Bețaleel – „Zece, care-i și întrece”

  Bețaleel, Oholiab și toți bărbații iscusiți în care pusese Domnul înțelepciune și pricepere, ca să știe să facă lucrările rânduite pentru slujba Sfântului Locaș, au făcut totul după cum poruncise Domnul. (Exodul 36:1)

  Sunt artele neutre din punctul de vedere al corelării cu divinitatea? Impulsurile și izvodirile artistice de orice natură reprezintă rezultatul talentului autorului deconectat total de orice formulă transcendentă?

  Voltaire afirma că „este privilegiul tuturor artelor de a-i face pe oameni mai buni”, ceea ce ne dezvăluie faptul că una dintre funcțiile artelor este aceea de a potența binele din om. Ori tocmai Dumnezeu este cel dornic de potențarea binelui, frumosului și adevărului în oameni. Artele autentice și de bine făcătoare sunt cele care se întovărășesc cu Dumnezeu.

  Dacă El este implicat în arte, atunci oare ar trebui invitat sau „sărit” din schema reprezentației? Negociază El oare cu artiștii procentele de geniu pe care li le va livra sau este direct implicat doar în tremurul creației? Cartea biblică Exodul (capitolul 36) prezintă cazul a doi artiști divin conectați: Bețaleel și Oholiab, „în care pusese Domnul înțelepciune și pricepere, … în mintea cărora pusese Domnul pricepere”. Iată cum Dumnezeu, omul, mintea, priceperea și înțelepciunea se reunesc în același context premergător actului creator divino-uman.

  Artele (neutre – deși mă îndoiesc de existența unei astfel de arte – sau decadente) există și fără Dumnezeu, dar Dumnezeu nu va exista fără artă veritabilă, deoarece El este Marele Artist. Dumnezeu îi iubește pe toți oamenii, iar pe unii, în harul Său, i-a făcut artiști și i-a chemat mai aproape de El.

  Tocmai de aceea cred că Dumnezeu stimulează manifestarea artistică și Se bucură de exprimarea creativă ingenuă a copiilor Săi. Te invit să fii astăzi și întotdeauna un artist a cărui operă să fie închinată lui Dumnezeu, după modelul lui Bețaleel și Oholiab, exemple de ascultare, oameni care, în ciuda sau poate tocmai datorită potențialului lor creativ, „au făcut totul după cum poruncise Domnul”!

  Mădălin Avrămescu, capelan, Liceul Teologic Adventist, București

  Bețaleel - „Zece, care-i și întrece” - 2018. Te invit să fii astăzi și întotdeauna un artist a cărui operă să fie închinată lui Dumnezeu, după modelul lui Bețaleel și Oholiab, exemple de ascultare, oameni care, în ciuda sau poate tocmai datorită potențialului lor creativ, „au făcut totul după cum poruncise Domnul”!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...