Articolul precedentStatornicia
  Articolul următorRăbdarea

  Iabin – împăratul Hațorului

  Iabin, împăratul Haţorului, auzind aceste lucruri, a trimis soli… (Iosua 11:1)

  Înspăimântate de succesul care însoţise oştirile lui Israel, triburile din părţile de miazănoapte ale Palestinei au încheiat un tratat de alianţă împotriva lor. În fruntea acestei coaliţii se afla Iabin, împăratul Haţorului, un ţinut aşezat la apus de lacul Merom.

  La prima vedere, iată în sfârşit un om care ştie ce are de făcut atunci când duşmanul avansează. Un om care se mişcă repede, un bun strateg, omul viziunii, care are putere de convingere şi, deşi este înspăimântat de succesul lui Iosua, are totuşi capacitatea de a pune în mişcare o armată cum rar vezi.

  Însă, atunci când priveşti mai în profunzime textul biblic, alte lecţii se desprind:

  Înaintarea lucrării lui Dumnezeu a stârnit şi va stârni întotdeauna aceeaşi reacţie de împotrivire. Extinderea Împărăţiei cerurilor cheamă oamenii la alianţă. Să nu rămâi uimit de faptul că atât de repede îi vezi împreună. Spiritul lui Iabin este încă viu.

  Mai înainte ca Iosua sa facă vreun plan, la urechile lui ajunge acelaşi mesaj care străbate întreaga Biblie: Nu te teme! Intervenţia lui Dumnezeu, ca întotdeauna, este simplă şi la momentul potrivit. Fără paradă, dar sigură, nelăsând loc pentru vreun retuş, Biblia spune: „Domnul i-a dat în mâinile lui Israel; i-au bătut fără să lase să scape vreunul.”

  Pentru ca Dumnezeu să ofere biruinţă, numărul nu contează, nici nivelul experienţei în ale războiului, nici buna organizare, nici numărul carelor şi cailor la un loc. Succesul cauzei lui Dumnezeu este doar o chestiune de timp: „Mâine, pe vremea aceasta, îi voi da pe toţi bătuţi înaintea lui Israel” (Iosua 11:6).

  Caii şi carele canaaniţilor erau mândria lor naţională. De aceea porunca a fost: „Cailor să le tai vinele picioarelor, iar carele lor să le arzi în foc.” Când Dumnezeu intervine, nu-i loc de nimeni altcineva. Orice mândrie personală sau naţională păleşte, este doborâtă la pământ. Biruinţa este doar a Domnului!

  Dacă şi azi vei întâlni spiritul lui Iabin, nu uita că biruinţa este a Singurului care nu are nevoie de alianţe pentru a te face biruitor. Rămâi şi azi lângă El şi nu te teme!

  Mugurel Ciurea, pastor, Conferința Oltenia

  Iabin - împăratul Hațorului - 2018. Dacă şi azi vei întâlni spiritul lui Iabin, nu uita că biruinţa este a Singurului care nu are nevoie de alianţe pentru a te face biruitor. Rămâi şi azi lângă El şi nu te teme!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...