Eleazar și Itamar

  Eleazar și Itamar au îndeplinit slujba preoției în fața tatălui lor, Aaron. (Numeri 3:4)

  Astăzi, vă invit să poposim în casa preotului Aaron, fratele lui Moise. Prezența lui Dumnezeu dă frumusețe și un farmec deosebit acestui cămin. Facem cunoștință cu soția lui, Elișeba, care i-a născut patru fii: Nadab, Abihu, Eleazar și Itamar. Moise, robul Domnului, a primit poruncă din partea lui Dumnezeu de a-i pune deoparte în slujba Sa ca preoți pe Aaron și fiii lui (Exodul 28:1).

  Cu tristețe, tatăl ne povestește despre pierderea primilor doi fii. Pentru că nu și-au îndeplinit cu sfințenie misiunea, în condițiile cerute de Dumnezeu, și au comis un sacrilegiu în cortul-sanctuar. Totul a fost consemnat în sulurile Vechiului Testament, din care aflăm mai departe că Eleazar și Itamar au îndeplinit slujba de preoți în tot timpul vieții tatălui lor. Dar, după moartea lui Aaron, Eleazar a fost învestit ca mare-preot și această slujbă a fost perpetuată prin descendenții săi.

  Itamar, ca preot la sanctuar, a fost însărcinat cu socoteala darurilor de bunăvoie ale poporului pentru facerea cortului întâlnirii (Exodul 38:21) și cu cârmuirea slujbelor gherșoniților și ale familiilor fiilor lui Merari în cortul întâlnirii.

  În covârșitoarea sa misiune ca mare-preot, Eleazar devine purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu în fața poporului. Atunci când Moise a primit poruncă din partea Domnului să-l hirotonească pe Iosua, i-a spus în continuare: „Să se înfățișeze înaintea preotului Eleazar, care să întrebe pentru el judecata lui Urim înaintea Domnului; și Iosua, toți copiii lui Israel împreună cu el și toată adunarea să iasă după porunca lui Eleazar și să intre după porunca lui” (Numeri 27:21). Moise primea sfat direct de la Dumnezeu, dar Iosua trebuia să meargă înaintea marelui-preot, care era mijlocitor între el și Dumnezeu. La rândul lui, marele-preot trebuia să-L consulte pe Dumnezeu prin Urim. În afară de rezolvarea înțeleaptă a cazului fetelor lui Țelofhad (Iosua 17:3,4), Eleazar supraveghează de la ușa cortului întâlnirii, împreună cu Iosua, împărțirea țării Canaanului. Influența vieții și a credincioșiei lui, precum și a fratelui său, Itamar, se întinde ca un arc de triumf peste veacuri, astfel încât raportul biblic consemnează pe vremea împăratului David: „Căpeteniile Sfântului Locaș și căpeteniile lui Dumnezeu erau din fiii lui Eleazar și din fiii lui Itamar” (1 Cronici 24:5).

  Ca preoți, slujitori ai lui Dumnezeu în familiile și în bisericile noastre, să ne îndeplinim cu credincioșie misiunea încredințată! Să întrebăm pe Domnul și să căutăm răspuns la problemele noastre în Sfânta Scriptură!

  Magdalena Toma, Arad

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...