Caleb – când vârsta este doar un număr

  Acum iată că Domnul m-a ținut în viață, cum a spus. Sunt patruzeci și cinci de ani de când vorbea Domnul astfel prin Moise, când umbla Israel prin pustiu; și acum iată că azi sunt în vârstă de optzeci și cinci de ani. Și astăzi sunt tot așa de tare ca în ziua când m-a trimis Moise; am tot atâta putere cât aveam atunci, fie pentru luptă, fie ca să merg în fruntea voastră. (Iosua 14:10,11)

  Evreul Caleb (al cărui nume înseamnă „îndrăzneț, viteaz, erou”) este unul dintre personajele biblice cele mai frapante. Un om al credinței, al curajului, un lider energic și longeviv. Caleb a fost un om, așa cum se autocaracterizează, cu „inima curată” (v. 7). El s-a bucurat de o vitalitate deosebită toată viața.

  Dumnezeu declară despre el: „Iar pentru că robul Meu Caleb a fost însuflețit de un alt duh și a urmat în totul calea Mea, îl voi face să intre în țara în care s-a dus și urmașii lui o vor stăpâni” (Numeri 14:24).

  Deoarece a fost credincios şi devotat și „a urmat în totul calea Domnului” (Numeri 32:12), Caleb a fost ales să reprezinte seminţia lui Iuda şi i s-a dat o moștenire „în mijlocul fiilor lui Iuda” (Iosua 15:13). Cererea lui Caleb adresată lui Iosua, conducătorul israeliților după moartea lui Moise și unul dintre cei alături de care iscodise țara făgăduită, pare a fi o favoare pe care și-o dorește pentru sine și familia sa. El spune: „Dă-mi dar muntele acesta despre care a vorbit Domnul pe vremea aceea; căci ai auzit atunci că acolo sunt anachimi şi că sunt cetăţi mari şi întărite. Domnul va fi, poate, cu mine, şi-i voi izgoni, cum a spus Domnul” (Iosua 14:12).

  Caleb nu cere ceva de dorit, ci ceva foarte greu de acceptat: un „munte” care nu era cucerit și care era stăpânit de „anachimi” (Numeri 13:33).

  Chiar atunci, la vârsta de 85 de ani, el era gata să lupte cu aceşti locuitori formidabili ai muntelui – ceea ce a şi făcut puțin mai târziu. Caleb ştia că lunga lui viaţă era rezultatul ascultării de Dumnezeu. El Îl urmase întru totul pe Domnul. Valoarea caracterului cuiva devine evidentă atunci când dorește să rămână credincios planului divin, indiferent cât de mari sunt piedicile sau obstacolele care îi stau în cale. Pentru Caleb, vârsta era doar un simplu număr. Caracterul format în luptele și încercările credinței este cel care valorează și durează.

  Și tu poți fi o persoană de succes. Doar să dorești să plătești prețul întreg. Dumnezeu te cheamă să fii o persoană a credinței active și a curajului. Dumnezeu dorește să devii un erou pentru cauza Lui. Îndrăznește! Vârsta este doar un simplu număr.

  Cezar Spătărelu, pastor, Conferința Muntenia

  Caleb - când vârsta este doar un număr - 2018. Și tu poți fi o persoană de succes. Doar să dorești să plătești prețul întreg. Dumnezeu te cheamă să fii o persoană a credinței active și a curajului. Dumnezeu dorește să devii un erou pentru cauza Lui. Îndrăznește! Vârsta este doar un simplu număr.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...