Articolul precedentSă fim curați
  Articolul următorSă nu furăm

  Moise

  Domnul a zis lui Moise: „Voi face și ceea ce-Mi ceri acum, căci ai căpătat trecere înaintea Mea și te cunosc pe nume!” Moise a zis: „Arată-mi slava Ta!” (Exodul 33:17,18)

  Moise a fost un om cu o aleasă educație. Pentru că a locuit în Egipt un timp îndelungat ca fiu al faraonului, el a avut parte de o experiență bogată a tehnicilor negocierii, ba chiar la cel mai înalt nivel. Prin urmare, ar fi putut să ceară orice de la Dumnezeu. Sau nu! El a cerut în raport cu nevoia și dorința inimii lui: „Arată-mi slava (frumusețea) Ta!” – o cerere pe care niciun om nu o mai făcuse până atunci. Deși această cerere ar putea să pară încumetare, ea descoperă o relație cu totul deosebită, o apropiere extraordinară.

  Moise a avut îndrăzneala să negocieze cu Dumnezeu. Dar, prin cererea lui, el dezvăluie un caracter ales, în care Dumnezeu este pe primul loc în prioritățile vieții. Există un principiu care spune că un om, cu cât Îl cunoaște pe Dumnezeu mai bine, cu atât mai mult dorește să Îl cunoască, iar, pe de altă parte, cu cât stă mai departe de Dumnezeu, cu atât i se pare că este mai drept.

  Raportul biblic ne spune că Moise a murit la vârsta de o sută douăzeci de ani (Deuteronomul 34), el fiind singurul om pe care l-a îngropat Dumnezeu Însuși. În ce privește relația cu Dumnezeu, de tip „față în față”, raportul inspirat ne spune că „în Israel nu s-a mai ridicat proroc ca Moise”. Mormântul lui a fost undeva „în Valea Moabului”, dar nimeni nu i-a cunoscut locul. Pentru trupul lui a fost o dispută chiar între Diavol și arhanghelul Mihail (Iuda 9), iar Moise a mai apărut o dată pe pământ pe muntele unde Domnul S-a schimbat la față înaintea ucenicilor Săi (Luca 9:30,31). Moise a trăit dincolo de mormânt, continuând să-L servească pe Dumnezeul său iubit.

  Bine-cunoscuta poveste „Peștișorul de aur”, de Jacob și Wilhelm Grimm, este atât de sugestivă! Ea ne transmite, pe înțelesul copiilor, cât de puerile și mărunte sunt cererile oamenilor atunci când au șansa unică de a li se îndeplini orice dorință, oricât de grea și imposibilă ar putea părea. Rezultatul?! La îndemnul soției, pescarul îi cere peștișorului de aur o covată mai mare, în locul celei vechi, ponosite.

  De multe ori, dorințele, cererile noastre sunt prea mici pentru Tatăl nostru. Prințul întunericului este atât de interesat ca ochii noștri să vadă cât se poate de puțin pentru a avea o credință pe măsură – mică, slab dezvoltată. Dacă ai avea posibilitatea să ceri orice lucru de la Domnul și să-l primești, tu ce ai cere? Nu uita: veșnicia este în strânsă relație cu cererile de acum!

  Robert Georgescu, director, ADRA–România

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...