Debora

  Căpeteniile erau fără putere în Israel, fără putere, până când m-am sculat eu, Debora, până când m-am ridicat eu ca o mamă în Israel. (Judecătorii 5:7)

  Dacă n-ar fi inspirat, textul de astăzi ar exprima o părere de sine nepoliticoasă. În realitate, Debora, ca profet, Îi dă slavă lui Dumnezeu pentru tot ce a ajutat-o să facă într-o vreme de criză, după ce pune în practică predicile ţinute în faţa poporului.

  „Războiul era la porţi” şi biserica Domnului era lipsită de curajul unei confruntări hotărâte cu duşmanii. Oficial, conducătorii şi poporul credeau soliile Deborei, dar n-aveau curajul să se ridice la luptă, să scuture jugul robiei şi să-și afirme identitatea lor, de popor al lui Iahve.

  În aceste condiţii, „se ridică” Debora cu entuziasm şi își pune în practică crezul. Până astăzi, aceasta este cea mai mare nevoie a noastră. Devoţiunea efervescentă a Deborei, pusă în practică, este răsplătită de Dumnezeu cu o mare biruinţă. Stăruinţa lui Barac după prezenţa ei exprimă nevoia lui după prezenţa lui Dumnezeu. Debora s-a ridicat ca „o mamă în Israel”, oferind tonul şi scânteia ca poporul să iasă din starea lui paralizantă de robie şi teamă.

  Pentru o viaţă de biruinţă, biserica, în general, şi copiii noştri, în special, caută astfel de modele inspiratoare, care să le arate, prin exemplu, că predicile pot fi transpuse în viaţa zilnică.

  Astăzi, „războiul” este mai „la porţi” decât pe timpul Deborei! Avem belşug de Biblii tipărite, dar o mare sărăcie de Biblii citite! Debora ne-ar putea inspira să „citim” cu gândul la acţiune! Astfel, Domnul ne va înzestra cu „scut şi arme” împotriva tuturor atacurilor vrăjmaşului. O atitudine zilnică de biruitor ca a Deborei este garanţia că, la revenirea în glorie a Mântuitorului nostru, vom cânta imnul biruinţei împreună cu ea şi cu toţi mântuiţii.

  „Încurajat de asigurarea Deborei că tocmai a venit ziua pentru semnalul biruinţei, Barac şi-a condus armata spre câmpie, lovind cu îndrăzneală inamicul. Dumnezeul bătăliilor a luptat pentru Israel şi astfel nici profesionalismul în ale războiului, nici superioritatea numerică sau echiparea armată nu i-a putut sta în cale.” (The Signs of the Times, 16 iunie 1881 [Asemenea lui Hristos])

  Pavel Burlacu, pastor, Conferința Moldova

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Nicio negociere

  Generația de mâine se clădește prin generația de astăzi. Tu poți fi azi un arhitect al celor ce Îi vor sluji mâine lui Dumnezeu. PROVOCARE: Ia-ți timp să te ocupi de viața spirituală a copiilor sau a nepoților tăi! Ajută-i să Îl cunoască pe Isus în mod personal!

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...