întări credinţa. Însă paharnicul nu se mai gândeşte deliberat la Iosif, apoi îl uită. Deşi e destul de greu să accepţi că nu şi-a adus aminte de Iosif, mai ales în momentul în care mai-marele pitarilor a fost spânzurat. Probabil că a uitat intenţionat. Cunoştea prea multe despre acest tânăr ca să-l uite pur şi simplu. Știa că era un străin. Ştia că a slujit în casa lui Potifar, unde devenise cel mai important om, că în închisoare ajunsese cel mai preţuit şi respectat, fiind responsabil de toţi întemniţaţii. Iar acum să-i dea ocazia, poate, să-i ia chiar locul în casa împăratului? Mai bine „l-a uitat”.

  Numai că evenimentele nu-l lasă pe paharnic în linişte deplină. Împăratul are un vis. Nimeni dintre înţelepţi sau vrăjitori nu poate explica visul. Brusc, mai-marele paharnicilor îşi aduce aminte de Iosif. Vine la faraon cu vestea că există cineva care poate explica visul, Iosif, un străin, un întemniţat. Un întemniţat să interpreteze visul? Da, un om al lui Dumnezeu. Atunci când omul ajunge să se bucure de prosperitate, uită de bine, uită de Dumnezeu, uită de semeni. De ce în cele mai multe situaţii facem bine doar în momente de criză sau de strâmtorare? De ce uităm atât de des de binecuvântările lui Dumnezeu sau să ne închinăm în duh şi în adevăr?

  Nu uita de Creator, nu uita de Sursa vieţii, nu uita de Dumnezeu! Nu uita că a face bine este o decizie! Dumnezeu vrea să reţinem că El ne-a făcut un bine şi este dispus să-l facă zilnic în dreptul nostru, să ne ierte ori de câte ori greşim sau uităm deliberat sau nu, că El ne iubeşte, că Şi-a dat viaţa pentru noi. Nu uita când trebuie să nu uiţi!

  Robinson Dan, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  Paharnicul faraonului - 2018. Nu uita de Creator, nu uita de Sursa vieţii, nu uita de Dumnezeu! Nu uita că a face bine este o decizie! Dumnezeu vrea să reţinem că El ne-a făcut un bine şi este dispus să-l facă zilnic în dreptul nostru, să ne ierte ori de câte ori greşim sau uităm deliberat sau nu, că El ne iubeşte, că Şi-a dat viaţa pentru noi.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Publicate astăzi

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  Látvány, hanghatások és bűnözés

  „Nem vetem a szemem hiábavaló dologra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: nincs köze hozzám. A csalárd...

  De ce îți este frică?

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!