Ehud

  Ehud şi-a făcut o sabie cu două tăişuri, lungă de un cot, şi a încins-o pe sub haine, în partea dreaptă. (Judecătorii 3:16)

  Pentru că „au făcut ce nu plăcea Domnului”, copiii lui Israel au fost supuşi lui Eglon, împăratul Moabului, timp de optsprezece ani. Adică exact perioada necesară recâştigării maturităţii spirituale pe fondul suferinţei. În urma rugăciunilor, Dumnezeu îl inspiră pe Ehud cu planul de a-l ataca pe Eglon în propria reşedinţă. Fiind stângaci, acesta ascunde sub haină, în partea dreaptă, o mică sabie cu două tăişuri şi pleacă în fruntea unei delegaţii să ducă ultimul tribut al supunerii către împăratul moabit. „Eglon era un om foarte gras” şi faptul acesta nu este menţionat întâmplător în Scriptură. După predarea darului, grupul israelit merge spre casă, dar, la Ghilgal, Ehud face cale întoarsă. Poate rememorarea istoriei legate de locul acela l-a răscolit şi i-a dat curaj sau poate că acesta fusese planul de la început ca să protejeze restul echipei şi să rişte singur. Cert este că omul lui Dumnezeu se arată din nou înaintea împăratului agabaritic, ca să-l confrunte cu „un cuvânt din partea Domnului”. Apoi, Eglon este cercetat de sabia cu două tăişuri, care pătrunde neîndurător în pântecul ce înghiţise optsprezece ani de tribut al foamei, umilinţei şi durerii.

  Eglon poate fi privit ca o personificare a firii pământeşti, căreia noi îi facem prea des concesii, plătindu-i birul nemeritat. Şi, pe măsură ce anii trec, Eglon devine obezul din camera de sus a spiritului nostru (tot mai anemic), unde i-am permis să îşi acopere picioarele. Avem nevoie de curaj şi hotărâre ca să-l suprimăm pe acest împărat intrus, folosind sabia cu două tăişuri – „Cuvântul lui Dumnezeu, cel viu, lucrător şi tăietor, care pătrunde, desparte şi judecă…” (vezi Evrei 4:12). În cadrul acestei aplicaţii, Ehud devine un tip al Domnului Hristos, cel care a plătit preţul eliberării noastre de tirania vrăjmaşului.

  Există un Eglon, în variantă personală, care ne secătuieşte pe fiecare de vlaga spirituală. Să-l tratăm astăzi în maniera lui Ehud, apoi să închidem cu hotărâre uşile în urma noastră, trăgând zăvorul. Să ne dăm apoi întâlnire la vadurile Iordanului şi să înceapă emanciparea finală. Amin!

  Ovidiu Burbulea, pastor, Conferința Moldova

  Ehud - 2018. Există un Eglon, în variantă personală, care ne secătuieşte pe fiecare de vlaga spirituală. Să-l tratăm astăzi în maniera lui Ehud, apoi să închidem cu hotărâre uşile în urma noastră, trăgând zăvorul. Să ne dăm apoi întâlnire la vadurile Iordanului şi să înceapă emanciparea finală. Amin!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Timiditatea spirituală

  Doamne, dă-ne curajul să permitem „focului” Cuvântului Tău și lucrării Duhului Tău să curețe viața noastră și a copiilor noștri pentru a fi în siguranța oferită de făgăduința Ta de mântuire! PROVOCARE: Mai știi făgăduința primită la începutul anului? Dar textul de memorat de la Școala de Sabat? Ce-ar fi să îți faci un plan de a memora cât mai mult din Biblie și de a-i ajuta și pe copii să o facă?

  Cea mai valoroasă moştenire

  Lucrează, Doamne, în noi dorința de a Te cunoaște, de a ne lăsa cunoscuți de Tine și de a le lăsa copiilor noștri o moștenire trainică! PROVOCARE: Roagă-te astăzi în mod special pentru tații și mamele din biserica ta! Roagă-L pe Dumnezeu să le dea putere să le lase copiilor lor moștenirea credinței autentice!

  Privind, suntem schimbaţi

  Doamne, ajută-ne să privim la Tine în fiecare zi pentru a fi cu adevărat fericiți și a reflecta frumusețea Ta cât mai complet! PROVOCARE: Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să descoperi care sunt lucrurile din viața ta care te împiedică să fii un exemplu bun, apoi cere-I puterea de a le depăși!

  Publicate astăzi

  Sămânța pe cale – partea 2

  Dragostea L-a determinat să Se arunce în mijlocul păcatului meu și să moară, ca eu să trăiesc! Te iubesc, Isuse!

  Adevărul

  Cu cât este noaptea mai întunecoasă, cu atât este mai strălucitoare şi clară lumina adevărului. Cel care a promis că ne ajută să rezistăm la fiecare ispită ne-a promis şi că adevărul va fi scutul nostru.

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Mások megmentéséért élni

  „Mondta pedig mindenkinek: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét...

  Frații mei

  Căci Ezra își pusese inima să adîncească și să împlinească Legea Domnului, și să învețe...