Caleb – când vârsta este doar un număr

  Acum iată că Domnul m-a ținut în viață, cum a spus. Sunt patruzeci și cinci de ani de când vorbea Domnul astfel prin Moise, când umbla Israel prin pustiu; și acum iată că azi sunt în vârstă de optzeci și cinci de ani. Și astăzi sunt tot așa de tare ca în ziua când m-a trimis Moise; am tot atâta putere cât aveam atunci, fie pentru luptă, fie ca să merg în fruntea voastră. (Iosua 14:10,11)

  Evreul Caleb (al cărui nume înseamnă „îndrăzneț, viteaz, erou”) este unul dintre personajele biblice cele mai frapante. Un om al credinței, al curajului, un lider energic și longeviv. Caleb a fost un om, așa cum se autocaracterizează, cu „inima curată” (v. 7). El s-a bucurat de o vitalitate deosebită toată viața.

  Dumnezeu declară despre el: „Iar pentru că robul Meu Caleb a fost însuflețit de un alt duh și a urmat în totul calea Mea, îl voi face să intre în țara în care s-a dus și urmașii lui o vor stăpâni” (Numeri 14:24).

  Deoarece a fost credincios şi devotat și „a urmat în totul calea Domnului” (Numeri 32:12), Caleb a fost ales să reprezinte seminţia lui Iuda şi i s-a dat o moștenire „în mijlocul fiilor lui Iuda” (Iosua 15:13). Cererea lui Caleb adresată lui Iosua, conducătorul israeliților după moartea lui Moise și unul dintre cei alături de care iscodise țara făgăduită, pare a fi o favoare pe care și-o dorește pentru sine și familia sa. El spune: „Dă-mi dar muntele acesta despre care a vorbit Domnul pe vremea aceea; căci ai auzit atunci că acolo sunt anachimi şi că sunt cetăţi mari şi întărite. Domnul va fi, poate, cu mine, şi-i voi izgoni, cum a spus Domnul” (Iosua 14:12).

  Caleb nu cere ceva de dorit, ci ceva foarte greu de acceptat: un „munte” care nu era cucerit și care era stăpânit de „anachimi” (Numeri 13:33).

  Chiar atunci, la vârsta de 85 de ani, el era gata să lupte cu aceşti locuitori formidabili ai muntelui – ceea ce a şi făcut puțin mai târziu. Caleb ştia că lunga lui viaţă era rezultatul ascultării de Dumnezeu. El Îl urmase întru totul pe Domnul. Valoarea caracterului cuiva devine evidentă atunci când dorește să rămână credincios planului divin, indiferent cât de mari sunt piedicile sau obstacolele care îi stau în cale. Pentru Caleb, vârsta era doar un simplu număr. Caracterul format în luptele și încercările credinței este cel care valorează și durează.

  Și tu poți fi o persoană de succes. Doar să dorești să plătești prețul întreg. Dumnezeu te cheamă să fii o persoană a credinței active și a curajului. Dumnezeu dorește să devii un erou pentru cauza Lui. Îndrăznește! Vârsta este doar un simplu număr.

  Cezar Spătărelu, pastor, Conferința Muntenia

  Caleb - când vârsta este doar un număr - 2018. Și tu poți fi o persoană de succes. Doar să dorești să plătești prețul întreg. Dumnezeu te cheamă să fii o persoană a credinței active și a curajului. Dumnezeu dorește să devii un erou pentru cauza Lui. Îndrăznește! Vârsta este doar un simplu număr.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...