Ietro

  Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toţi dumnezeii. (Exodul 18:11)

  Ietro este menționat în relatarea biblică în contextul derulării istoriei lui Moise, omul căruia Dumnezeu, mai târziu, îi vorbește ca unui prieten (Exodul 33:11). Astfel, Moise, prietenul lui Dumnezeu, se întâlnește cu Reuel (un alt nume al lui Ietro), care înseamnă „prietenul lui Dumnezeu”.

  Ospitalitatea și sprijinul oferite de-a lungul anilor acestui fugar străin contrastează cu istoria similară a lui Iacov și Laban. Astfel, el se poziționează de partea binelui și prezintă trăsăturile unui socru model.

  Întâlnirea din pustie dintre preotul „temător de Dumnezeu” (Patriarhi și profeți, p. 301) și Moise este una emoționantă. Au foarte multe să-și povestească, însă nu se pierd în discuții fără valoare, ci transformă conversația lor într-un act spiritual, care a condus la închinare comună. Moise folosește ocazia să-i vorbească socrului său nu despre ceea ce a realizat el, ci despre „tot ce făcuse Domnul împotriva lui Faraon și împotriva Egiptului din pricina lui Israel” (Exodul 18:8). Un dialog de tipul acesta are o mare putere de convertire.

  Lecția Exodului, care clarifică realitatea unicului Dumnezeu adevărat în fața faraonului, a egiptenilor, a lui Israel și a tuturor celorlalte popoare, este corect înțeleasă de către Ietro. Declarația sa: „Binecuvântat să fie Domnul… Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toţi dumnezeii” (Exodul 18:10,11) răspunde la întrebarea ironică a faraonului care ignoră prezența și autoritatea lui Dumnezeu: „Cine este Domnul…? Eu nu cunosc pe Domnul și nu voi lăsa pe Israel să plece” (5:2). Convins de istorisirea lui Moise cu privire la faptele lui Dumnezeu, Ietro ajunge la cunoașterea personală profundă la care El dorește să ajungă fiecare om.

  Relatarea biblică despre Ietro ne provoacă la excelență în domeniul familiei, al slujirii, dar, în special, în ceea ce privește cunoașterea autentică a lui Dumnezeu dincolo de mediul în care trăim, fiind deschiși pentru a înțelege zilnic mai multe despre El.

  Astăzi, poți vedea faptele lui Dumnezeu și poți recunoaște că „Domnul este mai mare” decât orice altceva din viața ta!

  Valentin Filimon, director, Școala Postliceală Sanitară „Dr. Luca”, Brăila

  Ietro - 2018. Relatarea biblică despre Ietro ne provoacă la excelență în domeniul familiei, al slujirii, dar, în special, în ceea ce privește cunoașterea autentică a lui Dumnezeu dincolo de mediul în care trăim, fiind deschiși pentru a înțelege zilnic mai multe despre El.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...