Pitarul faraonului

  Mai-marele pitarilor, văzând că Iosif dăduse o tălmăcire îmbucurătoare, a zis: „Iată, şi în visul meu se făcea că port trei coşuri cu pâine albă pe capul meu. În coşul de deasupra de tot erau tot felul de bucate pentru Faraon – prăjituri coapte în cuptor – şi păsările mâncau din coşul care era deasupra de tot, pe capul meu.” (Geneza 40:16,17)

  Când eram copil, fiind cel mai mare dintre fraţi, eram adesea trimis cu făină la o brutărie particulară din oraş, pentru a fi făcută pâine. Îl reţin şi acum pe brutar, un om înalt, cu mustaţă, cu pălărie, halat şi pantaloni albi, care primea făina şi elibera un bon pentru preluarea pâinii. Fiind conducătorul uneia dintre puținele brutării, era un om respectat. Lucrarea lui presupunea o răspundere privind hrana sănătoasă a clienţilor săi.

  În vechime, atât brutarii, cât şi cei care puneau paharul în mâna împăratului răspundeau de viaţa lui. Exista pericolul otrăvirii. În cele mai multe situaţii, aceştia erau obligaţi să guste din cele aduse chiar acolo, înaintea împăratului. Experienţa pitarului faraonului din vremea lui Iosif este una tristă. Tălmăcirea lui Iosif s-a împlinit întocmai. Nu ştim vina pentru care a fost decapitat.

  Referitor la vremea dinaintea revenirii Sale, Isus vorbeşte într-o pildă despre un „rob credincios şi înţelept, pe care l-a pus stăpânul său peste ceata slugilor sale, ca să le dea hrana la vremea hotărâtă” (Matei 24:45). Prin prisma acestui text, alături de avertizările lui Ezechiel (cap. 34) şi ale lui Petru (1 Petru 5:2-4), responsabilitatea noastră este dublă: hrana spirituală sănătoasă şi distribuită la timpul potrivit. Dacă ne gândim că aceasta îi implică pe păstorii spirituali, nu greşim, dar, în realitate, fiecare om este un păstor în sfera lui de activitate. Cuvintele noastre, comportamentul şi viaţa noastră sunt mesaje spirituale pentru cei din jur. Aceasta înseamnă responsabilitate privind influenţa pe care o avem, care poate fi una de „viaţă spre viaţă” sau „de moarte spre moarte” (2 Corinteni 2:16).

  Avem înainte o zi în care putem avea o influenţă bună asupra celor din jur.

  Doamne, dă-ne putere ca şi azi să oferim pâinea vieţii tuturor celor care Te caută şi flămânzesc după adevărul Tău!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Nicio negociere

  Generația de mâine se clădește prin generația de astăzi. Tu poți fi azi un arhitect al celor ce Îi vor sluji mâine lui Dumnezeu. PROVOCARE: Ia-ți timp să te ocupi de viața spirituală a copiilor sau a nepoților tăi! Ajută-i să Îl cunoască pe Isus în mod personal!

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...