Ietro

  Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toţi dumnezeii. (Exodul 18:11)

  Ietro este menționat în relatarea biblică în contextul derulării istoriei lui Moise, omul căruia Dumnezeu, mai târziu, îi vorbește ca unui prieten (Exodul 33:11). Astfel, Moise, prietenul lui Dumnezeu, se întâlnește cu Reuel (un alt nume al lui Ietro), care înseamnă „prietenul lui Dumnezeu”.

  Ospitalitatea și sprijinul oferite de-a lungul anilor acestui fugar străin contrastează cu istoria similară a lui Iacov și Laban. Astfel, el se poziționează de partea binelui și prezintă trăsăturile unui socru model.

  Întâlnirea din pustie dintre preotul „temător de Dumnezeu” (Patriarhi și profeți, p. 301) și Moise este una emoționantă. Au foarte multe să-și povestească, însă nu se pierd în discuții fără valoare, ci transformă conversația lor într-un act spiritual, care a condus la închinare comună. Moise folosește ocazia să-i vorbească socrului său nu despre ceea ce a realizat el, ci despre „tot ce făcuse Domnul împotriva lui Faraon și împotriva Egiptului din pricina lui Israel” (Exodul 18:8). Un dialog de tipul acesta are o mare putere de convertire.

  Lecția Exodului, care clarifică realitatea unicului Dumnezeu adevărat în fața faraonului, a egiptenilor, a lui Israel și a tuturor celorlalte popoare, este corect înțeleasă de către Ietro. Declarația sa: „Binecuvântat să fie Domnul… Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toţi dumnezeii” (Exodul 18:10,11) răspunde la întrebarea ironică a faraonului care ignoră prezența și autoritatea lui Dumnezeu: „Cine este Domnul…? Eu nu cunosc pe Domnul și nu voi lăsa pe Israel să plece” (5:2). Convins de istorisirea lui Moise cu privire la faptele lui Dumnezeu, Ietro ajunge la cunoașterea personală profundă la care El dorește să ajungă fiecare om.

  Relatarea biblică despre Ietro ne provoacă la excelență în domeniul familiei, al slujirii, dar, în special, în ceea ce privește cunoașterea autentică a lui Dumnezeu dincolo de mediul în care trăim, fiind deschiși pentru a înțelege zilnic mai multe despre El.

  Astăzi, poți vedea faptele lui Dumnezeu și poți recunoaște că „Domnul este mai mare” decât orice altceva din viața ta!

  Valentin Filimon, director, Școala Postliceală Sanitară „Dr. Luca”, Brăila

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...