Articolul precedentRăbdarea
  Articolul următorTăgăduirea de sine

  Iaebeț

  Iaebeţ era mai cu vază decât fraţii săi; mamă-sa i-a pus numele Iaebeţ(Trist) zicând: „Pentru că l-am născut cu durere.” Iaebeţa chemat pe Dumnezeul lui Israel şi a zis: „Dacă mă vei binecuvânta şi-mi vei întinde hotarele, dacă mâna Ta va fi cu mine şi dacă mă vei feri de nenorocire, aşa încât să nu fiu în suferinţă…” Şi Dumnezeu i-a dat ce ceruse. (1 Cronici 4:9,10)

  În mijlocul a mii de oameni mai mult sau mai puțin anonimi ai Cronicilor, se evidențiază Iaebeț, un urmașal lui Iuda. Chiar dacă este „mai cu vază”, „mai renumit” (NTR) decât frații lui, este născut tot în durere, la fel ca toți cei care se nasc pe planeta Pământ – egali, în condiții de păcat și de suferință. Mai presus de idealurile pe care le-ar fi avut pentru copiii ei, mama lui Iaebeț se resemnează în fața realității și alege să își numească propriul copil Iaebeț (Trist).

  Ceea ce strălucește în aceste condiții sumbre este curajul lui Iaebeț de a-I adresa lui Dumnezeu o rugăciune simplă, dar specială. Nu este lungă, nu este complexă, nu argumentează. Ne așteptăm ca Iaebeț să Îi promită solemn ceva lui Dumnezeu dacă va fi ascultat, însă știm că Dumnezeu nu așteaptă promisiunile oamenilor înainte de a răspunde. Este uimitoare disponibilitatea lui Dumnezeu de a Se apleca spre durerea copiilor Săi de pe pământ și de a-i scoate din necaz. „Când strigă un nenorocit (fie că este „mai cu vază” sau nu între frații lui), Domnul aude și îl scapă din toate necazurile lui” (Psalmii 34:6).

  Dumnezeu pur și simplu așteaptă să ofere har și binecuvântare copiilor Săi care Îi cer ajutorul: „«Oh, de m-ai binecuvânta și mi-ai lărgi hotarele! Fie mâna Ta cu mine și păzește-mă de rău ca să nu ajung în durere!» Și Dumnezeu i-a dat ceea ce ceruse” (1 Cronici 4:10, NTR).

  Nu întâmplător o astfel de rugăciune este „ascunsă” printre mii de nume într-o zonă ce pare „aridă” și „plictisitoare”. Oricare dintre personajele Cronicilor putea să înalțe această rugăciune, însă doar Iaebeț face acest gest. Și Dumnezeu îi răspunde!

  Poate că azi ești unul dintre miile de anonimi triști și îndurerați, dar nu părăsi convingerea că Dumnezeu răspunde celui mai neajutorat suflet care Îi cere ajutorul!

  „Tatăl nostru ceresc așteaptă să-Și reverse asupra noastră plinătatea binecuvântărilor Sale. Este privilegiul nostru acela de a bea cu îndestulare din fântâna iubirii nemărginite. Este de mirare că ne rugăm așa de puțin!” (Calea către Hristos, p. 94)

  Teofil Brașov, pastor, Conferința Muntenia

  Iaebeț - 2018. „Tatăl nostru ceresc așteaptă să-Și reverse asupra noastră plinătatea binecuvântărilor Sale. Este privilegiul nostru acela de a bea cu îndestulare din fântâna iubirii nemărginite. Este de mirare că ne rugăm așa de puțin!” (Calea către Hristos, p. 94)
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...