Eglon

  O avere poate fi dobândită repede la început, dar sfârșitul ei poate să nu fie binecuvântat. (Proverbele 20:21)

  Eglon a fost un rege al moabiţilor, cu 1300 de ani înainte de Hristos. Prea puțin știm despre el. Dacă Eglon nu ar fi fost un bici al lui Dumnezeu pentru pedepsirea poporului ales, nimeni nu ar fi aflat vreodată despre existența acestui crai grăsuliu.

  Biblia ne spune mai întâi că Domnul îl făcuse puternic pe Eglon împotriva lui Israel. I-a permis să-i subjuge pe israeliți pentru că nu mai ascultau de Dumnezeu. Aliați cu vecinii amoniți și amaleciți, moabiții lui Eglon au trecut Iordanul și au cucerit noul Ierihon, care era cheia Canaanului.

  Timp de optsprezece ani după aceea, evreii au plătit bir lui Eglon până n-au mai putut suporta și au strigat la Dumnezeu după ajutor. Dumnezeu S-a folosit de un beniamit curajos, dar ciung de mâna dreaptă, pe nume Ehud ben-Ghera. Era chiar omul însărcinat să-i ducă lui Eglon birul anual. Folosind o stratagemă, Ehud i-a adus lui Eglon, împreună cu ultimul bir, și „un cuvânt special din partea lui Dumnezeu”. Unul tăios și profund. Ultimul cuvânt.

  În timp ce Ehud se strecurase prin altă ieșire și era departe, gărzile lui Eglon l-au găsit pe suveranul lor căzut, cu o sabie înfiptă întreagă în pântec. Ciungul, ajuns în țară, și-a alertat compatrioții, care au venit să țină piept reacției militare moabite. Oastea moabită a fost înfrântă și astfel Eglon și-a pierdut nu doar viața, ci și toate avantajele pe care urma să le lase moștenire urmașilor. Înfrângerea lui a fost atât de categorică, încât evreii au avut liniște optzeci de ani după aceea.

  Ce faci astăzi cu puterea ta? Te simți în siguranță știind că Domnul ți-a dat avantaje? Toate avantajele sunt de scurtă durată. Chiar beneficiul pe care-l aștepți astăzi ar putea fi ultimul.

  Florin Lăiu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...