Articolul precedentStatornicia
  Articolul următorRăbdarea

  Iabin – împăratul Hațorului

  Iabin, împăratul Haţorului, auzind aceste lucruri, a trimis soli… (Iosua 11:1)

  Înspăimântate de succesul care însoţise oştirile lui Israel, triburile din părţile de miazănoapte ale Palestinei au încheiat un tratat de alianţă împotriva lor. În fruntea acestei coaliţii se afla Iabin, împăratul Haţorului, un ţinut aşezat la apus de lacul Merom.

  La prima vedere, iată în sfârşit un om care ştie ce are de făcut atunci când duşmanul avansează. Un om care se mişcă repede, un bun strateg, omul viziunii, care are putere de convingere şi, deşi este înspăimântat de succesul lui Iosua, are totuşi capacitatea de a pune în mişcare o armată cum rar vezi.

  Însă, atunci când priveşti mai în profunzime textul biblic, alte lecţii se desprind:

  Înaintarea lucrării lui Dumnezeu a stârnit şi va stârni întotdeauna aceeaşi reacţie de împotrivire. Extinderea Împărăţiei cerurilor cheamă oamenii la alianţă. Să nu rămâi uimit de faptul că atât de repede îi vezi împreună. Spiritul lui Iabin este încă viu.

  Mai înainte ca Iosua sa facă vreun plan, la urechile lui ajunge acelaşi mesaj care străbate întreaga Biblie: Nu te teme! Intervenţia lui Dumnezeu, ca întotdeauna, este simplă şi la momentul potrivit. Fără paradă, dar sigură, nelăsând loc pentru vreun retuş, Biblia spune: „Domnul i-a dat în mâinile lui Israel; i-au bătut fără să lase să scape vreunul.”

  Pentru ca Dumnezeu să ofere biruinţă, numărul nu contează, nici nivelul experienţei în ale războiului, nici buna organizare, nici numărul carelor şi cailor la un loc. Succesul cauzei lui Dumnezeu este doar o chestiune de timp: „Mâine, pe vremea aceasta, îi voi da pe toţi bătuţi înaintea lui Israel” (Iosua 11:6).

  Caii şi carele canaaniţilor erau mândria lor naţională. De aceea porunca a fost: „Cailor să le tai vinele picioarelor, iar carele lor să le arzi în foc.” Când Dumnezeu intervine, nu-i loc de nimeni altcineva. Orice mândrie personală sau naţională păleşte, este doborâtă la pământ. Biruinţa este doar a Domnului!

  Dacă şi azi vei întâlni spiritul lui Iabin, nu uita că biruinţa este a Singurului care nu are nevoie de alianţe pentru a te face biruitor. Rămâi şi azi lângă El şi nu te teme!

  Mugurel Ciurea, pastor, Conferința Oltenia

  Iabin - împăratul Hațorului - 2018. Dacă şi azi vei întâlni spiritul lui Iabin, nu uita că biruinţa este a Singurului care nu are nevoie de alianţe pentru a te face biruitor. Rămâi şi azi lângă El şi nu te teme!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...