Logofeții copiilor lui Israel în Egipt

  Logofeţii copiilor lui Israel s-au dus să se plângă la Faraon şi i-au zis: „Pentru ce te porţi aşa cu robii tăi? Robilor tăi nu li se mai dau paie ca mai înainte, şi totuşi ni se spune: «Faceţi cărămizi!» Ba încă robii tăi sunt şi bătuţi, ca şi când poporul tău ar fi vinovat.” … Când au ieşit de la Faraon, au întâlnit pe Moise şi pe Aaron, care îi aşteptau. Şi le-au zis: „Să vă vadă Domnul şi să judece! Voi ne-aţi făcut urâţi lui Faraon şi slujitorilor lui; ba încă le-aţi dat sabia în mână ca să ne omoare.” (Exodul 5:15,16,20,21)

  Una dintre metodele discreditării promovate de Serviciile de Securitate din România de dinainte de 1989 a fost recrutarea de informatori din rândul celor urmăriţi. Unii dintre ei erau plătiţi pentru a furniza informaţii. Când am fost mutat la Sighetul Marmaţiei, la puţin timp, am fost vizitat de un ofiţer de securitate care răspundea de culte. Mi-a spus că ştie cine sunt, de unde vin, că îmi cunoaşte familia, fraţii etc.

  În Sabatele următoare, mi-am cunoscut şi informatorii, care erau membri ai bisericii locale. Datoria lor era să furnizeze informaţii despre pastor, inclusiv predicile. Ele erau consemnate în note informative, prezentate periodic ofiţerului. Ofiţerul era înaintea pensionării şi nu mai era atât de zelos în lucrarea lui – era înainte de 1989.

  Logofeţii din Egipt erau de două feluri: dintre egipteni, care erau supraveghetori şi care îi forţau pe evrei la lucru, şi dintre evrei, cei care dădeau socoteală de lucrul făcut. Aceştia din urmă, de asemenea, erau interesaţi de un volum mare de muncă, ceea ce însemna asuprirea indirectă a fraţilor lor. Aceasta crea dezbinare, neîncredere, ură atât între ei, cât şi împotriva lui Moise şi Aaron, care au îngreunat şi mai mult condiţiile de lucru. Israeliţii nu au mai ţinut cont că sunt în planul lui Dumnezeu, care le pregătea salvarea. Aceasta nu era altceva decât o variantă a ceea ce a fost şi poate va mai fi. Dumnezeu are un plan şi cu noi, chiar pentru astăzi.

  „Mergând prin locurile pe unde trebuie să treacă omul, Domnul a pregătit calea pentru ca noi să biruim.” (Hristos, Lumina lumii, p. 123)

  Doamne, ajută-ne să nu uităm niciodată că suntem în planurile iubirii Tale!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Logofeții copiilor lui Israel în Egipt - 2018. „Mergând prin locurile pe unde trebuie să treacă omul, Domnul a pregătit calea pentru ca noi să biruim.” (Hristos, Lumina lumii, p. 123) Doamne, ajută-ne să nu uităm niciodată că suntem în planurile iubirii Tale!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...