Faraonul din vremea lui Iosif

  Şi faraon a zis slujitorilor săi: „Am putea noi oare să găsim un om ca acesta, care să aibă în el Duhul lui Dumnezeu?” (Geneza 41:38)

  Spre deosebire de faraonul din timpul lui Moise – care s-a arătat iscusit faţă de poporul evreu, făcându-i „viaţa amară prin lucrări grele de lut şi cărămizi” (Exodul 1:14), prin genocidul pus la cale cu moaşele care nu ascultă de satrap şi sunt binecuvântate, prin insolenţa cu care răspunde „degetului lui Dumnezeu”, prin împietrirea inimii în faţa minunilor divine incontestabile –, faraonul din timpul lui Iosif este descris în culori mult mai pozitive.

  Acest faraon salvează poporul lui Dumnezeu de la dispariţie, oferindu-i ca patrie cel mai bun ţinut al ţării. El recunoaşte că Dumnezeul lui Iosif este Acela care a salvat şi împărăţia Egiptului de la extincţie: „Împăratul le-a zis slujitorilor lui: «Nu suntem noi îndatoraţi Dumnezeului lui Iosif şi lui însuşi pentru aceste bogate provizii de hrană? Nu datorită înţelepciunii lui am acumulat un aşa belşug? În timp ce alte ţări pier, noi avem destul! Conducerea lui a îmbogăţit foarte mult împărăţia»” (Istoria mântuirii, p. 104). Faraonul acesta îi promovează pe cei care sunt conduşi de Dumnezeu până aproape de tronul său. Cu alte cuvinte, recunoaşte că deasupra scaunului său efemer este un tron veşnic, de unde Dumnezeu conduce lumea. Chiar şi Valea Nilului şi Valea Regilor! Deasupra piramidelor nemuritoare există un Dumnezeu veşnic! Acestui faraon înţelept nu-i este greu să cedeze o parte semnificativă din autoritate unui rob evreu. Să nu uităm că evreii erau consideraţi o urâciune înaintea egiptenilor.

  Faraon este binecuvântat de Iacov de mai multe ori. De fapt, îl binecuvânta Dumnezeu. Visele faraonului sunt planul lui Dumnezeu pentru un rege, o împărăţie, pentru omul providenţial şi familia sa – poporul lui Dumnezeu. În timp ce faraonul din timpul lui Moise nu recunoaşte „degetul lui Dumnezeu”, faraonul din timpul lui Iosif Îl cinsteşte pe Cel Preaînalt la tot pasul. Nu m-aş mira să-l văd într-o bună zi strămutat dintr-o piramidă rece în locuinţele Noului Ierusalim. Un faraon mântuit în prezenţa Regelui regilor! Şi, împreună cu el, poporul lui Dumnezeu de atunci și din toate timpurile. La masă cu Avraam, Isaac şi Iacov.

  Ia seama la purtarea ta, ca să poți fi și tu acolo!

  Daniel Niţulescu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Faraonul din vremea lui Iosif - 2018. Faraonul din timpul lui Iosif Îl cinsteşte pe Cel Preaînalt la tot pasul. Nu m-aş mira să-l văd într-o bună zi strămutat dintr-o piramidă rece în locuinţele Noului Ierusalim. Un faraon mântuit în prezenţa Regelui regilor! Şi, împreună cu el, poporul lui Dumnezeu de atunci și din toate timpurile.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...