Iosua

  Iată piatra pe care am pus-o înaintea lui Iosua! Acea piatră are şapte ochi. Voi ciopli pe ea o inscripție, zice Domnul oştirilor, şi voi îndepărta vina acestei țări într-o singură zi. (Zaharia 3:9, NTR)

  Iosua a făcut parte dintre cei care în anul 538 î.Hr. s-au întors din robia babiloniană. După captivitate, el a fost primul mare-preot. Cu bucuria întoarcerii în suflet și cu evlavie, a construit un altar şi i-a îndemnat pe oameni să serbeze Sărbătoarea Corturilor. În al doilea an, a organizat cu zel sărbătoarea aşezării pietrei de fundaţie a templului. Parcă era de nedistins plânsul de jubilare. Evenimentul a avut un impact emoţional profund asupra oamenilor.

  Visul lui Iosua de a reconstrui templul însă părea a se zădărnici; sub influenţa inamicului s-au sistat lucrările. Piatra de bază a fost aşezată, se vedea conturată forma clădirii, iar Iosua zăbovea. Timp de aproape douăzeci de ani pietrele fundaţiei au zăcut fără să se construiască ceva pe ele. Oare Iosua mai era vrednic de titlul de mare-preot? Mai era vrednic de slujire?

  Dumnezeu i-a dat o viziune lui Zaharia: Iosua stătea în haine murdare. Acuzaţiile Diavolului erau juste. Apoi viziunea a mutat punctul central de pe Iosua – acuzat de Diavol şi aflat în haine murdare – pe o piatră. Poate pentru Iosua era cel mai dureros să privească spre piatră, fiindcă ea zăcea de douăzeci de ani acolo. Sentimentul vinovăţiei era fără margini pentru el. Însă această piatră era diferită de piatra fără viaţă a fundaţiei. În faţa lui se afla o piatră cioplită de Dumnezeu, și șapte ochi erau pe ea. Era capabilă oare această piatră să soluţioneze omisiunile, ineficienţa lui?

  Să avansăm în gând câteva secole. Ioan, vizionarul, a avut o altă viziune. Situaţia lui Ioan era la fel de deplorabilă ca a lui Iosua. A văzut o carte pecetluită, pe care nimeni nu era vrednic să o deschidă. Ioan a plâns. Pe când îi curgeau lacrimile – fiindcă în întregul univers nu se găsea nimeni vrednic – a observat cei şapte ochi pe care îi văzuse Iosua pe piatra misterioasă vie. Ioan însă nu vede o piatră, ci pe Mielul jertfit. El a fost găsit vrednic să şteargă nelegiuirea lui Iosua şi a poporului, să ridice păcatul întregii lumi.

  Drag cititor, privind la hainele tale murdare şi la păcatele tale, este posibil ca, asemenea lui Iosua, să te frământe acuzaţiile Diavolului: zilele tale risipite, responsabilităţi neonorate. Nu te teme! Piatra cu şapte ochi este Mântuitorul lui Iosua. Cu ochii Săi atotvăzători observă cele mai ascunse dorinţe ale inimii tale pline de regret faţă de păcat. El îţi va ierta păcatele! Amin!

  Magyarosi Ernő, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Plin de sfat sau răsfăț?

  Doamne, ajută-mă să văd chipul și asemănarea Ta în ceilalți și să-i iubesc așa cum ai făcut-o Tu! PROVOCARE: Fă tot ce poți ca astăzi să-i tratezi într-o manieră plină de respect atât pe cei cunoscuți, cât și pe necunoscuți!

  Jertfe pentru fii

  Doamne, ajută-ne să ne rugăm pentru cei din familia noastră, să ne pese de mântuirea lor și să facem tot ce putem pentru a fi împreună Acasă! PROVOCARE: Astăzi, orientează-te în jur, privește la cei care apun, la tine, la copii și găsește-ți locul! Dacă reușești, ai găsit cărarea înțelepciunii.

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Publicate astăzi

  Uriașul născut în nouă zile

  Dacă sunt conștient că o mână divină m-a modelat din țărână, mă voi considera cea mai importantă operă din univers și nu voi accepta să mă trateze cineva cu lipsă de respect sau de prețuire. Chiar atitudinea mea față de propria persoană ar trebui să fie mai plină de considerație și de stimă de sine. Un copil al lui Dumnezeu nu are absolut niciun motiv de rușine sau reținere. Nu aroganță, ci demnitate.

  Îngeri sub acoperire

  Cu siguranță Dumnezeu ne aude și răspunde rugăciunilor, dar ne folosește și pe noi, agenții umani, pentru a împlini marea lucrare a oștilor cerești.

  Tresaltă de bucurie!

  Poţi să te încrezi în EL! Astăzi fii plin de bucurie şi strigă de veselie: „Iată că împăratul tău vine la tine; El este neprihănit şi biruitor!”

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Az Úr szemmel tartja népét

  „Hát az Isten nem áll-é bosszút az Ő választottaiért, kik Őhozzá kiáltanak éjjel és nappal,...