Iefta

  „Eu nu te-am supărat deloc, şi rău te-ai purtat cu mine, făcându-mi război. Domnul să judece…” Împăratul fiilor lui Amon n-a ascultat cuvintele pe care a trimis Iefta să i le spună. (Judecătorii 11:27-28)

  Iefta, o persoană controversată, cu un trecut tumultuos, este totuși menționat în lista eroilor credinței din cartea Evrei.

  Cine a fost Iefta? Ce pot învăța astăzi de la el? Un fiu nelegitim, înconjurat de un anturaj îndoielnic, căutat de bătrânii cetății, făcut judecător al lui Israel etc.

  Apare pe scena istoriei sacre când amenințarea războiului bate la ușă. În acele vremuri tumultoase se caută o persoană care să inspire încredere și să conducă bătălia. Și e găsit Iefta.

  Când împăratul fiilor lui Amon pretinde teritorii de la Israel și evocă motivele declanșării acțiunilor militare, Iefta se dovedește a fi un bun cunoscător al istoriei.

  „Numai ia seama asupra ta …, în toate zilele vieţii tale, ca nu cumva să uiţi lucrurile pe care ţi le-au văzut ochii şi să-ţi iasă din inimă; fă-le cunoscut copiilor tăi şi copiilor copiilor tăi. Adu-ţi aminte…” (Deuteronomul 4:9-10).

  „Nu avem a ne teme de nimic pentru viitor, decât de a uita calea pe care ne-a condus Domnul şi învăţătura Sa din istoria trecutului nostru.” (Schițe din viața lui Ellen White, p. 196)

  În timp ce în cartea Judecătorii se vorbește de generația celor care „fiecare făcea ce-i plăcea”, Iefta cunoștea de unde vine, ce a făcut Dumnezeu pentru ei, precum și direcția în care trebuie să meargă cu poporul Domnului.

  Permite-mi să te întreb. Cât cunoști din istoria bisericii tale locale? Ce știi de pionieratul mișcării adventiste din zona ta?

  Și Iefta mai aduce un argument: „Eu nu te-am supărat deloc.”

  Câte conflicte nu ar mai avea loc niciodată dacă una din părți cu temere de Domnul ar putea spune: „Eu nu te-am supărat deloc”, Domnul să judece.

  Și azi ne vom confrunta cu provocări, dar e bine să știm istoria modului cum conduce și lucrează Dumnezeu!

  Și azi e posibil să fim implicați fără voie în conflicte, dar și despre noi să se poată spune: „El nu m-a supărat deloc” și în felul acesta, la lista eroilor credinței să se mai adauge un nume.

  Fie ca și numele tău să fie trecut azi pe această listă de mâna însângerată a Domnului Isus!

  Virgil Sandu, pastor, Conferința Moldova

  Iefta - 2018. Și azi ne vom confrunta cu provocări, dar e bine să știm istoria modului cum conduce și lucrează Dumnezeu! Și azi e posibil să fim implicați fără voie în conflicte, dar și despre noi să se poată spune: „El nu m-a supărat deloc” și în felul acesta, la lista eroilor credinței să se mai adauge un nume.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...