Ioas, Tatăl lui Ghedeon

  Domnul a zis lui Ghedeon: „Dărâmă altarul lui Baal, care este al tatălui tău!”… Ioas a spus: „Dacă Baal este un Dumnezeu, să-și apere el pricina.” (Judecătorii 6:25,31)

  Avea ani buni de căsnicie și își promisese că va fi un lider spiritual credincios peste familia lui. Nu era ușor să fii tatăl unei familii israelite numeroase în acea vreme când evreii traversau o perioadă grea, cunoscută ulterior ca vestita criză economică de șapte ani. Popoarele din jur produceau pagube mari în gospodăriile și pe câmpurile evreilor. În aceste condiții, când vrăjmașii prădau și luau, Ioas era chemat să nu uite că Domnul era cel care oferă și susține. Însuși numele Ioas însemna Domnul a dat.

  „Tatăl lui Ghedeon, Ioas, care se făcuse părtașla apostazia concetățenilor săi, ridicase un altar pentru Baal la Ofra, unde locuia, altar la care poporul de acolo venea și se închina… Ghedeon a primit porunca să dărâme altarul… Mare a fost furia oamenilor când au venit a doua zi dimineața să se închine lui Baal. L-ar fi omorât pe Ghedeon, dacă Ioas nu l-ar fi apărat pe fiul său.” (Patriarhi și profeți, ed. 2011, pp. 558–559)

  Caracterul lui Ioas scoate la iveală lipsa principiilor puternice, urmată de o credință superficială. Deși apostat, merită să remarcăm faptul că, în fața situației create de dărâmarea altarului lui Baal, Ioas are o intervenție strălucită, aducând înaintea oamenilor un argument logic, care salvează o viață. Ioas nu excelează în spiritualitate, dar se dovedește un tată protector, folosind o abordare inspirată.

  O parte a ritualului de trecere la maturitate a unui tânăr indian american presupune ducerea acestuia într-o pădure, unde este lăsat singur noaptea, legat la ochi și așezat pe o buturugă. Acesta nu are voie să se dezlege la ochi până la răsăritul soarelui și nici nu poate cere ajutorul cuiva. În timpul nopții, tânărul este terifiat, auzind tot felul de sunete ale animalelor, freamătul copacilor sau chiar oameni care ar putea să-i facă rău. El însă stă acolo, știind că este singura cale de a fi cu adevărat bărbat. La finalul unei nopți îngrozitoare, proba se încheie. Tânărul își ridică eșarfa care îi acoperă ochii. Abia atunci îl vede pe tatăl său stând pe o altă buturugă, nu departe de el. A fost acolo toată noaptea și ar fi fost oricând pregătit să își apere fiul de un eventual pericol.

  Azi, Tatăl ceresc va veghea ca să te ajute să Îl asculți, spre mântuirea ta!

  Marian Ciurtin, pastor-asistent, Conferința Muntenia

  Ioas, Tatăl lui Ghedeon - 2018. Caracterul lui Ioas scoate la iveală lipsa principiilor puternice, urmată de o credință superficială. Deși apostat, merită să remarcăm faptul că, în fața situației create de dărâmarea altarului lui Baal, Ioas are o intervenție strălucită, aducând înaintea oamenilor un argument logic, care salvează o viață.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...