Ioas, Tatăl lui Ghedeon

  Domnul a zis lui Ghedeon: „Dărâmă altarul lui Baal, care este al tatălui tău!”… Ioas a spus: „Dacă Baal este un Dumnezeu, să-și apere el pricina.” (Judecătorii 6:25,31)

  Avea ani buni de căsnicie și își promisese că va fi un lider spiritual credincios peste familia lui. Nu era ușor să fii tatăl unei familii israelite numeroase în acea vreme când evreii traversau o perioadă grea, cunoscută ulterior ca vestita criză economică de șapte ani. Popoarele din jur produceau pagube mari în gospodăriile și pe câmpurile evreilor. În aceste condiții, când vrăjmașii prădau și luau, Ioas era chemat să nu uite că Domnul era cel care oferă și susține. Însuși numele Ioas însemna Domnul a dat.

  „Tatăl lui Ghedeon, Ioas, care se făcuse părtașla apostazia concetățenilor săi, ridicase un altar pentru Baal la Ofra, unde locuia, altar la care poporul de acolo venea și se închina… Ghedeon a primit porunca să dărâme altarul… Mare a fost furia oamenilor când au venit a doua zi dimineața să se închine lui Baal. L-ar fi omorât pe Ghedeon, dacă Ioas nu l-ar fi apărat pe fiul său.” (Patriarhi și profeți, ed. 2011, pp. 558–559)

  Caracterul lui Ioas scoate la iveală lipsa principiilor puternice, urmată de o credință superficială. Deși apostat, merită să remarcăm faptul că, în fața situației create de dărâmarea altarului lui Baal, Ioas are o intervenție strălucită, aducând înaintea oamenilor un argument logic, care salvează o viață. Ioas nu excelează în spiritualitate, dar se dovedește un tată protector, folosind o abordare inspirată.

  O parte a ritualului de trecere la maturitate a unui tânăr indian american presupune ducerea acestuia într-o pădure, unde este lăsat singur noaptea, legat la ochi și așezat pe o buturugă. Acesta nu are voie să se dezlege la ochi până la răsăritul soarelui și nici nu poate cere ajutorul cuiva. În timpul nopții, tânărul este terifiat, auzind tot felul de sunete ale animalelor, freamătul copacilor sau chiar oameni care ar putea să-i facă rău. El însă stă acolo, știind că este singura cale de a fi cu adevărat bărbat. La finalul unei nopți îngrozitoare, proba se încheie. Tânărul își ridică eșarfa care îi acoperă ochii. Abia atunci îl vede pe tatăl său stând pe o altă buturugă, nu departe de el. A fost acolo toată noaptea și ar fi fost oricând pregătit să își apere fiul de un eventual pericol.

  Azi, Tatăl ceresc va veghea ca să te ajute să Îl asculți, spre mântuirea ta!

  Marian Ciurtin, pastor-asistent, Conferința Muntenia

  Ioas, Tatăl lui Ghedeon - 2018. Caracterul lui Ioas scoate la iveală lipsa principiilor puternice, urmată de o credință superficială. Deși apostat, merită să remarcăm faptul că, în fața situației create de dărâmarea altarului lui Baal, Ioas are o intervenție strălucită, aducând înaintea oamenilor un argument logic, care salvează o viață.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Gata oricând!

  Doamne, mă pun la dispoziția Ta astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Identifică-ți limitele! Vezi care sunt reale și care țin doar de teama de a ieși din zona de confort!

  Ucenicul iubit, fiu al tunetului?

  Doamne, ajută-mă să văd, ca și Tine, ce pot deveni tinerii sub influența Ta și să fiu un canal al iubirii Tale revărsate către ei! PROVOCARE: Roagă-te ca pentru acei tineri greu de iubit, asemenea lui Ioan, să ai dragostea pe care a avut-o Isus față de acesta!

  Mergem acasă!

  Doamne, fă să vedem în semnele din jurul nostru pașii Tăi care vin spre noi! PROVOCARE: Știi care este textul de memorat de la studiile biblice ale Școlii de Sabat? Repetă-l în fiecare zi săptămâna acesta!

  Trioul perfect care trece linia sfârșitului

  Doamne, ajută-ne să iubim mai mult Cuvântul Tău și mai puțin cuvintele noastre! PROVOCARE: Încearcă să memorezi astăzi un psalm care îți place în mod deosebit!

  Publicate astăzi

  Maximum șase centimetri

  Fă o scanare completă printre lucrurile și folderele tale. Vezi ce nu ar trebui să mai fie păstrat și ia decizia de a arunca, de a șterge tot ce nu te onorează. Renunță la acele lucruri care trebuie ascunse. Când simțim nevoia să ascundem ceva de ceilalți, trebuie să ne gândim serios dacă avem nevoie de acel lucru. Oare nu mă afectează dacă îl păstrez sau dacă va fi descoperit de altcineva mai iscoditor din fire?

  „Nu ai lumini!”

  Isus dorește să lăsăm o cărare luminoasă pentru ca oamenii să poată urma acea lumină. Mă rog să nu auzim niciodată pe cineva care să zică: „Nu ai lumini! Nu ai lumini!” Astăzi, fie că Dumnezeu să ne ajute să fim lumini strălucitoare pentru El!

  Marea trimitere

  Tu ce zici? Nu aştepta o situaţie mai bună ca să împlineşti Marea Trimitere! Ia-ţi ochii de la tine şi îndreaptă-i spre Hristos! Sunt în jurul tău oameni care au nevoie să audă un mesaj de îndurare din partea celor care au trăit aceeaşi durere.

  Gata oricând!

  Doamne, mă pun la dispoziția Ta astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Identifică-ți limitele! Vezi care sunt reale și care țin doar de teama de a ieși din zona de confort!

  Élelem és földek az utolsó napokban

  „Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől, mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől....