Bețaleel – „Zece, care-i și întrece”

  Bețaleel, Oholiab și toți bărbații iscusiți în care pusese Domnul înțelepciune și pricepere, ca să știe să facă lucrările rânduite pentru slujba Sfântului Locaș, au făcut totul după cum poruncise Domnul. (Exodul 36:1)

  Sunt artele neutre din punctul de vedere al corelării cu divinitatea? Impulsurile și izvodirile artistice de orice natură reprezintă rezultatul talentului autorului deconectat total de orice formulă transcendentă?

  Voltaire afirma că „este privilegiul tuturor artelor de a-i face pe oameni mai buni”, ceea ce ne dezvăluie faptul că una dintre funcțiile artelor este aceea de a potența binele din om. Ori tocmai Dumnezeu este cel dornic de potențarea binelui, frumosului și adevărului în oameni. Artele autentice și de bine făcătoare sunt cele care se întovărășesc cu Dumnezeu.

  Dacă El este implicat în arte, atunci oare ar trebui invitat sau „sărit” din schema reprezentației? Negociază El oare cu artiștii procentele de geniu pe care li le va livra sau este direct implicat doar în tremurul creației? Cartea biblică Exodul (capitolul 36) prezintă cazul a doi artiști divin conectați: Bețaleel și Oholiab, „în care pusese Domnul înțelepciune și pricepere, … în mintea cărora pusese Domnul pricepere”. Iată cum Dumnezeu, omul, mintea, priceperea și înțelepciunea se reunesc în același context premergător actului creator divino-uman.

  Artele (neutre – deși mă îndoiesc de existența unei astfel de arte – sau decadente) există și fără Dumnezeu, dar Dumnezeu nu va exista fără artă veritabilă, deoarece El este Marele Artist. Dumnezeu îi iubește pe toți oamenii, iar pe unii, în harul Său, i-a făcut artiști și i-a chemat mai aproape de El.

  Tocmai de aceea cred că Dumnezeu stimulează manifestarea artistică și Se bucură de exprimarea creativă ingenuă a copiilor Săi. Te invit să fii astăzi și întotdeauna un artist a cărui operă să fie închinată lui Dumnezeu, după modelul lui Bețaleel și Oholiab, exemple de ascultare, oameni care, în ciuda sau poate tocmai datorită potențialului lor creativ, „au făcut totul după cum poruncise Domnul”!

  Mădălin Avrămescu, capelan, Liceul Teologic Adventist, București

  Bețaleel - „Zece, care-i și întrece” - 2018. Te invit să fii astăzi și întotdeauna un artist a cărui operă să fie închinată lui Dumnezeu, după modelul lui Bețaleel și Oholiab, exemple de ascultare, oameni care, în ciuda sau poate tocmai datorită potențialului lor creativ, „au făcut totul după cum poruncise Domnul”!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...