Pitarul faraonului

  Mai-marele pitarilor, văzând că Iosif dăduse o tălmăcire îmbucurătoare, a zis: „Iată, şi în visul meu se făcea că port trei coşuri cu pâine albă pe capul meu. În coşul de deasupra de tot erau tot felul de bucate pentru Faraon – prăjituri coapte în cuptor – şi păsările mâncau din coşul care era deasupra de tot, pe capul meu.” (Geneza 40:16,17)

  Când eram copil, fiind cel mai mare dintre fraţi, eram adesea trimis cu făină la o brutărie particulară din oraş, pentru a fi făcută pâine. Îl reţin şi acum pe brutar, un om înalt, cu mustaţă, cu pălărie, halat şi pantaloni albi, care primea făina şi elibera un bon pentru preluarea pâinii. Fiind conducătorul uneia dintre puținele brutării, era un om respectat. Lucrarea lui presupunea o răspundere privind hrana sănătoasă a clienţilor săi.

  În vechime, atât brutarii, cât şi cei care puneau paharul în mâna împăratului răspundeau de viaţa lui. Exista pericolul otrăvirii. În cele mai multe situaţii, aceştia erau obligaţi să guste din cele aduse chiar acolo, înaintea împăratului. Experienţa pitarului faraonului din vremea lui Iosif este una tristă. Tălmăcirea lui Iosif s-a împlinit întocmai. Nu ştim vina pentru care a fost decapitat.

  Referitor la vremea dinaintea revenirii Sale, Isus vorbeşte într-o pildă despre un „rob credincios şi înţelept, pe care l-a pus stăpânul său peste ceata slugilor sale, ca să le dea hrana la vremea hotărâtă” (Matei 24:45). Prin prisma acestui text, alături de avertizările lui Ezechiel (cap. 34) şi ale lui Petru (1 Petru 5:2-4), responsabilitatea noastră este dublă: hrana spirituală sănătoasă şi distribuită la timpul potrivit. Dacă ne gândim că aceasta îi implică pe păstorii spirituali, nu greşim, dar, în realitate, fiecare om este un păstor în sfera lui de activitate. Cuvintele noastre, comportamentul şi viaţa noastră sunt mesaje spirituale pentru cei din jur. Aceasta înseamnă responsabilitate privind influenţa pe care o avem, care poate fi una de „viaţă spre viaţă” sau „de moarte spre moarte” (2 Corinteni 2:16).

  Avem înainte o zi în care putem avea o influenţă bună asupra celor din jur.

  Doamne, dă-ne putere ca şi azi să oferim pâinea vieţii tuturor celor care Te caută şi flămânzesc după adevărul Tău!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Pitarul faraonului - 2018. Cuvintele noastre, comportamentul şi viaţa noastră sunt mesaje spirituale pentru cei din jur. Aceasta înseamnă responsabilitate privind influenţa pe care o avem, care poate fi una de „viaţă spre viaţă” sau „de moarte spre moarte” (2 Corinteni 2:16).
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...