Pilda lui Iotam

  Copacii au plecat să ungă un împărat și să-l pună în fruntea lor. (Judecătorii 9:8 p.p.)

  Când copacii își pun în gând să își aleagă un conducător, iar singurul care acceptă coroana împărătească este un sărman și nevrednic spin, tu, cititorul pildei, cazi pe gânduri. Oare nu ar fi fost oricare dintre măslin, smochin sau vița-de-vie mult mai vrednic de această poziție, mult mai capabil să domnească peste copaci? Iar când îl auzi pe Măria Sa, Spinul, sumețindu-se grabnic și zicând: „Veniți! Veniți la umbra mea! Sunt gata să vă ofer adăpost…”, scenariul pare că alunecă pe panta absurdului.

  Să ne amintim însă contextul în care a fost spusă pilda aceasta. Ghedeon a fost unul dintre marii judecători ai israeliților. Sub conducerea lui, poporul a obținut o victorie importantă și a scăpat de jugul madianit. Ghedeon a refuzat ulterior propunerea oamenilor de a le fi împărat. Era tânăr. Era idealist. „Domnul va domni peste voi”, le-a spus el oamenilor. Însă, după moartea lui Ghedeon, Abimelec, unul dintre fiii lui, a uneltit să pună mâna pe puterea refuzată de tatăl său și, fără scrupule, și-a ucis 69 de frați. A scăpat doar unul, mezinul Iotam.

  Pilda lui Iotam este clară din acest punct de vedere. Ghedeon este măslinul. Sau smochinul. Abimelec este spinul. Oamenii ar fi putut fi conduși de măslin, dar s-au ales cu spinul.

  Ceea ce poate scăpa ușor ochiului la citirea pildei este atitudinea măslinului, a smochinului și a viței-de-vie. Refuzurile lor au fost treptele ascensiunii fulgerătoare a spinului. La fel ca într-o altă pildă, a celor poftiți la cină (Luca 14), spusă mai târziu de Isus, când oamenii s-au scuzat invocând motive nobile, și personajele simbolice din pilda lui Iotam au făcut același lucru. Au zis „pas”, preferând să-și vadă de propriile treburi.

  Combinația este fatală. Când unii refuză să își asume responsabilități, iar alții acceptă prea lesne soluțiile de compromis, viitorul sună oricum, numai bine nu. Dublul îndemn pentru tine este următorul: refuză soluțiile primejdioase și acceptă chemarea când ți-o trimite Dumnezeu.

  Florin Bică, redactor, Editura Viață și Sănătate

  Pilda lui Iotam - 2018. Când unii refuză să își asume responsabilități, iar alții acceptă prea lesne soluțiile de compromis, viitorul sună oricum, numai bine nu. Dublul îndemn pentru tine este următorul: refuză soluțiile primejdioase și acceptă chemarea când ți-o trimite Dumnezeu.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...