Ioas, Tatăl lui Ghedeon

  Domnul a zis lui Ghedeon: „Dărâmă altarul lui Baal, care este al tatălui tău!”… Ioas a spus: „Dacă Baal este un Dumnezeu, să-și apere el pricina.” (Judecătorii 6:25,31)

  Avea ani buni de căsnicie și își promisese că va fi un lider spiritual credincios peste familia lui. Nu era ușor să fii tatăl unei familii israelite numeroase în acea vreme când evreii traversau o perioadă grea, cunoscută ulterior ca vestita criză economică de șapte ani. Popoarele din jur produceau pagube mari în gospodăriile și pe câmpurile evreilor. În aceste condiții, când vrăjmașii prădau și luau, Ioas era chemat să nu uite că Domnul era cel care oferă și susține. Însuși numele Ioas însemna Domnul a dat.

  „Tatăl lui Ghedeon, Ioas, care se făcuse părtașla apostazia concetățenilor săi, ridicase un altar pentru Baal la Ofra, unde locuia, altar la care poporul de acolo venea și se închina… Ghedeon a primit porunca să dărâme altarul… Mare a fost furia oamenilor când au venit a doua zi dimineața să se închine lui Baal. L-ar fi omorât pe Ghedeon, dacă Ioas nu l-ar fi apărat pe fiul său.” (Patriarhi și profeți, ed. 2011, pp. 558–559)

  Caracterul lui Ioas scoate la iveală lipsa principiilor puternice, urmată de o credință superficială. Deși apostat, merită să remarcăm faptul că, în fața situației create de dărâmarea altarului lui Baal, Ioas are o intervenție strălucită, aducând înaintea oamenilor un argument logic, care salvează o viață. Ioas nu excelează în spiritualitate, dar se dovedește un tată protector, folosind o abordare inspirată.

  O parte a ritualului de trecere la maturitate a unui tânăr indian american presupune ducerea acestuia într-o pădure, unde este lăsat singur noaptea, legat la ochi și așezat pe o buturugă. Acesta nu are voie să se dezlege la ochi până la răsăritul soarelui și nici nu poate cere ajutorul cuiva. În timpul nopții, tânărul este terifiat, auzind tot felul de sunete ale animalelor, freamătul copacilor sau chiar oameni care ar putea să-i facă rău. El însă stă acolo, știind că este singura cale de a fi cu adevărat bărbat. La finalul unei nopți îngrozitoare, proba se încheie. Tânărul își ridică eșarfa care îi acoperă ochii. Abia atunci îl vede pe tatăl său stând pe o altă buturugă, nu departe de el. A fost acolo toată noaptea și ar fi fost oricând pregătit să își apere fiul de un eventual pericol.

  Azi, Tatăl ceresc va veghea ca să te ajute să Îl asculți, spre mântuirea ta!

  Marian Ciurtin, pastor-asistent, Conferința Muntenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Oameni cu farmec

  Doamne, mă rog astăzi pentru victimele asprimii și ale violenței domestice! De cele mai multe ori, asprimea vine de la cei dragi, ceea ce o face și mai greu de suportat. PROVOCARE: Elimină azi orice asprime, chiar și atunci când societatea o consideră justificată!

  Izvorul bunătății

  Roagă-te astăzi pentru tinerii care trec prin depresie! Mijlocirea îi poate susține să depășească momentul cu speranță. PROVOCARE: Cu siguranță în jurul nostru sunt persoane cărora nimeni nu le-a arătat bunătate de foarte multă vreme. Alege dintre aceste persoane un tânăr și, pe parcursul zilei, fă un gest care să-i arate bunătate!

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Publicate astăzi

  Elev de nota 9

  Dumnezeu nu a stat și nu va sta vreodată să adune note, să calculeze medii și să realizeze clasamente sau contabilitate. Puterea noastră slabă este făcută desăvârșită de către puterea Lui infinită. Când suntem slabi, atunci suntem tari în Hristos. Nu mai pierde vremea și energiile făcând calcule, ci trăiește cu toată puterea și dragostea ta pentru Dumnezeu și pentru semeni!

  Îngerul ne protejează

  Paramedicul mi-a mai spus că singurul motiv pentru care fiica mea nu se rănise grav era acela că scările erau acoperite cu mochetă. Dacă ar fi fost din lemn, situația ar fi fost mult mai gravă. Știu că îngerul păzitor al Nataliei a lucrat în plus pentru a o păstra în siguranță în căderea ei pe scări și Îl laud pe Dumnezeu în fiecare zi pentru că ea nu a pățit ceva rău.

  Scut şi apărare

  E ceva care îţi generează anxietate şi nefericire? Pune-ţi scutul! Ia fiecare promisiune biblică şi cu ea vei rezista la ceea ce urmează să se întâmple!

  Oameni cu farmec

  Doamne, mă rog astăzi pentru victimele asprimii și ale violenței domestice! De cele mai multe ori, asprimea vine de la cei dragi, ceea ce o face și mai greu de suportat. PROVOCARE: Elimină azi orice asprime, chiar și atunci când societatea o consideră justificată!

  Isten kinyilvánítja hatalmát

  „Egy pillanat alatt meghalnak; éjfélkor felriadnak a népek és elenyésznek, a hatalmas is eltűnik kéz...