Șamgar

  „Pot totul în Hristos, care mă întărește!” (Filipeni 4:13)

  Poate pentru mulți dintre noi, acest nume este necunoscut. Nu este la fel de popular ca Iosif, David, Moise sau alte personaje ale Bibliei. Șamgar a fost unul dintre judecătorii lui Israel. Totuși, atunci când este menționat, nu sunt povestite lucrurile pe care le-a făcut sau cum a ajuns să fie judecător. Nu știm nimic despre viața lui. Singurul element biografic despre el este faptul că făcea parte din familia lui Anat. (Judecătorii 3:31)

  Cel mai important lucru pe care îl știm despre el este faptul că a purtat un război împotriva filistenilor și, în acel război, a omorât șase sute de oameni cu un otig de plug, Biblia declarându-l astfel un izbăvitor al lui Israel. Atât semnificația cuvântului, cât și cuvântul însuși au fost folosite greșit de către Cornilescu. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, există doar o formă asemănătoare cu a lui: „otic”, ce desemnează în principal un instrument folosit la curățarea plugului. În limba ebraică însă este folosit un alt cuvânt pentru arma de care s-a folosit Șamgar în lupta împotriva filistenilor. Acolo găsim cuvântul (malmad), ce desemna unealta prin care cel ce conducea boii îi înțepa în partea din spate pentru a-i face să meargă mai departe. Șamgar a folosit-o în războiul împotriva filistenilor, iar cu această unealtă și cu ajutorul lui Dumnezeu, el a adus izbăvire lui Israel.

  Chiar dacă Șamgar este menționat o singură dată, totuși nu este un personaj lipsit de valoare, la fel cum nici tu nu ești lipsit de valoare în această nouă zi. Ai în fața ta o zi pe care nu o cunoști, o zi pe care doar Dumnezeu o știe și doar El îți poate fi călăuză. Dumnezeu nu ține seama de cât de pregătit ești, de cât de însemnat sau neînsemnat ești sau de cât de puternic sau slab ești. Nu ține cont din ce familie faci parte. Atunci când dorește să facă o lucrare cu tine, el te pregătește pentru această lucrare și te folosește după puterea Lui. Poate azi ai o situație în care nu știi cum să procedezi, nu știi care va fi rezultatul, dar fii sigur că Dumnezeu este alături de tine în această zi. Lucrul cel mai important este să spui: „Pot totul în Hristos, care mă întărește!” Pune-te la dispoziția Lui și vei avea cel mai mare succes pe care l-ai visat vreodată. O zi binecuvântată!

  „Răscumpărătorul tău îndurător te urmărește cu dragostea și mila Sa, gata să-ți asculte rugăciunile şi să-ţi dea ajutorul de care ai nevoie.” (Căminul adventist, p. 204)

  Lucian Tomoiagă, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  Șamgar - 2018. Atunci când dorește să facă o lucrare cu tine, el te pregătește pentru această lucrare și te folosește după puterea Lui. Poate azi ai o situație în care nu știi cum să procedezi, nu știi care va fi rezultatul, dar fii sigur că Dumnezeu este alături de tine în această zi.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...