Articolul precedentSimplitatea
  Articolul următorStatornicia

  Atitudinea gabaoniților

  S-au dus la Iosua în tabără la Ghilgal şi i-au zis lui şi tuturor celor din Israel: „Noi venim dintr-o ţară depărtată, acum deci faceţi legământ cu noi.” (Iosua 9:6)

  În capitolul 9 din Iosua, găsim o istorie de recunoştinţă foarte rar întâlnită în istoria omenirii. Gabaoniţii au venit la Iosua şi la căpeteniile lui Israel pentru a face pace cu ei (Iosua 9:3-27). Marea problemă este că ei s-au folosit de înşelăciune pentru a face pace. Deşi Gabaon era un oraş de împăraţi, în care toţi oamenii erau viteji (Iosua10:2), venind din Canaan, s-au prezentat ca nişte robi care au călătorit foarte mult până la Iosua şi partea interesantă este că au şi ajuns robi. Ei puteau să procedeze ca toate popoarele şi să facă război cu poporul Israel, dar au preferat să facă pace. Gabaoniţii aveau un oraş mare, întărit, cu oameni puternici, aveau toate motivele pentru a se încrede în puterea lor fizică, dar au preferat să creadă în istorii auzite despre un popor căruia i s-a promis Canaanul.

  Ce diferenţă de atitudine între gabaoniţi şi nevasta lui Lot (Geneza 19)! Ea a trăit în casa lui Avraam şi a fost scoasă de îngeri din Sodoma; am putea spune: „Mai mult de atât ce mai vrei?” Însă totul a fost fără efect în inima ei. Soţia lui Lot a primit salvarea gratis, dar nu a preţuit-o; gabaoniţii au încercat să primească prin înşelăciune ceva ce ar fi putut să primească gratis. Soţia lui Lot a avut dovezi, şi nu a crezut, dar gabaoniţii doar din mărturii au ajuns să se teamă de un popor de sclavi. Dumnezeu a lucrat în ambele istorii, dar rezultatul final a fost alegerea omului.

  Există o vorbă care spune: „Mai bine să faci un lucru greşit din motive corecte, decât să faci un lucru bun din motive greşite.” Deşi a fost scoasă din Sodoma, soţia lui Lot a rămas cu inima acolo, dar gabaoniţii au încercat să ajungă la Dumnezeu aşa cum au ştiut ei, iar pedeapsa lor a fost să slujească la templu (Iosua 9:27). Astăzi este o nouă zi în care Îi poţi mulţumi lui Dumnezeu pentru harul Său şi poţi demonstra celor din jurul tău cum este El.

  Flavius Ardelean, pastor, Conferința Muntenia

  Atitudinea gabaoniților - 2018. Deşi a fost scoasă din Sodoma, soţia lui Lot a rămas cu inima acolo, dar gabaoniţii au încercat să ajungă la Dumnezeu aşa cum au ştiut ei, iar pedeapsa lor a fost să slujească la templu. Astăzi este o nouă zi în care Îi poţi mulţumi lui Dumnezeu pentru harul Său şi poţi demonstra celor din jurul tău cum este El.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...