Iefta

  „Eu nu te-am supărat deloc, şi rău te-ai purtat cu mine, făcându-mi război. Domnul să judece…” Împăratul fiilor lui Amon n-a ascultat cuvintele pe care a trimis Iefta să i le spună. (Judecătorii 11:27-28)

  Iefta, o persoană controversată, cu un trecut tumultuos, este totuși menționat în lista eroilor credinței din cartea Evrei.

  Cine a fost Iefta? Ce pot învăța astăzi de la el? Un fiu nelegitim, înconjurat de un anturaj îndoielnic, căutat de bătrânii cetății, făcut judecător al lui Israel etc.

  Apare pe scena istoriei sacre când amenințarea războiului bate la ușă. În acele vremuri tumultoase se caută o persoană care să inspire încredere și să conducă bătălia. Și e găsit Iefta.

  Când împăratul fiilor lui Amon pretinde teritorii de la Israel și evocă motivele declanșării acțiunilor militare, Iefta se dovedește a fi un bun cunoscător al istoriei.

  „Numai ia seama asupra ta …, în toate zilele vieţii tale, ca nu cumva să uiţi lucrurile pe care ţi le-au văzut ochii şi să-ţi iasă din inimă; fă-le cunoscut copiilor tăi şi copiilor copiilor tăi. Adu-ţi aminte…” (Deuteronomul 4:9-10).

  „Nu avem a ne teme de nimic pentru viitor, decât de a uita calea pe care ne-a condus Domnul şi învăţătura Sa din istoria trecutului nostru.” (Schițe din viața lui Ellen White, p. 196)

  În timp ce în cartea Judecătorii se vorbește de generația celor care „fiecare făcea ce-i plăcea”, Iefta cunoștea de unde vine, ce a făcut Dumnezeu pentru ei, precum și direcția în care trebuie să meargă cu poporul Domnului.

  Permite-mi să te întreb. Cât cunoști din istoria bisericii tale locale? Ce știi de pionieratul mișcării adventiste din zona ta?

  Și Iefta mai aduce un argument: „Eu nu te-am supărat deloc.”

  Câte conflicte nu ar mai avea loc niciodată dacă una din părți cu temere de Domnul ar putea spune: „Eu nu te-am supărat deloc”, Domnul să judece.

  Și azi ne vom confrunta cu provocări, dar e bine să știm istoria modului cum conduce și lucrează Dumnezeu!

  Și azi e posibil să fim implicați fără voie în conflicte, dar și despre noi să se poată spune: „El nu m-a supărat deloc” și în felul acesta, la lista eroilor credinței să se mai adauge un nume.

  Fie ca și numele tău să fie trecut azi pe această listă de mâna însângerată a Domnului Isus!

  Virgil Sandu, pastor, Conferința Moldova

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Înțelegere și sprijin

  Doamne, dă-ne blândețea și iubirea Ta! PROVOCARE: Dacă ai în familie sau în biserică un tânăr care se luptă cu viciile, sună-l și spune-i că îi ești alături și roagă-te pentru el!

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...