Mulțimea și pericolele ei

  O mulţime de oameni de tot soiul s-au suit împreună cu ei; aveau şi turme însemnate de oi şi boi. (Exodul 12:38)

  S-au emis diferite păreri pentru a identifica această „mulțime de oameni de tot soiul”. Unii consideră că ei sunt băştinaşi egipteni care, impresionaţi de puterea Dumnezeului evreilor, au căutat să fie părtași la binecuvântările acelora care Îi slujeau Lui. Pe de altă parte, ei pot fi dintre cei nemulțumiți sau oprimați, care au dorit să scape de tirania faraonului egiptean. Alţii i-au identificat drept rămăşiţele hicsoşilor sau ale altor semiţi care fuseseră reţinuţi de faraon şi care acum au folosit ocazia să scape, părăsind Egiptul. O altă părere este că erau descendenţi ai evreilor care s-au amestecat cu egiptenii prin căsătorie.

  Deşi nu cunoaştem precis identitatea acestor oameni care s-au unit cu evreii triumfători în acel ceas al exodului, mai târziu ei apar din nou în prim-planul istoriei poporului lui Dumnezeu. Ei au fost întotdeauna aceia care au regretat primii plecarea lor din Egipt şi au privit înapoi tânjind după „delicatesele” lui (Numeri 11:4-6).

  Indiferent de identitatea acestei „mulțimi de oameni de tot soiul”, ei se definesc printr-o credință slabă, instabilă și o viziune neclară cu privire la scopul și puterea lui Dumnezeu. Ei sunt din acel „cor” care „dă tonul” la „cântecul nemulțumirilor”.

  Se poate ca și noi să ne identificăm cu această „tagmă ilustră” atunci când alegem să ne pierdem credința, viziunea sau ne lăsăm pradă descurajării și nemulțumirii. Uneori suferim din lipsă de clarviziune, de încredere în călăuzirea divină sau din cauza amânării sau a neîmplinirii așteptărilor noastre.

  Dumnezeu dorește să ne conducă la o maturizare a credinței și viziunii noastre spirituale: „Să nu te iei după mulțime ca să faci rău și, la judecată, să nu mărturisești trecând de partea celor mulți, ca să abați dreptatea” (Exodul 23:2).

  Această mulțime poate reprezenta totuși o forță distructivă. Ea are capacitatea de a se opune și de a împiedica împlinirea planurilor divine. Puterea acestei influențe poate distruge pacea care survine din încrederea în călăuzirea divină.

  Dumnezeu dorește să ne dea puterea de a hotărî să stăm de partea Lui, indiferent cât de mulți sau influenți sunt cei din societatea în care trăim.

  Să avem încredere în El și în conducerea Sa întotdeauna! Numai lângă El vom avea bucuria biruinței finale.

  Cezar Spătărelu, pastor, Conferința Muntenia

  Mulțimea și pericolele ei - 2018. Dumnezeu dorește să ne dea puterea de a hotărî să stăm de partea Lui, indiferent cât de mulți sau influenți sunt cei din societatea în care trăim. Să avem încredere în El și în conducerea Sa întotdeauna! Numai lângă El vom avea bucuria biruinței finale.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...